Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Actualitate 4 Mai 2018, ora 13:07    Din editia print

REPORTAJ:Oamenii care au sărbătorit Ziua Muncii la serviciu

Marime Font

De sărbători, moldovenii sunt mai predispuși să facă scandal sau să se sinucidă


În perioada 28 aprilie - 1 mai, bugetarii din R. Moldova au avut o minivacanță cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Datorită acestui fapt, unii au invadat parcurile și localurile din Capitală, alții au participat la manifestațiile stradale organizate de socialiști. Însă nu puțini au fost cei care au sărbătorit această zi, muncind în sudoarea frunții. De 1 mai, TIMPUL a căutat oameni care nu au zile de odihnă și i-a descusut pentru a afla ce i-a determinat să iasă la muncă în timp ce toată lumea mânca și bea.

După o simplă plimbare prin Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, am observat că pe lângă cei care se bucurau de ziua lor liberă, stând la un pahar de vorbă sau scuipând fără rușine coji de semințe pe jos, alți chișinăuieni munceau de draga dimineață.


Unul dintre aceștia este Petru Luchița, care, de mai bine de un deceniu, mătură străzile Capitalei. De câțiva ani, el are grijă să facă ordine pe o porțiune din parc și la havuz. Spune că, de-i vără sau iarnă, sărbătoare sau zi obișnuită, își începe munca la șase dimineața. „Trebuie să avem grijă de curățenie mai ales de sărbători, când se face și mai multă mizerie. Dar și în zilele obișnuite este destulă treabă. Iarna curăț zăpada, toamna strâng frunzele, iar vara și primăvara am grijă de havuz, scot nămolul de acolo și mătur trotuarul. De obicei, muncesc câte șapte ore pe zi”, explică măturătorul.

Sărbătorile pentru Petru constau în faptul că este remunerat mai bine, dacă acceptă să iasă la lucru în zilele când alții se odihnesc. „De sărbători ni se plătește dublu pentru ziua de muncă, așa că, decât să stau acasă, mai bine fac un ban grămadă”, adaugă el.

„Dar voi de ce munciți astăzi?”

La câțiva pași de măturător, pe un șantier, care se vrea a fi terasă pentru un local, lucrează de zor câțiva bărbați. Ei refuză să discute cu noi și ne trimit destul de amabil la șeful echipei, Anton Preda. Acesta este un bărbat de 51 de ani, care ne povestește că acum, mai bine de un deceniu, s-a aventurat în construcții după ce industria conservelor din țara noastră, domeniu în care era specialist, a suportat faliment. „Atunci a trebuit să mă reprofilez și să găsesc un post de muncă care să-mi asigure traiul. Așa am început să lucrez în construcții. Noi nu muncim întotdeauna de sărbători, doar atunci când nu ne încadrăm în termenul stabilit pentru pregătirea proiectului”, afirmă Preda, dându-ne asigurări că până pe 9 mai terasa va fi construită, iar muncitorii săi se vor odihni în rând cu ceilalți oameni.

Înainte să plecăm, bărbatul își cere voie să ne pună o întrebare. „Dar voi de ce munciți astăzi? Probabil nu vă plătește nimeni dublu, ca nouă, dar totuși ați venit la serviciu”, zice el și râde.

„Nimeni nu regretă că muncește în asemenea zile”

Ne-am continuat drumul prin parc și, chiar de era ora nouă dimineața, o cafenea din centrul Capitalei era deja arhiplină. Câțiva chelneri alergau agitați de ici-colo, cu tăvile pline de mâncăruri și sticle cu vin sau bere. Serghei, un tânăr de 27 de ani, care lucrează mai mult de zece ani în această sferă, recunoaște că nu are odihnă. Totuși, nu regretă și spune că munca nu a omorât încă pe nimeni. „Întotdeauna am lucrat în zilele de sărbători și nu am nicio problemă. Acesta este specificul muncii noastre, dar și ofițerii, și medicii muncesc de 1 și 9 mai. Așa e viața, unii se odihnesc, alții muncesc”, spune chelnerul.

Într-un final, ospătarul recunoaște că efortul pe care-l depune de sărbători, când numărul de clienți crește considerabil, este răsplătit de potrivă. „La capitolul onorarii totul este bine, nimeni nu regretă că muncește în asemenea zile”, concretizează Serghei.

De sărbători între oameni apar mai multe conflicte

Cât am mai stat la taclale, grădina publică s-a umplut de bodyguarzi și polițiști, semn că Igor Dodon și-a făcut apariția la marșul socialiștilor. Am încercat să discutăm și cu cei din paza de corp a președintelui, dar ei au refuzat să răspundă la întrebările noastre. Nici polițiștii nu au fost mai vorbăreți, spunându-ne să apelăm la ofițerul de presă... În căutarea unui noroc chior, până la urmă am dat de un polițist amabil. Inspectorul Iachim, după cum s-a prezentat, ne-a explicat că poliția nu se odihnește, fiind mereu în slujba cetățenilor. „Atunci când suntem chemați la datorie, noi plecăm, indiferent dacă e zi de sărbătoare sau nu. Cu atât mai mult, cu cât în zilele de odihnă sau de sărbătorile naționale și internaționale avem mai multe solicitări, decât de obicei. Pentru că atunci apar mult mai multe conflicte și suntem nevoiți să intervenim”, adaugă polițistul.

La marșul socialist, pe lângă zeci de polițiști care mențineau ordinea publică, erau și câteva echipe de salvare. Ne-am apropiat de o ambulanță, ca să vedem ce dispoziție au cei care, în loc să mănânce frigărui, sunt nevoiți să salveze vieți omenești. Însă, imediat cum ne-a văzut, șoferul ne-a și luat la rost: „Lăsați-ne în pace, nu vrem să vorbim cu nimeni. Voi, jurnaliștii, spuneți una, dar mai apoi folosiți răspunsurile noastre cum vă convine și noi avem probleme din cauza voastră.

În schimb, Natalia, medic de urgență, a acceptat să vorbească. Ne-a explicat că nu muncește chiar de toate sărbătorile și doar atunci când este în tură. Ea nici nu știe dacă pentru aceste zile este remunerată dublu, cum se întâmplă în cazul unor muncitori din alte domenii. „Aceasta este munca mea și trebuie să o fac cu responsabilitate fie că e zi obișnuită, fie că e sărbătoare. Oamenii se îmbolnăvesc în fiecare zi și boala nu depinde de o anumită dată. De aceea avem mereu multe solicitări, nu doar de sărbători”, specifică medicul.


Întrebată dacă nu regretă niciodată că și-a ales o profesie care nu-i permite nici să se odihnească, Natalia și un coleg de-al ei, probabil felcer, au râs cu subînțelesuri și n-au găsit un răspuns. N-am reușit să încheiem această discuție, fiindcă șoferul, nemulțumit, ne-a rugat să ne luăm tălpășița și să nu-i deranjăm.

Mai multe accidente, tentative de suicid și incendii de vegetație

În afară de medici și polițiști, alți profesioniști, care au grijă de siguranța noastră și zi, și noapte, sunt pompierii. Ilie Cringaci de la Detașamentul căutare-salvare nr. 1 din Chișinău era pe data de 1 mai la muncă. Tânărul activează de patru ani în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale. Deși înțelege care sunt riscurile acestei meserii, spune că nu regretă nicio secundă că a ales-o. „Dorința de a ajuta oamenii îmi dă forță să merg mai departe. De aceea, inclusiv în zilele de sărbătoare, plec la muncă cu gândul că sunt în ajutorul cetățenilor și-i pot salva din anumite situații de risc”, recunoaște el.

Potrivit lui Ilie, pompierii nu primesc mai mulți bani pentru că muncesc în zilele de sărbători. El adaugă că Serviciul de Gardă al pompierilor activează timp de 24 de ore în toate zilele anului, dar mai ales de sărbători, când intervențiile pompierilor și salvatorilor sunt mai multe decât în zilele obișnuite. „Cele mai multe situații în care suntem solicitați de sărbători sunt accidentele rutiere, tentativele de suicid și incendiile de vegetație”, adaugă pompierul. Aceste incendii sunt provocate de cele mai multe ori de oamenii care se duc la picnicuri și uită sau n-au chef să stingă focul de la grătare.

Galerie FOTO: Sandu Tarlev


Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)