Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:51
Abonamente

Comentariu 30 Iunie 2013, ora 09:01    Din editia print

Marime Font

Oare Moldova nu are ce să ceară?

După ce Transnistria și-a instalat puncte de control la Varnița, și Găgăuzia s-a gândit mai bine și a strâns cinci mii de semnături prin care se cere ieșirea din componența Republicii Moldova. 

 
 
 

Este o vorbă veche care vorbește despre mintea odihnită. Cam așa par acum să stea lucrurile în Republica Moldova. Pe de altă parte, nici nu mă mir. După ce conducerea Moldovei s-a preocupat exclusiv de interesele personale ale unor politicieni, după ce ne-am făcut de râs luni la rând cu povestea vânătorii ilegale, și mai ales după ce miniștrii au fost dați jos și reinstalați, la ce altceva să ne așteptăm dacă nu la nesocotirea totală a autorităților de la centru. Asta ca să nu mai amintesc și de penibilele și neîntreruptele atacuri raider.

Așa că în timp ce politica moldovenească a început să semene tot mai tare cu lupta haitelor pentru ciolan, ce altceva să iasă în evidență dacă nu ciolanul? Urmând tactica Transnistriei, Găgăuzia a hotărât că e momentul potrivit să ceară ce n-a avut niciodată. Și nu vorbesc de autonomie, ci de pământul moldovenesc. După ce găgăuzii au supraviețuit cu greu în diferite țări, ca minoritate tolerată, s-au gândit să muște mâna care i-a hrănit. Nu se mulțumesc cu drepturile acordate, ei vor pământ. Și senzația pe care ne-o lasă atitudinea Transnistriei și a Găgăuziei e că suntem cel puțin a doua țară ca mărime din lume.Însă așa cum observăm cu ochiul liber, toată povestea asta vine pe fondul autodiscreditării grosolane a politicienilor moldoveni. Timp în care cetățenii de rând se plâng la Chirtoacă din cauza gunoaielor, deși nu știu ce ar putea face primăria cu toți chișinăuienii exaltați care aruncă pungi cu gunoaie de la fereastra casei. Și asta am văzut-o în toate zonele din Chișinău.

Scaunele guvernamentale se împart după influențe, iar televiziunile duc războaie personale cu un politician sau altul. Voronin plânge la monumentele comuniste, iar Filat oferă finanțări în stânga și în dreapta visând la reabilitarea politică. Acum ne aflăm în situația îngrozitoare despre care vorbea un banc, cu ani în urmă: Cum îl alegi pe cel mai mincinos politician dintr-o sută? Îl iei pe unu la întâmplare - răspuns corect.

Totuși Transnistria și Găgăuzia, precum și puterile externe care le-ar putea încuraja pierd din vedere un aspect important. Că așa cum unii se inspiră din haosul de la centru, și centrul se poate inspira din acțiunile de la margine. Ce ar fi oare dacă ne-am aduna și noi moldovenii și am hotărî ce ne trebuie? Ce-ar fi dacă am aduna și noi semnături: pentru unirea cu România, pentru retrocedarea pământurilor moldovenești confiscate de Hrusciov, pentru despăgubirea morală a familiilor care au avut bunei deportați în Siberia sau morți în foamete?

Să strângi semnături nu e greu, așa cum nu e greu să muști mâna care te-a hrănit sau să săruți mâna care te-a lovit. Pentru mulți dintre noi, lucrurile sunt neclare. Dar eu așa cred, că slăbirea din interior poate duce la divizare, însă și îndrăzneala cererii crește oferta. Ar trebui să urmărim cine are interesul de a încuraja divizarea și apoi să ne decidem pentru ce anume vom strânge și noi semnături ca să le domolim avântul.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul