Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:51
Abonamente

Moldova 15 Aprilie 2011, ora 05:10    Din editia print

Oamenii care demască actul corupţiei: Avertizorul de integritate

Marime Font

Avertizorul de integritate devine în întreaga lume un element esenţial în lupta împotriva corupţiei. Cuvântul „avertizor” (în engleză - „whistleblower”), defineşte persoana care trage semnalul de alarmă atunci când întâlneşte o neregulă, folosindu-se de un fluier. Un avertizor de integritate este un cetăţean care luptă pentru binele public şi poate deveni periculos pentru cei care deţin puterea şi încalcă normele morale şi legale.

Cetăţeanul de veghe

În foarte multe state, avertizorii reprezintă deja o instituţie de care se ţine seama, există legi şi regulamente de funcţionare şi de protecţie a lor. Cadrul legal poate fi esenţial în susţinerea acestei practici, cu condiţia ca acesta să asigure deplina protecţie avertizorului de integritate - persoana din interiorul organizaţiei care detectează şi comunică prima un delict.

Articolul 33 Protecţia persoanelor care comunică informaţii din Convenţia ONU împotriva corupţiei prevede: „Fiecare stat parte are în vedere încorporarea în sistemul său juridic intern a măsurilor corespunzătoare pentru a asigura protecţia împotriva oricărui tratament nejustificat al oricărei persoane care semnalează autorităţilor competente, de bună credinţă şi în baza unor presupuneri rezonabile, orice fapt privind infracţiunile prevăzute de prezenta convenţie”.

Loading...


Aplicarea convenţiilor internaţionale de către statele semnatare este monitorizată de Grupul de State împotriva corupţiei GRECO, la care R. Moldova a aderat în 2001. Fiind evaluată în ciclul II la GRECO, Moldovei i s-a recomandat „de a introduce reguli clare ce ar favoriza semnalarea de către orice agent public a cazurilor de corupţie şi de a stabili o protecţie corespunzătoare denunţătorilor” (avertizorilor de integritate).

În R. Moldova nu există Legea privind protecţia avertizorilor de integritate

În statele europene, foste comuniste, moştenitoare a reţelelor poliţiei secrete, avertizorii de integritate sunt înconjuraţi de conotaţii negative, deseori ei sunt consideraţi nedemni de încredere ori sunt asociaţi cu informatorii, trădătorii, turnătorii. În unele state există o lipsă generalizatoare de voinţă în a adopta şi a pune în aplicare legislaţia privind avertizorul de integritate. În R. Moldova, nici până în prezent nu există Legea privind protecţia avertizorilor de integritate.

În SUA, avertizorii sunt percepuţi de opinia publică drept nişte eroi datorită dezvăluirilor de răsunet pe care le-au făcut aceştia şi care au condus la adoptarea unor decizii de importanţă naţională. 

Instituţia „whistleblower” funcţionează în SUA de peste 30 de ani şi are scopul de a demasca neregulile din administraţia publică: cazuri de corupţie şi de încălcare a drepturilor omului. Semnalarea cazurilor de corupţie poate fi făcută fie prin intermediul mass-media, fie direct la autorităţile care se ocupă cu investigarea criminalităţii în diverse domenii.

Barack Obama – protectorul avertizorilor de integritate 

„Când, în campania electorală din 2006, alegătorii au cerut în proporţie de 81% stoparea cheltuielilor guvernamentale ilegale, iar în proporţie de 79% au solicitat stoparea războiului din Irak, asigurări de sănătate şi drepturi mai multe pentru whistlebloweri, atunci ne-am dat seama că vremurile s-au schimbat”, deduce Tom Devine, director juridic al Government Accountability Project din SUA. Iată de ce, printre primele acte pe care le-a semnat preşedintele Barack Obama a fost cel privind protecţia whistleblower (avertizorului de integritate). 

Instituţia avertizorului de integritate este funcţională şi în ţări precum Canada, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelandă. În democraţiile stabile, persoanele care semnalează încălcări ale legii sunt protejate împotriva eventualelor represalii din partea celor interesaţi să păstreze tăcerea. Într-o societate liberă „nimic nu e mai important decât adevărul şi orice cetăţean american ştie că are libertatea de a protesta şi de a atrage atenţia”, a menţionat Devine.
Avertizorii au dezvăluit cazuri de corupţie din cadrul Comisiei Europene, au evitat pericole pentru mediu în SUA, au dat publicităţii tăinuirea unor boli periculoase pentru milioane de oameni din China etc.

Obligaţi să demaşte neregulile

În sectorul privat, Legea Sarbanes-Oxley, adoptată de către Congresul SUA, a devenit un punct de referinţă global pentru avertizarea de integritate în companii şi organizaţii. Aceasta cere tuturor companiilor înscrise la bursa americană, fie că au sau nu sediul în SUA, să stabilească proceduri şi protecţie pentru sesizarea „chestiunilor de contabilitate şi audit suspecte”. 

În Slovacia, angajaţii din sectorul privat care află că o altă persoană a comis un act de corupţie şi nu sesizează o autoritate care să ia măsurile legale sunt pasibili de închisoare pe un termen de până la trei ani.
Codul Penal al Italiei amendează funcţionarii publici care nu fac sau întârzie o sesizare cu privire la o infracţiune pe care au descoperit-o în exerciţiul funcţiei. În Italia, dreptul de a face sesizări se aplică pentru angajaţi ca urmare a libertăţii de exprimare la nivel general, garantată prin Codul muncii, atunci când sesizările privesc nereguli, fapte ilegale sau riscuri percepute ca atare la locul de muncă.

Cui pot fi transmise informaţiile?

Se recomandă ca avertizorul să aibă ocazia de a alege dintre diferite mijloace pentru a face sesizări, inclusiv opţiuni externe independente, cum ar fi linii telefonice directe dedicate acestui scop. În unele state, avertizorii de integritate au tendinţa de a încerca mai întâi mijloacele de sesizare interne şi să meargă în exterior numai în cazul în care sesizarea lor nu este continuată prin investigare. Acest lucru se observă în Marea Britanie, Turcia şi Coreea de Sud. Din punctul de vedere al organizaţiilor, mijloacele interne reprezintă o ocazie de a investiga suspiciunile şi de a corecta faptele reprobabile fără ca acestea să fie expuse publicului. Şi în Estonia companiile preferă să primească sesizări interne din partea avertizorilor de integritate pentru a putea rezolva cazurile în particular. 

Mai mulţi practicieni susţin că un avertizor de integritate ar trebui să poată alege liber dacă să facă sesizarea intern sau extern. 

Legea privind dezvăluirea informaţiilor de interes public din Marea Britanie stabileşte trei niveluri de efectuare a sesizării:
I - sesizare protejată internă (fond care să genereze suspiciuni reale);
II - sesizare protejată adresată organului de reglementare (bazat pe probe sau fapte de interes public şi deasupra oricăror îndoieli rezonabile);
III - sesizare protejată la nivel public (fapte care să genereze suspiciuni, motiv plauzibil pentru a merge mai departe şi în general rezonabil). 
Această lege de efectuare a sesizării presupune un nivel de probe care creşte progresiv cu cât avertizorul merge mai departe în afara organizaţiei. 

Garanţii de protecţie a avertizorului

O altă provocare, pentru funcţionarea eficientă a mijloacelor de sesizare, se referă la modalitatea de a asigura gradul potrivit de confidenţialitate sau chiar anonimatul avertizorului. Odată depusă o plângere, se impune nevoia de a stabili măsuri de protecţie uşor de accesat de către avertizor împotriva represaliilor. Regulile UE de protejare a datelor personale impun protejarea identităţii atât a avertizorilor, cât şi a persoanei incriminate.

În Letonia, Dreptul muncii protejează avertizorii care fac sesizări privind cazuri (sau suspiciuni) de corupţii la locul de muncă. Codul muncii din Slovenia asigură garanţii explicite pentru angajaţii din sectorul privat şi pentru funcţionarii publici, inclusiv că nimeni nu poate fi sancţionat la locul de muncă ca urmare a depunerii unei petiţii. În Italia, nu legea, ci codurile interne ale celor mai mari companii din ţară îi oferă protecţie avertizorului de integritate. Angajaţii irlandezi au drepturi conferite de Codul muncii de a face recurs privind presupuse concedieri ilegale, adresat Comisiei pentru relaţii de muncă, care are în sarcină audierea plângerilor acestora.

Frica din oase

În ciuda faptului că România are o lege cu privire la avertizorii de integritate urmărind protecţia angajaţilor din sectorul public, 40% din avertizori, ale căror cazuri au fost monitorizate, au suferit o anumită formă de represalii la scurt timp după sesizarea adresată organelor abilitate. În Cehia, unde Codul muncii stipulează mecanismele de protecţie a angajaţilor, sondajele de opinie sugerează că oamenilor le este încă teamă de intimidare în cazul sesizării unei infracţiuni. Astfel, 67% din angajaţi au declarat că nu vor face apel la organele de reglementare din teamă de persecuţie. La revizuirea a mai mult de 200 de cazuri de sesizare în care apărea numele angajatorului, acesta a recunoscut că avertizorii au fost concediaţi, au demisionat constrânşi sau că le-au fost modificate semnificativ responsabilităţile. Aceasta demonstrează că chiar şi în statele cu o legislaţie cuprinzătoare, avertizorul poartă povara psihologică şi economică a efectului sesizării. 

La noi…

Legislaţia anticorupţie din RM nu protejează persoanele din sistemul public şi cel privat ce ar raporta cazuri de încălcare a legii fără a se expune. Există riscul ca persoanele care semnalează încălcări ale legislaţiei să fie sancţionate, mai ales atunci când semnalele se adresează altor entităţi decât superiorii direcţi, aceştia fiind cel mai frecvent vizaţi. Din acest considerent, multe semnale privind încălcarea legii, indiferent dacă este vorba despre corupţie, abuz, tratamente sau practici preferenţiale, sunt blocate. 

Constantin Lazăr,
doctor în drept

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume este o optiune ideala pentru o masa savuroasa si rapida. Iata 10 retete simple pe care le poti prepara pentru toata familia. Aici gasesti o colectie de supe si ciorbe delicioase. 1. Supa crema de legume si ardei copt Ingrediente  Supa crema de legume si ardei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)