Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Actualitate 4 Mai 2018, ora 13:07    Din editia print

REPORTAJ:Oamenii care au sărbătorit Ziua Muncii la serviciu

Marime Font

De sărbători, moldovenii sunt mai predispuși să facă scandal sau să se sinucidă


În perioada 28 aprilie - 1 mai, bugetarii din R. Moldova au avut o minivacanță cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Datorită acestui fapt, unii au invadat parcurile și localurile din Capitală, alții au participat la manifestațiile stradale organizate de socialiști. Însă nu puțini au fost cei care au sărbătorit această zi, muncind în sudoarea frunții. De 1 mai, TIMPUL a căutat oameni care nu au zile de odihnă și i-a descusut pentru a afla ce i-a determinat să iasă la muncă în timp ce toată lumea mânca și bea.

După o simplă plimbare prin Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, am observat că pe lângă cei care se bucurau de ziua lor liberă, stând la un pahar de vorbă sau scuipând fără rușine coji de semințe pe jos, alți chișinăuieni munceau de draga dimineață.


Unul dintre aceștia este Petru Luchița, care, de mai bine de un deceniu, mătură străzile Capitalei. De câțiva ani, el are grijă să facă ordine pe o porțiune din parc și la havuz. Spune că, de-i vără sau iarnă, sărbătoare sau zi obișnuită, își începe munca la șase dimineața. „Trebuie să avem grijă de curățenie mai ales de sărbători, când se face și mai multă mizerie. Dar și în zilele obișnuite este destulă treabă. Iarna curăț zăpada, toamna strâng frunzele, iar vara și primăvara am grijă de havuz, scot nămolul de acolo și mătur trotuarul. De obicei, muncesc câte șapte ore pe zi”, explică măturătorul.

Sărbătorile pentru Petru constau în faptul că este remunerat mai bine, dacă acceptă să iasă la lucru în zilele când alții se odihnesc. „De sărbători ni se plătește dublu pentru ziua de muncă, așa că, decât să stau acasă, mai bine fac un ban grămadă”, adaugă el.

„Dar voi de ce munciți astăzi?”

La câțiva pași de măturător, pe un șantier, care se vrea a fi terasă pentru un local, lucrează de zor câțiva bărbați. Ei refuză să discute cu noi și ne trimit destul de amabil la șeful echipei, Anton Preda. Acesta este un bărbat de 51 de ani, care ne povestește că acum, mai bine de un deceniu, s-a aventurat în construcții după ce industria conservelor din țara noastră, domeniu în care era specialist, a suportat faliment. „Atunci a trebuit să mă reprofilez și să găsesc un post de muncă care să-mi asigure traiul. Așa am început să lucrez în construcții. Noi nu muncim întotdeauna de sărbători, doar atunci când nu ne încadrăm în termenul stabilit pentru pregătirea proiectului”, afirmă Preda, dându-ne asigurări că până pe 9 mai terasa va fi construită, iar muncitorii săi se vor odihni în rând cu ceilalți oameni.

Înainte să plecăm, bărbatul își cere voie să ne pună o întrebare. „Dar voi de ce munciți astăzi? Probabil nu vă plătește nimeni dublu, ca nouă, dar totuși ați venit la serviciu”, zice el și râde.

„Nimeni nu regretă că muncește în asemenea zile”

Ne-am continuat drumul prin parc și, chiar de era ora nouă dimineața, o cafenea din centrul Capitalei era deja arhiplină. Câțiva chelneri alergau agitați de ici-colo, cu tăvile pline de mâncăruri și sticle cu vin sau bere. Serghei, un tânăr de 27 de ani, care lucrează mai mult de zece ani în această sferă, recunoaște că nu are odihnă. Totuși, nu regretă și spune că munca nu a omorât încă pe nimeni. „Întotdeauna am lucrat în zilele de sărbători și nu am nicio problemă. Acesta este specificul muncii noastre, dar și ofițerii, și medicii muncesc de 1 și 9 mai. Așa e viața, unii se odihnesc, alții muncesc”, spune chelnerul.

Într-un final, ospătarul recunoaște că efortul pe care-l depune de sărbători, când numărul de clienți crește considerabil, este răsplătit de potrivă. „La capitolul onorarii totul este bine, nimeni nu regretă că muncește în asemenea zile”, concretizează Serghei.

De sărbători între oameni apar mai multe conflicte

Cât am mai stat la taclale, grădina publică s-a umplut de bodyguarzi și polițiști, semn că Igor Dodon și-a făcut apariția la marșul socialiștilor. Am încercat să discutăm și cu cei din paza de corp a președintelui, dar ei au refuzat să răspundă la întrebările noastre. Nici polițiștii nu au fost mai vorbăreți, spunându-ne să apelăm la ofițerul de presă... În căutarea unui noroc chior, până la urmă am dat de un polițist amabil. Inspectorul Iachim, după cum s-a prezentat, ne-a explicat că poliția nu se odihnește, fiind mereu în slujba cetățenilor. „Atunci când suntem chemați la datorie, noi plecăm, indiferent dacă e zi de sărbătoare sau nu. Cu atât mai mult, cu cât în zilele de odihnă sau de sărbătorile naționale și internaționale avem mai multe solicitări, decât de obicei. Pentru că atunci apar mult mai multe conflicte și suntem nevoiți să intervenim”, adaugă polițistul.

La marșul socialist, pe lângă zeci de polițiști care mențineau ordinea publică, erau și câteva echipe de salvare. Ne-am apropiat de o ambulanță, ca să vedem ce dispoziție au cei care, în loc să mănânce frigărui, sunt nevoiți să salveze vieți omenești. Însă, imediat cum ne-a văzut, șoferul ne-a și luat la rost: „Lăsați-ne în pace, nu vrem să vorbim cu nimeni. Voi, jurnaliștii, spuneți una, dar mai apoi folosiți răspunsurile noastre cum vă convine și noi avem probleme din cauza voastră.

În schimb, Natalia, medic de urgență, a acceptat să vorbească. Ne-a explicat că nu muncește chiar de toate sărbătorile și doar atunci când este în tură. Ea nici nu știe dacă pentru aceste zile este remunerată dublu, cum se întâmplă în cazul unor muncitori din alte domenii. „Aceasta este munca mea și trebuie să o fac cu responsabilitate fie că e zi obișnuită, fie că e sărbătoare. Oamenii se îmbolnăvesc în fiecare zi și boala nu depinde de o anumită dată. De aceea avem mereu multe solicitări, nu doar de sărbători”, specifică medicul.


Întrebată dacă nu regretă niciodată că și-a ales o profesie care nu-i permite nici să se odihnească, Natalia și un coleg de-al ei, probabil felcer, au râs cu subînțelesuri și n-au găsit un răspuns. N-am reușit să încheiem această discuție, fiindcă șoferul, nemulțumit, ne-a rugat să ne luăm tălpășița și să nu-i deranjăm.

Mai multe accidente, tentative de suicid și incendii de vegetație

În afară de medici și polițiști, alți profesioniști, care au grijă de siguranța noastră și zi, și noapte, sunt pompierii. Ilie Cringaci de la Detașamentul căutare-salvare nr. 1 din Chișinău era pe data de 1 mai la muncă. Tânărul activează de patru ani în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale. Deși înțelege care sunt riscurile acestei meserii, spune că nu regretă nicio secundă că a ales-o. „Dorința de a ajuta oamenii îmi dă forță să merg mai departe. De aceea, inclusiv în zilele de sărbătoare, plec la muncă cu gândul că sunt în ajutorul cetățenilor și-i pot salva din anumite situații de risc”, recunoaște el.

Potrivit lui Ilie, pompierii nu primesc mai mulți bani pentru că muncesc în zilele de sărbători. El adaugă că Serviciul de Gardă al pompierilor activează timp de 24 de ore în toate zilele anului, dar mai ales de sărbători, când intervențiile pompierilor și salvatorilor sunt mai multe decât în zilele obișnuite. „Cele mai multe situații în care suntem solicitați de sărbători sunt accidentele rutiere, tentativele de suicid și incendiile de vegetație”, adaugă pompierul. Aceste incendii sunt provocate de cele mai multe ori de oamenii care se duc la picnicuri și uită sau n-au chef să stingă focul de la grătare.

Galerie FOTO: Sandu Tarlev


Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 16:00

Aproape 38 de mii de cetățeni români din Republica Moldova au votat la europarlamentare

Apoximativ 38 de mii de români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, desfășurate duminică, 26 mai. Așa arată datele datele Biroului Electoral Central al României, la ora 21.00, după închiderea secțiilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 14:27

Scriitorul Petru Cărare a decedat

Scriitorul Petru Cărare a decedat

Reputatul scriitor Petru Cărare s-a stins din viață în această dimineață la vârsta de 84 de ani. Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, a declarat că prin opera sa, Petru Cărare a reușit să scoată literatura din tiparele ideologice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 14:23

ULTIMĂ ORĂ: Dragnea a pierdut tot: După ce PSD a fost îngropat la alegeri, luni Curtea Supremă l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare

ULTIMĂ ORĂ: Dragnea a pierdut tot: După ce PSD a fost îngropat la alegeri, luni Curtea Supremă l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare

Procesul în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a ajuns la final. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 13:22

(VIDEO,FOTO) Răscoală la o închisoare din Odesa cu mai mulți evadați. Penitenciarul este în flăcări

(VIDEO,FOTO) Răscoală la o închisoare din Odesa cu mai mulți evadați. Penitenciarul este în flăcări

Revolta pușcăriașilor a început în penitenciarul de Sud nr 51, ce se află pe șoseaua Lustdorf. Martorii oculari spun că cel puțin 15 deținuți au reușit să evadeze din închisoare și s-au ascuns în cartierele din Odesa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 13:15

O femeie pilot: Georgeta Manolache

O femeie pilot: Georgeta Manolache Foto: Foto: arhiva familiei Manolache

Sunt îndeletniciri pe care oamenii încă le privesc ca fiind potrivite numai bărbaṭilor, dar în care femeile s-au arătat la fel de pricepute şi pasionate. Una dintre ele este aviaṭia. De-a lungul timpului reprezentantele sexului frumos s-au lăsat şi ele cucerite de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 12:18

Cum scriem, cum vorbim? Cele mai întâlnite pleonasme

Pe de o parte, există pleonasmele flagrante, pe care le sesizăm fără să stăm pe gânduri: „babă bătrână", „avansaţi înainte", „coborâţi jos" sau „hemoragie de sânge". Mai sunt și anumite pleonasme în a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 12:11

Modernizarea drumurilor din Orhei este în plină desfășurare

Modernizarea drumurilor din Orhei este în plină desfășurare

Reparația străzii Dorobanților din municipiul Orhei, o importantă arteră de transport din localitate, este pe ultima sută de metri. Lucrările de modernizare au loc la inițiativa deputatului de Orhei, Ilan Șor, și sunt efectuate, la moment, pe mai multe străzi concomitent. Oficialul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 11:55

Partidul Popular European va avea cu 38 de mandate mai puțin în Parlamentul European

Deși s-a clasat pe primul loc la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, Partidul Popular European (de centru-dreapta) va avea mai puține mandate decât în Legislativul precedent. Popularii vor deține 178 de mandate, mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:50

Basme electorale de la Vlah: Aeroport în Găgăuzia

„În Ceadîr-Lunga se va inaugura un aeroport contemporan, care va putea opera curse cu pasageri și zboruri marfare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:39

ULTIMA ORĂ /// Fost judecător din Taraclia, în prezent avocat, reţinut de CNA pentru o mită de 12 000 de euro (VIDEO)

ULTIMA ORĂ /// Fost judecător din Taraclia, în prezent avocat, reţinut de CNA pentru o mită de 12 000 de euro (VIDEO)

Un avocat din Taraclia, fost judecător, a fost reţinut de ofiţerii Direcţiei generale Sud a CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant, în biroul său de serviciu, în timp ce primea 12 000 de euro de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:30

Pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi a fost DEMIS din funcție

Pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi a fost DEMIS din funcție

Oleg Rațoi, Pretorul sectorului Botanica a fost demis din funcție. Anunțul a fost făcut de primarul interimar, Ruslan Codreanu la ședința săptămânală a primăriei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:09

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine a câștigat în Europa și cum arată viitorul Parlament European?

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine a câștigat în Europa și cum arată viitorul Parlament European?

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană și-au ales, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an. Verzii europeni au înregistrat un succesc istoric la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:07

De 1 iunie, accesul copiilor la Grădina zoologică va fi gratuit

De 1 iunie, accesul copiilor la Grădina zoologică va fi gratuit. Anunţul a fost făcut astăzi de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu care a adăugat că tot atunci acolo va fi inaugurată şi o "Curte Rurală" în care micuţii vor putea mângâia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 09:54

Gesturi perverse faţă de elevi. Un profesor de la un liceu din Chișinău a fost condamnat la închisoare

Un profesor de clasele primare de la un liceu din Capitală a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru acţuni perverse faţă de elevi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:28

Cum s-a petrecut accidentul de la Cernobîl din urmă cu 33 de ani - „Vina a aparţinut omului sovietic şi îndoctrinării regimului din URSS“ (FOTO)

Cum s-a petrecut accidentul de la Cernobîl din urmă cu 33 de ani - „Vina a aparţinut omului sovietic şi îndoctrinării regimului din URSS“ (FOTO)

Anul acesta, pe 26 aprilie, s-au împlinit 33 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. A fost cel mai grav eveniment nuclear din istorie şi a servit drept exemplu de nerepetat pentru cum un stat nu reuşeşte să poarte grija propriilor cetăţeni într-o situaţie de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:20

Vikingii la Echimăuţi

Vikingii la Echimăuţi

În cadrul Sesiunii științifice a Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie a Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova, din 17 mai 2019, Ion Tentiuc și Valeriu Bubulici, cercetători științifici la Muzeul Național de Istorie a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:13

PROGNOZA METEO 27 mai: Ne aşteaptă o săptămână cu temperaturi de foc

Astăzi, pe întreg teritoriul ţării, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 24 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 25 de grade, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol vor fi 27, iar la Leova se aşteaptă cu 28 de grade. La Comrat şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:25

Ce a adus scrutinul în Europa: I-a slăbit pe Macron şi Merkel şi l-a întărit pe Sanchez

Alegerile europarlamentare au adus rezultate dezamăgitoare partidelor aflate la guvernare în Franţa şi Germania, considerate cele două motoare ale Europei, spre deosebire de premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui victorie clară a asigurat socialiştilor spanioli un rol important in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:23

Au fost descoperite 18 noi exoplanete de mărimea Terrei

Oamenii de ştiinţă au descoperit 18 noi exoplanete de mărimea Terrei, analizând datele NASA cu ajutorul unor metode mai eficiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:22

Cele mai vechi urme că oamenii au gătit datează de acum 120.000 ani

O descoperire din peşterile râului Klasies din Africa de Sud sugerează că oamenii foloseau focul pentru a prepara hrana începând cu 120.000 de ani în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:21

Cutremur produs duminică seara în România, cu magnitudinea de 4

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade s-a înregistrat, duminică seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 190 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:15

Alegeri europarlamentare 2019. BEC a anunțat primele rezultate oficiale parțiale

Alegeri europarlamentare 2019. BEC a anunțat primele rezultate oficiale parțiale

Biroul electoral central a anunțat, luni, primele rezultate oficiale parțiale după alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2019, ora: 07:06

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 27 MAI 2019. TAURII SE BUCURĂ DE LIBERTATE

Horoscopul zilei de 27 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 27 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 27 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)