Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 26 Aprilie 2020, ora 00:28

opinieOazu Nantoi despre Igor Dodon: „Agent rus cu acte-n regulă”

Marime Font

 

E foarte ușor să fii ”analist politic” în Republica Moldova - nu e nevoie de diplome prestigioase, nu e nevoie să-i studiezi pe filozofii antici sau doctrinele politice moderne, să răscolești mormane de date statistice sau să monitorizezi migălos implementarea programelor de guvernare. Nu, pentru a nu avea iluzii cu privire la comportamentul politicienilor moldoveni și a prezice acțiunile lor, e suficient să pornești doar de la TREI axiome:

1. Politicienii moldoveni sunt minciunoși. Ei deschid gura în public numai pentru a minți;
2. Politicienii moldoveni au un singur scop – să transforme puterea politică în bani furați de la propriii alegători;
3. Regulile de comportament în interiorul pretinselor ”partide” politice, precum și în ”coalițiile de guvernare”, sunt preluate de la Grupările Criminale Organizate (GCO).

Loading...


Aplicarea acestor trei axiome ne aduce la concluzia univocă, cum că guvernările noastre, pe durata ultimelor două decenii, au constituit aceiași Grupare Criminală Organizată (”mafie”, dacă doriți), specificul cărei este determminat de necesitatea mimării democrației politice, a alegerilor, pentru a păstra aparențele unui stat de drept în scopul legitimizării externe.

Germenii acestui sistem au apărut sub ”pălăria politică” a PCRM în frunte cu Vladimir Voronin, după ce (super)deștepții moldoveni i-au asigurat acestui partid majoritatea constituțională în urma scrutinului din 25 februarie 2001. Drept urmare, până la șocul din 7 aprilie 2009, PCRM a fost singura ”crîșă” politică a ”căsuței noastre - cuibușor de nebunii”. Și e firesc, că fenomenul Plahotniuc, alături de justiția docilă și coruptă, mass media cenzurate și ”schemele” de estorcare a veniturilor ilicite, puteau să apară și să se consolideze numai sub oblăduirea lui Voronin.

Situația s-a schimbat în urma șocului din 7 aprilie 2009. Pe de o parte, Vlad Plahotniuc a ieșit de sub controlul politic din partea lui Voronin. Pe de altă parte, au trecut timpurile când un singur partid putea asigura monopolul asupra puterii.

A urmat faza când, ”păpușarul” Vlad Plahotniuc a ieșit din umbră și, fiind inoculat în coalițiile ”pro-europene”, a dus situația până la demisia, la 29 octombrie 2015, a Guvernului, condus de Valeriu Streleț. După acesata, GCO în frunte cu Plahotniuc a sugrumat definitiv partidele, reprezentate în Parlament, și ”păpușarul” s-a cocoțat deasupra întregului sistem politic și a statului.

Aici se cere de menționat că PLDM, în pofida tuturor greșelilor comise de Filat, devenite fatale pentru partid, a mai încercat să opună rezistență lui Plahotniuc anume în calitate de partid politic. Pe când PCRM, la 5 martie 2013, a votat pentru demisia Guvernului Filat, iar PSRM, în frunte cu Igor Dodon, la 29 octombrie 2015 – pentru demisia Guvernului Streleț. Prin aceasta ambele structuri au demonstrat că nu sunt partide politice, ci niște scule docile ale lui Plahotniuc.
Diferența între Voconin și Dodon este că primul l-a născut pe Plahotniuc. Pentru ca apoi, Plahotniuc să-l lanseze pe Igor Dodon - cu șanse șubrede de a trece pragul electoral, pe bolta politică autohtonă în urma scrutinului din 30 noiembrie 2014 - de ce, oare, Renato Usatâi tace mâlc despre detaliile și circumstanțele eliminării sale din cursa electorală înainte de acel scrutin?

Eliminare, în urma căreia Renato, fără a încerca să-i scoată în piață zecile de mii de susținători reali la acel moment, s-a cărăbănit cumincior la Moscova, iar Igor Dodon, agent rus cu acte-n regulă, a devenit lider al celei mai numeroase fracțiuni în Parlament.

Totuși, GCO în frunte cu Plahotniuc nu putea ignora existența ”democrației politice”. Drept urmare, nici el n-a reușit să devină Prim-ministru, și nici n-a putut să-l facă pe Marian Lupu – candidatul DPM, ”președinte” de buzunar. În schimb, fiind sigur pe subordonarea lui Dodon în ierarhia GCO, Plahotniuc, temându-se de Maia Sandu, l-a făcut pe Igor Dodon ”președinte” – cineva mai ține minte acelea cinci ”suspendări” ale lui Dodon? Pe când Pavel Filip, în calitate de ”prim-ministru”, a executat docil toate indicațiile lui Plahotniuc, până la momentul evadării ultimului.

E trist de constatat, dar pe fundalul altercațiilor banditești în jurul puterii, a degradat și societatea per ansamblu. E suficient să ne aducem a minte cine au devenit ”purtătorii adevărului în ultima instanță”, - ucigașul Vitalie Proca cu destăinuirile lui de la Jilava; ”bancherul negru” Gherman Gorbunțov cu cetățenia lui moldovenească; Ilan Șor cu gențile lui; Renato Usatîi în calitate de principalul aruncător de fecalii peste gardurile politice etc. - ”parcurs european” se numește. Să te miri după aceasta că lumea normală, pe durata aflării acestei GCO la putere, fuge din Moldova?

”Eroismul” lui Igor Dodon din 8 iunie 2019 s-a datorat nu dorinței lui sincere de a distruge GCO, în care el era pionul lui Plahotniuc, și de a porni pe calea reclădirii statului de drept. Nu, Plahotniuc a subestimat dependența lui Dodon față de Kremlin, care i-a ordonat lui Dodon să se unească cu Blocul ”ACUM” pentru eliminarea lui Plahotniuc.

Drept urmare, Plahotniuc a plecat, iar ”corpul” decapitat al GCO a trecut printr-o perioadă de resetări obscure, soldate cu crearea unui front comun împotriva Guvernului Maiei Sandu și a Blocului ”ACUM” – nu e cazul să uităm că deja, la 8 iulie 2019, Ion Chicu a devenit ”consilier prezidențial”, cumpărându-și sacoul de viitor Prim-ministru. Așa că la moment, GCO și-a asigurat continuitatea în baza aceleiași uzurpări ai puterii de stat. Iar Igor Dodon, profitând de nenorocirea COVID-19, își face campanie electorală. De, Plahotniuc s-a temut de Maia Sandu în 2016, Igor Dodon se teme-n 2020.

Revenind la esența acestei GCO, și la cele trei axiome, este lesne de înșeles de ce această GCO în frunte cu Plahotniuc, n-a făcut nimic, în comun cu pritenul său de la Kiev, Piotr Poroșenko, pentru soluționarea conflictului Transnistrean – businessul comun era și rămâne mai presus de orice ”geopolitică”!
Este lesne de înțeles de ce a fost sabotată implementarea AA cu UE – idiot trebuie să fii ca să-ți tai craca de sub tine prin crearea justiției independente!
Și este absolut clar că ”garanții parcursului european” din PDM, ajunși în colaiția cleptocrată, foarte bine se înțeleg cu agentul rus Igor Dodon. Respectiv, ei sunt gata să voteze, cu tot cu pașapoartele lor românești, sacrificarea definitivă a Moldovei în schimbul păstrării posibilității de a fura nestingherit, și a garantării securității personale – Putin are nevoie de suveranitatea Moldovei și de transformarea ei într-un cap de pod împotriva NATO. Pe când hoțiile lor locale nu-l deranjează deloc – e o normalitate pentru ”Russkii Mir”.

Votarea, la 23 aprilie curent, în Parlamentul Republicii Moldova cu aprobarea creditului (electoral) rusesc, cu tot cu capcana din Art. 7(20), mai lasă semne de întrebare?

În urma celor întâmplate pe durata anului 2019 putem concluziona, că ”dăinuirea mafiei” nu poate fi întreruptă prin alegeri parlamentare – prea iluzorii sunt șansele de a obține o majoritate parlamentară sănătoasă în condițiile statului recaptivat de GCO cu Dodon în frunte. În special, când îi văd pe cei tineri, neschilodiți de sistemul comunist, cum se aranjează cumincior la coadă ca să pupe și să se hrănească din laba puterii.

Atunci ne rămân, teoretic cel puțin, fie ”maidanul moldovenesc”, fie detronarea lui Dodon în urma alegerilor prezidențiale.

Nu am iluzii, și nu m-a contrazic cu cele spuse despre alegerile parlamentare. Pur și simplu, la alegerile prezidențiale, în turul doi, tabloul devine ”alb-negru”, - în loc de multitudinea de partide, totul se focalizează asupra doi candidați. Pe când minciunile, tradările și aroganța lui Dodon sunt atât de evidente, încât dement trebuie să fii ca să nu-i cauți o alternativă.

Detronearea lui Dodon (decapitarea mafiei) va deschide perspectiva pentru curmarea ”dăinuirii mafiei” prin resetarea din temelie a proiectului de statalitate a Republicii Moldova – asta cu condiția că vom învăța din greșelile comise pe durata Guvernului Maia Sandu și nu numai.

Lui Abraham Lincoln, al 16-a Președinte al SUA, îi aparțin mai multe expresii cu conținut profund. Una din ele sună așa: ”The Ballot is stronger than the bullet” (Buletinul e mai puternic decât glontele). Să vedem, mai la toamnă, cum vor ochi, cu buletinul, urmașii lui Ștefan.

În caz contrar, vom fi nevoiți să recunoaștem, că expresia lui George Bernard Shaw - ”Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve” (Democrația este un instrument care asigură că noi nu vom fi guvernați mai bine decât merităm) - are un sens și mai profund, decât cea a lui Abraham Lincoln.

Oazu Nantoi / cotidianul.md 

CITEȘTE și Silviu Tănase: Soarta politică a lui Igor Dodon este în mâinile Curții Constituționale

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)