Actualitate

Oamenii legii, deghizati in civil, sunt periculosi

La o saptamana de la moartea lui Alexei Vlasi, impuscat de catre un politist in scara unui bloc din Chisinau, circa o suta de tineri au organizat, sambata, o actiune de protest in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant din capitala. Este a doua actiune de protest a tinerilor din Chisinau, dupa cea din 17 martie, cand sute de studenti si elevi au protestat in fata Ministerului Afacerilor Interne.

Cei prezenti la protest au cerut anchetarea corecta a cazului. „Vreau sa-l vad pe acel politist dupa gratii. Stiu ca n-o sa-l intoarcem inapoi pe Alexei, dar vrem sa se faca dreptate”, a declarat fratele victimei, Sergiu Timus. „Ne-am adunat aici fiindca ne temem pentru viata noastra. Maine pot da buzna in casele noastre si sa ne omoare. Despre aceasta Moldova europeana vorbeau comunistii? Cine ne ia in Europa cu asemenea mizerie. Am ajuns sa ne temem in centrul Chisinaului. Gata, nu mai putem. Se suie in cap. E ca pe timpul lui Stalin, cand executau lumea in strada”, au declarat mai multi protestatari.
Participantii la actiune au cerut reprezentantilor MAI sa se prezinte in uniforma de politist, ca, in caz de necesitate, protestatarii sa stie cui sa se adreseze dupa ajutor. Reprezentantii organelor de interne, desi impanzisera locul din jurul monumentului pentru a-i urmari pe protestatari, erau deghizati in civil si nu au intervenit. Pentru a evita eventuale provocari, protestatarii si-au anulat marsul preconizat spre Ministerul de Interne. Ghenadie Brega, unul dintre membrii grupului de actiune „Opriti teroarea”, a declarat ca mai multi organizatori au fost urmariti de politisti in civil. „Le recunoastem fetele, ii recunoastem dupa comportament. E prea nesigur drumul pana la MAI. Sunt prea nesigure strazile. Oamenii legii, deghizati in civil, sunt periculosi. Cerem politiei sa se prezinte in uniforma”, a mentionat Ghenadie Brega.
Politistul care l-a impuscat pe Alexei Vlasi este cercetat de procuratura municipala pentru exces de putere. Insa organizatia anti-tortura „Amnesty International” a anuntat ca va initia propria ancheta.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *