Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Actualitate 4 Mai 2018, ora 13:07    Din editia print

REPORTAJ:Oamenii care au sărbătorit Ziua Muncii la serviciu

Marime Font

De sărbători, moldovenii sunt mai predispuși să facă scandal sau să se sinucidă


În perioada 28 aprilie - 1 mai, bugetarii din R. Moldova au avut o minivacanță cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Datorită acestui fapt, unii au invadat parcurile și localurile din Capitală, alții au participat la manifestațiile stradale organizate de socialiști. Însă nu puțini au fost cei care au sărbătorit această zi, muncind în sudoarea frunții. De 1 mai, TIMPUL a căutat oameni care nu au zile de odihnă și i-a descusut pentru a afla ce i-a determinat să iasă la muncă în timp ce toată lumea mânca și bea.

După o simplă plimbare prin Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, am observat că pe lângă cei care se bucurau de ziua lor liberă, stând la un pahar de vorbă sau scuipând fără rușine coji de semințe pe jos, alți chișinăuieni munceau de draga dimineață.


Unul dintre aceștia este Petru Luchița, care, de mai bine de un deceniu, mătură străzile Capitalei. De câțiva ani, el are grijă să facă ordine pe o porțiune din parc și la havuz. Spune că, de-i vără sau iarnă, sărbătoare sau zi obișnuită, își începe munca la șase dimineața. „Trebuie să avem grijă de curățenie mai ales de sărbători, când se face și mai multă mizerie. Dar și în zilele obișnuite este destulă treabă. Iarna curăț zăpada, toamna strâng frunzele, iar vara și primăvara am grijă de havuz, scot nămolul de acolo și mătur trotuarul. De obicei, muncesc câte șapte ore pe zi”, explică măturătorul.

Sărbătorile pentru Petru constau în faptul că este remunerat mai bine, dacă acceptă să iasă la lucru în zilele când alții se odihnesc. „De sărbători ni se plătește dublu pentru ziua de muncă, așa că, decât să stau acasă, mai bine fac un ban grămadă”, adaugă el.

„Dar voi de ce munciți astăzi?”

La câțiva pași de măturător, pe un șantier, care se vrea a fi terasă pentru un local, lucrează de zor câțiva bărbați. Ei refuză să discute cu noi și ne trimit destul de amabil la șeful echipei, Anton Preda. Acesta este un bărbat de 51 de ani, care ne povestește că acum, mai bine de un deceniu, s-a aventurat în construcții după ce industria conservelor din țara noastră, domeniu în care era specialist, a suportat faliment. „Atunci a trebuit să mă reprofilez și să găsesc un post de muncă care să-mi asigure traiul. Așa am început să lucrez în construcții. Noi nu muncim întotdeauna de sărbători, doar atunci când nu ne încadrăm în termenul stabilit pentru pregătirea proiectului”, afirmă Preda, dându-ne asigurări că până pe 9 mai terasa va fi construită, iar muncitorii săi se vor odihni în rând cu ceilalți oameni.

Înainte să plecăm, bărbatul își cere voie să ne pună o întrebare. „Dar voi de ce munciți astăzi? Probabil nu vă plătește nimeni dublu, ca nouă, dar totuși ați venit la serviciu”, zice el și râde.

„Nimeni nu regretă că muncește în asemenea zile”

Ne-am continuat drumul prin parc și, chiar de era ora nouă dimineața, o cafenea din centrul Capitalei era deja arhiplină. Câțiva chelneri alergau agitați de ici-colo, cu tăvile pline de mâncăruri și sticle cu vin sau bere. Serghei, un tânăr de 27 de ani, care lucrează mai mult de zece ani în această sferă, recunoaște că nu are odihnă. Totuși, nu regretă și spune că munca nu a omorât încă pe nimeni. „Întotdeauna am lucrat în zilele de sărbători și nu am nicio problemă. Acesta este specificul muncii noastre, dar și ofițerii, și medicii muncesc de 1 și 9 mai. Așa e viața, unii se odihnesc, alții muncesc”, spune chelnerul.

Într-un final, ospătarul recunoaște că efortul pe care-l depune de sărbători, când numărul de clienți crește considerabil, este răsplătit de potrivă. „La capitolul onorarii totul este bine, nimeni nu regretă că muncește în asemenea zile”, concretizează Serghei.

De sărbători între oameni apar mai multe conflicte

Cât am mai stat la taclale, grădina publică s-a umplut de bodyguarzi și polițiști, semn că Igor Dodon și-a făcut apariția la marșul socialiștilor. Am încercat să discutăm și cu cei din paza de corp a președintelui, dar ei au refuzat să răspundă la întrebările noastre. Nici polițiștii nu au fost mai vorbăreți, spunându-ne să apelăm la ofițerul de presă... În căutarea unui noroc chior, până la urmă am dat de un polițist amabil. Inspectorul Iachim, după cum s-a prezentat, ne-a explicat că poliția nu se odihnește, fiind mereu în slujba cetățenilor. „Atunci când suntem chemați la datorie, noi plecăm, indiferent dacă e zi de sărbătoare sau nu. Cu atât mai mult, cu cât în zilele de odihnă sau de sărbătorile naționale și internaționale avem mai multe solicitări, decât de obicei. Pentru că atunci apar mult mai multe conflicte și suntem nevoiți să intervenim”, adaugă polițistul.

La marșul socialist, pe lângă zeci de polițiști care mențineau ordinea publică, erau și câteva echipe de salvare. Ne-am apropiat de o ambulanță, ca să vedem ce dispoziție au cei care, în loc să mănânce frigărui, sunt nevoiți să salveze vieți omenești. Însă, imediat cum ne-a văzut, șoferul ne-a și luat la rost: „Lăsați-ne în pace, nu vrem să vorbim cu nimeni. Voi, jurnaliștii, spuneți una, dar mai apoi folosiți răspunsurile noastre cum vă convine și noi avem probleme din cauza voastră.

În schimb, Natalia, medic de urgență, a acceptat să vorbească. Ne-a explicat că nu muncește chiar de toate sărbătorile și doar atunci când este în tură. Ea nici nu știe dacă pentru aceste zile este remunerată dublu, cum se întâmplă în cazul unor muncitori din alte domenii. „Aceasta este munca mea și trebuie să o fac cu responsabilitate fie că e zi obișnuită, fie că e sărbătoare. Oamenii se îmbolnăvesc în fiecare zi și boala nu depinde de o anumită dată. De aceea avem mereu multe solicitări, nu doar de sărbători”, specifică medicul.


Întrebată dacă nu regretă niciodată că și-a ales o profesie care nu-i permite nici să se odihnească, Natalia și un coleg de-al ei, probabil felcer, au râs cu subînțelesuri și n-au găsit un răspuns. N-am reușit să încheiem această discuție, fiindcă șoferul, nemulțumit, ne-a rugat să ne luăm tălpășița și să nu-i deranjăm.

Mai multe accidente, tentative de suicid și incendii de vegetație

În afară de medici și polițiști, alți profesioniști, care au grijă de siguranța noastră și zi, și noapte, sunt pompierii. Ilie Cringaci de la Detașamentul căutare-salvare nr. 1 din Chișinău era pe data de 1 mai la muncă. Tânărul activează de patru ani în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale. Deși înțelege care sunt riscurile acestei meserii, spune că nu regretă nicio secundă că a ales-o. „Dorința de a ajuta oamenii îmi dă forță să merg mai departe. De aceea, inclusiv în zilele de sărbătoare, plec la muncă cu gândul că sunt în ajutorul cetățenilor și-i pot salva din anumite situații de risc”, recunoaște el.

Potrivit lui Ilie, pompierii nu primesc mai mulți bani pentru că muncesc în zilele de sărbători. El adaugă că Serviciul de Gardă al pompierilor activează timp de 24 de ore în toate zilele anului, dar mai ales de sărbători, când intervențiile pompierilor și salvatorilor sunt mai multe decât în zilele obișnuite. „Cele mai multe situații în care suntem solicitați de sărbători sunt accidentele rutiere, tentativele de suicid și incendiile de vegetație”, adaugă pompierul. Aceste incendii sunt provocate de cele mai multe ori de oamenii care se duc la picnicuri și uită sau n-au chef să stingă focul de la grătare.

Galerie FOTO: Sandu Tarlev


Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)