Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:58
Abonamente

Actualitate 3 Ianuarie 2017, ora 10:02    Din editia print

Oamenii Anului 2016

Marime Font

Foto: Înotătorul moldovean Ion Lazarenco Tiron

Pe final de an, ne-am propus să scoatem în evidență personalitățile care, după părerea noastră, au continuat să-și facă bine meseria și au urmat niște idealuri. Am ales zece nume cunoscute, dar suntem siguri că lista poate fi continuată.  

Petru Hadârcă este actorul și regizorul care se dedică trup și suflet muncii sale, iar roadele acestuia nu au întârziat să apară. Astfel, în anul 2016 directorul general al Naţionalului a obținut Premiul Naţional pentru promovarea artei teatrale în R. Moldova şi peste hotarele ei. De asemenea Artistul Poporului a fost premiat pentru cel mai bun rol principal masculin – personajul Eu din spectacolul „Casa de pe graniţă” de S. Mrozek, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) din 2016. Tot atunci actorul Petru Hadârcă a fost distins cu Premiul de excelenţă din partea UNITEM. Pe lângă acestea și calitățile de regizor ale lui Petru Hadârcă au fost apreciate în acest an, deoarece la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie din Galaţi, România, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a luat premiul pentru cel mai bun spectacol: „Aveţi ceva de declarat?”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, în regia sa. De asemenea actorul a lansat anul acesta volumul „O cronică a Teatrului Naţional din Chişinău. 1918-1930 ”, iar de curând a lansat în premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu” spectacolul „În ochii tăi fermecători”.

Loading...


Principele Radu al României a vizitat de mai multe ori Republica Moldova în anul 2016. Alteța Sa Regală, a contribuit la instalarea bustului regelui Ferdinand I la Ialoveni în ziua de 27 octombrie. Proiectul va continua și în anul 2017 atunci când un asemenea bust va fi instalat și în satul Ţepilova din raionul Soroca. De asemenea, Principele Radu al României s-a implicat activ în promovarea culturii românești în Republica Moldova.

Marian Voicu este primul jurnalist român care a filmat în Siberia și Uganda. De-a lungul carierei sale, omul de radio și televiziune a primit de patru ori premiul Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune, precum și Premiul Clubului Român de Presă pentru talk-show, a filmat peste 50 de reportaje în comunitățile românești din jurul României și din Balcani și s-a implicat în proiecte privind asistența pentru dezvoltare, combaterea traficului de ființe umane, asistarea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate, sprijinirea jurnaliștilor români din jurul României și libertatea presei. În anul 2016, fostul director al Radio Chișinău, Marian Voicu a lansat cartea „Tezaurul României de la Moscova”. Volumul se referă în primul rând la chestiunea tezaurului, de unde putem afla mult mai multe despre relațiile dintre România și Rusia, care sunt extrem de tensionate în ultima sută de ani, în primul rând, din acest motiv.

Alecu Reniță este un ecologist și jurnalist din Republica Moldova care în anul 2016 s-a implicat în constituirea „Sfatului Țării-2” și alături de alte nume marcante a adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori ai acestui act. Pe lângă aceasta, ecologistul s-a implicat activ în promovarea culturii românești pe teritoriul Republicii Moldova. Alecu Reniță este autor al mai multor articole și cărți despre ecologia și natura Republicii Moldova. Este pasionat de fotografie și apărător al monumentelor naturii.

Cezara Kolesnik este artista care după ce și-a construit o pasiune pentru pictură a plecat în Franța, acolo unde și-a continuat studiile, care au culminat cu o diplomă de master la Sorbona. Apoi au continuat expozițiile în care lucrările sale au avut un succes răsunător la Paris, Bruxelles, Istanbul, Amsterdam, Lausanne, Dijon, București și desigur Chișinău. Tablourile sale pot fi găsite în colecții particulare din întreaga Europă. În prezent pictorița trăiește și activează la Bruxelles, iar în decembrie 2016, Cezara Kolesnik a revenit la Chișinău, pentru a prezenta propria expoziția „Culorile copilăriei”. Jumătate din suma adunată din vânzarea lucrărilor expuse urmează să fie donate pentru a sprijini munca CCF/HHC Moldova, asociație care are scopul de a oferi o familie copiilor care trăiesc în internate sau riscă separarea de cei dragi.

Zalina Marghieva este atleta care în anul 2016 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportiva a reuşit să arunce ciocanul la o distanţă de 73 de metri şi 50 de centimetri și s-a clasat pe locul cinci în finala acestei probe. Astfel, Zalina Marghieva a apărat cu succes imaginea Republicii Moldova la una dintre cele mai importante competiții sportive din lume. Zalina Marghieva și Alexandru Şpac au fost aleşi cei mai buni sportivi ai anului 2016.

Anatol Ștefăneț este cunoscutul artist de jazz, care a organizat în mai mulți ani Festivalul de Ethno jazz. În acest an, ajuns la cea de a XV-a ediție, festivalul își confirmă cota de notorietate prin numele de pe afiș. Și testează, astfel, fidelitatea spectatorilor care, în acest an, au fost ispitiți de alte evenimente culturale ce s-au produs concomitent. Anatol Ștefăneț a lansat și un nou proiect Folk Reverse Jazz Trio cu Oleg Baltaga și talentatul Dan Bruma de care s-a bucurat în această vară publicul din Chișinău.  

Maria Bajura este directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” din satul Copăceni, raionul Sângerei care de ani buni promovează și reamintește întregii țări despre valoarea operei marelui poet Adrian Păunescu. După ce trei ani consecutiv a organizat Festivalul „Galbenă Gutuie”, în anul 2016, Maria Bajura a inițiat și fundația Copăceni VDR (Virtus Daciche Redivivus) în cinstea poetului basarabean Adrian Păunescu. Astfel, fondatoarea contribuie nemijlocit la promovarea valorilor naționale, istorice și culturale ale poporului nostru.

Igor Belei este omul, care deși a renunțat la profesia de medic, nu și-a uitat rostul de a face bine oamenilor. Din 2003 este directorul Misiunii Sociale „Diaconia”. Deja de 13 ani, organizația ajută, prin campaniile sale, bătrânii singuratici, persoanele cu dezabilități, tinerele mame, orfanii și familiile numeroase. Misiunea Socială „Diaconia” s-a remarcat prin proiectele sale de durată Centrul maternal „În brațele mamei” și Centrul de găzduire secundară „Casa Maria”. În anul 2016, aceasta a lansat primul proiect de colectare publică de bunuri „Banca de haine”, al cărui scop este promovarea solidarității și ajutorarea oamenilor nevoiaşi, printr-un mecanism utilizat eficient în mai multe țări ale lumii.

Ion Lazarenco Tiron este un înotător moldovean, care s-a stabilit de 19 ani cu traiul în Irlanda. Sportivul și-a propus să treacă înot cele șapte mari strâmtori din lume, dintre care pe trei le avea bifate până în anul 2016: Gibraltar, Canalul Mânecii și Canalul de Nord. În acest an, înotătorul a reușit să traverseze cu succes canalul american Catalina, care are aproape 35 km. Ion Lazarenco Tiron a spus că înoată pentru copiii din Republica Moldova, pentru ca tot mai mulți oameni să audă despre țara noastră.

TIMPUL.MD

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)