Astăzi 18 Octombrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:34
Abonamente

Actualitate 3 Ianuarie 2017, ora 10:02    Din editia print

Oamenii Anului 2016

Marime Font

Foto: Înotătorul moldovean Ion Lazarenco Tiron

Pe final de an, ne-am propus să scoatem în evidență personalitățile care, după părerea noastră, au continuat să-și facă bine meseria și au urmat niște idealuri. Am ales zece nume cunoscute, dar suntem siguri că lista poate fi continuată.  

Petru Hadârcă este actorul și regizorul care se dedică trup și suflet muncii sale, iar roadele acestuia nu au întârziat să apară. Astfel, în anul 2016 directorul general al Naţionalului a obținut Premiul Naţional pentru promovarea artei teatrale în R. Moldova şi peste hotarele ei. De asemenea Artistul Poporului a fost premiat pentru cel mai bun rol principal masculin – personajul Eu din spectacolul „Casa de pe graniţă” de S. Mrozek, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) din 2016. Tot atunci actorul Petru Hadârcă a fost distins cu Premiul de excelenţă din partea UNITEM. Pe lângă acestea și calitățile de regizor ale lui Petru Hadârcă au fost apreciate în acest an, deoarece la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie din Galaţi, România, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a luat premiul pentru cel mai bun spectacol: „Aveţi ceva de declarat?”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, în regia sa. De asemenea actorul a lansat anul acesta volumul „O cronică a Teatrului Naţional din Chişinău. 1918-1930 ”, iar de curând a lansat în premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu” spectacolul „În ochii tăi fermecători”.


Principele Radu al României a vizitat de mai multe ori Republica Moldova în anul 2016. Alteța Sa Regală, a contribuit la instalarea bustului regelui Ferdinand I la Ialoveni în ziua de 27 octombrie. Proiectul va continua și în anul 2017 atunci când un asemenea bust va fi instalat și în satul Ţepilova din raionul Soroca. De asemenea, Principele Radu al României s-a implicat activ în promovarea culturii românești în Republica Moldova.

Marian Voicu este primul jurnalist român care a filmat în Siberia și Uganda. De-a lungul carierei sale, omul de radio și televiziune a primit de patru ori premiul Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune, precum și Premiul Clubului Român de Presă pentru talk-show, a filmat peste 50 de reportaje în comunitățile românești din jurul României și din Balcani și s-a implicat în proiecte privind asistența pentru dezvoltare, combaterea traficului de ființe umane, asistarea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate, sprijinirea jurnaliștilor români din jurul României și libertatea presei. În anul 2016, fostul director al Radio Chișinău, Marian Voicu a lansat cartea „Tezaurul României de la Moscova”. Volumul se referă în primul rând la chestiunea tezaurului, de unde putem afla mult mai multe despre relațiile dintre România și Rusia, care sunt extrem de tensionate în ultima sută de ani, în primul rând, din acest motiv.

Alecu Reniță este un ecologist și jurnalist din Republica Moldova care în anul 2016 s-a implicat în constituirea „Sfatului Țării-2” și alături de alte nume marcante a adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori ai acestui act. Pe lângă aceasta, ecologistul s-a implicat activ în promovarea culturii românești pe teritoriul Republicii Moldova. Alecu Reniță este autor al mai multor articole și cărți despre ecologia și natura Republicii Moldova. Este pasionat de fotografie și apărător al monumentelor naturii.

Cezara Kolesnik este artista care după ce și-a construit o pasiune pentru pictură a plecat în Franța, acolo unde și-a continuat studiile, care au culminat cu o diplomă de master la Sorbona. Apoi au continuat expozițiile în care lucrările sale au avut un succes răsunător la Paris, Bruxelles, Istanbul, Amsterdam, Lausanne, Dijon, București și desigur Chișinău. Tablourile sale pot fi găsite în colecții particulare din întreaga Europă. În prezent pictorița trăiește și activează la Bruxelles, iar în decembrie 2016, Cezara Kolesnik a revenit la Chișinău, pentru a prezenta propria expoziția „Culorile copilăriei”. Jumătate din suma adunată din vânzarea lucrărilor expuse urmează să fie donate pentru a sprijini munca CCF/HHC Moldova, asociație care are scopul de a oferi o familie copiilor care trăiesc în internate sau riscă separarea de cei dragi.

Zalina Marghieva este atleta care în anul 2016 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportiva a reuşit să arunce ciocanul la o distanţă de 73 de metri şi 50 de centimetri și s-a clasat pe locul cinci în finala acestei probe. Astfel, Zalina Marghieva a apărat cu succes imaginea Republicii Moldova la una dintre cele mai importante competiții sportive din lume. Zalina Marghieva și Alexandru Şpac au fost aleşi cei mai buni sportivi ai anului 2016.

Anatol Ștefăneț este cunoscutul artist de jazz, care a organizat în mai mulți ani Festivalul de Ethno jazz. În acest an, ajuns la cea de a XV-a ediție, festivalul își confirmă cota de notorietate prin numele de pe afiș. Și testează, astfel, fidelitatea spectatorilor care, în acest an, au fost ispitiți de alte evenimente culturale ce s-au produs concomitent. Anatol Ștefăneț a lansat și un nou proiect Folk Reverse Jazz Trio cu Oleg Baltaga și talentatul Dan Bruma de care s-a bucurat în această vară publicul din Chișinău.  

Maria Bajura este directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” din satul Copăceni, raionul Sângerei care de ani buni promovează și reamintește întregii țări despre valoarea operei marelui poet Adrian Păunescu. După ce trei ani consecutiv a organizat Festivalul „Galbenă Gutuie”, în anul 2016, Maria Bajura a inițiat și fundația Copăceni VDR (Virtus Daciche Redivivus) în cinstea poetului basarabean Adrian Păunescu. Astfel, fondatoarea contribuie nemijlocit la promovarea valorilor naționale, istorice și culturale ale poporului nostru.

Igor Belei este omul, care deși a renunțat la profesia de medic, nu și-a uitat rostul de a face bine oamenilor. Din 2003 este directorul Misiunii Sociale „Diaconia”. Deja de 13 ani, organizația ajută, prin campaniile sale, bătrânii singuratici, persoanele cu dezabilități, tinerele mame, orfanii și familiile numeroase. Misiunea Socială „Diaconia” s-a remarcat prin proiectele sale de durată Centrul maternal „În brațele mamei” și Centrul de găzduire secundară „Casa Maria”. În anul 2016, aceasta a lansat primul proiect de colectare publică de bunuri „Banca de haine”, al cărui scop este promovarea solidarității și ajutorarea oamenilor nevoiaşi, printr-un mecanism utilizat eficient în mai multe țări ale lumii.

Ion Lazarenco Tiron este un înotător moldovean, care s-a stabilit de 19 ani cu traiul în Irlanda. Sportivul și-a propus să treacă înot cele șapte mari strâmtori din lume, dintre care pe trei le avea bifate până în anul 2016: Gibraltar, Canalul Mânecii și Canalul de Nord. În acest an, înotătorul a reușit să traverseze cu succes canalul american Catalina, care are aproape 35 km. Ion Lazarenco Tiron a spus că înoată pentru copiii din Republica Moldova, pentru ca tot mai mulți oameni să audă despre țara noastră.

TIMPUL.MD

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 08:34

Prezentatoarea PRO TV Lorena Bogza a anuțat ieri într-o postare pe FB că nu va merge la vot. Decizia de a nu vota este o masura de protest.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 21:30

Băncile moldovenești implicate în “Laundromatul rusesc” sunt aceleași care figurează în “jaful secolului”. Totul a pornit însă de la Universalbank. Ieri, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a făcut publice detalii noi despre schema prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:43

1. Berbec - Balanta In timp ce Berbecul poate avea calitati excelente de conducere si este, de obicei, foarte incapatanat si dornic sa faca tot ce ii sta in putere pentru a ajunge acolo unde isi doreste, Balanta stie intotdeauna cum sa preia controlul, sa se impuna si sa gaseasca solutii in cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:38

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat miercuri decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:27

Deputatul buzoian Adrian Mocanu (ALDE) a rămas fără permis după ce a fost prins de polițișii rutieri circulând cu viteză în localitate, pe DN2 E85, în Buzău. Cu câteva ore înainte, parlamentarul depășise limita legală și într-o localitate din Ilfov,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:17

Legate cu hamuri metalice și sechestrate în containere minuscule, aceste imagini cumplite arată tratamentul la care sunt supuse maimuțele, dar și alte animale, care s-ar afla într-un laborator german de testare. Imaginile au fost dezvăluite de activiștii pentru drepturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:02

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Pe data de 15 octombrie, Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a ținut o conferință de presă, în cadrul căreia a lansat imnul campaniei electorale 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:40

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

În Republica Moldova s-a ajuns în situația când sinceritatea și corectitudinea sunt transformate de Comisia Electorală Centrală (CEC) și “partidul lui Dodon” din virtute în viciu. Aceasta este reacția Partidului Politic “Partidul Nostru”, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:32

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

În următorii patru ani vor fi reparate capital 80 de grădinițe din municipiul Chișinău. Totodată, candidatul la funcția de primar al Caitalei Ion Ceban își propune și extinderea rețelei de grădinițe prin construcția unor instituții preșcolare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:31

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a declarat că a constatat odată în plus că Primăria Chișinău nu consulta deloc opinia societății civile și oamenilor. În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a precizat că a ajuns la această concluzie în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:24

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

 Nume-surpriză apărut în discuțiile pentru propunerea de premier, în cazul în care, cel mai probabil, cabinetul propus de Ludovic Orban nu va trece de votul de încredere din Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:16

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Deputatul Octavian Țîcu propune colegilor din cadrul blocului ACUM să-i susțină inițiativa de crearea a unei comisii de anchetă pentru investigarea acțiunilor de trădare de patrie comise de Igor Dodon. Potrivit parlamentarului, prin intermediul acțiunilor acestei comisii, șeful...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:07

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

 Primăria municipiului Orhei a alocat joi, 17 octombrie încă 55 de îndemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, pentru bebelușii născuți în lunile mai-iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:53

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:29

Brexit Boris Johnson primește o nouă lovitură chiar înainte de Consiliul European

Boris Johnson primește o nouă lovitură chiar înainte de Consiliul European

Boris Johnson a primit o lovitură de grație privind propunerea sa de acord Brexit chiar înainte de începerea reuniunii Consiliului European, Partidul Unionist Democrat (DUP) al nord-irlandezilor anunțând că nu susține variantă avansată de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:12

Combinaţia de blugi cu pulover nu mai este la modă! Cu ce să o înlocuieşti!

Combinaţia de blugi cu pulover nu mai este la modă! Cu ce să o înlocuieşti!

Într-o dimineaţa răcoroasă de toamnă fiecare femeie îşi doreşte să abordeze un stil cât mai comod, în care să se simtă bine şi care să o ferească de aerul rece. Cu toate că are la îndemână multe alte soluţii care să o scoată din rutină, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 11:51

ACCIDENT HORROR la Căușeni. Trei persoane au murit / FOTO +18

ACCIDENT HORROR la Căușeni. Trei persoane au murit / FOTO +18

Trei persoane au murit, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:10, la intrarea în orașul Căușeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 10:51

Voronin: Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost Vlad Filat

Voronin: Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost Vlad Filat

Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 ar fi fost ex-premierul Vlad Filat. Fostul prim-ministru ar fi pregătit evenimentele din acea zi. Declaraţia aparţine liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care pe atunci ocupa funcţia de preşedinte al statului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 10:05

De ce Plahotniuc i-a lăsat pe democrați fără sediu și bani

De ce Plahotniuc i-a lăsat pe democrați fără sediu și bani

Fostul președinte al Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc ar fi dorit ca Vladimir Cebotari să-i fie succesor, dar Dumitru Diacov, președintele de onoare și fondatorul partidului, l-ar fi ajutat pe Pavel Filip să preia funcția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:56

3 rețete utile pentru o sarcină fără probleme

3 rețete utile pentru o sarcină fără probleme

Cele 9 luni în care aștepți venirea pe lume a copilului tău sunt o perioadă emoționantă, dar uneori simptomele problematice te pot împiedica să consumi toate vitaminele și mineralele de care are nevoie cel mic. Încearcă și tu câteva rețete consistente, care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:31

Deputații PD au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce colegii lor de la guvernare scandau „Hoții!” / VIDEO

Deputații PD au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce colegii lor de la guvernare scandau „Hoții!” / VIDEO

Deputații Partidului Democrat au părăsit sala de ședințe a Parlamentului înainte de a începe audierea raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:23

Rusia: Trei diplomaţi americani, reţinuţi în apropiere de oraşul închis Severodvinsk, locul exploziei nucleare din luna august

Rusia: Trei diplomaţi americani, reţinuţi în apropiere de oraşul închis Severodvinsk, locul exploziei nucleare din luna august

Trei diplomaţi americani au fost arestaţi luni pentru scurt timp în apropiere de oraşul închis Severodvinsk (nord-vestul Rusiei), care în august a fost scena unui accident cu caracter nuclear legat de un test cu armament secret, au relatat miercuri agenţiile de presă ruse,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)