Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:12
Abonamente

Social 3 Martie 2017, ora 15:54

Obezitatea, problemă sau obișnuință

Marime Font

Potrivit medicilor, obezitatea este o problemă de sănătate tot mai mare la nivel mondial. Statisticile anului 2011 arată că cele mai obeze femei din Europa, locuiesc în Republica Moldova. Obezitatea rezultă din supra-alimentație (mai ales o dietă nesănătoasă) și lipsa de activitate fizică.

În lumea modernă apar tot mai multe alimente ieftine și bogate în calorii (de exemplu fast-food (mâncare preparată repede), care conține exces de sare, zahăr sau grăsimi. Acești factori combinați cu stilul de viață sedentar, creșterea urbanizării și folosirea transportului personal duc la creșterea rapidă a obezității.

Cu această problemă se confruntă și Corina Globa, tânăra ce locuiște în capitală și care la vârsta de doar 28 de ani are masa corporală de 134 de kg. Ea locuiește împreună cu familia, însă se întreține singură din banii primiți de la stat. Corina a încercat de câteva ori să se angajaze în câmpul muncii, însă a fost respinsă din motiv că nu are experiență și că ii va fi foarte greu să se miște rapid. Astfel, din 2013 ea a ajuns să-și câștige banii singură, confecționând produse handmade din mergele, însă practic nu are vânzări, exteriorul ei fiind un împiediment pentru a-și realiza produsele. În prezent, Corina studiază la școala profesională nr. 11 ca operator, pentru a avea studii, astfel ca pe viitor să fie angajată.


În contextul problemei abordate am contactat câteva organizatii pentru a afla dacă se ocupă de apărarea drepturilor acestor oameni, sau dacă există vreun program special aparte pentru ei.

„Nicio instituție nu ne-a putut răspunde”

Anastasia Vatici de la Institutul pentru Drepturile Omului, (IDOM) ne-a comunicat că, nu au avut cazuri de discriminare referitor la persoanele ce suferă de obezitate. Astfel, nici la Consiliul Pentru Egalitate nu au putut să ne de-a un răspuns, iar de aici am fost redirecționați la Oficiul Avocatul Poporului, menționând că „obezitatea nu este o dizabilitate, ci o stare a sănătății”. Alexandru Vladimir de la Oficiul Avocatul Poporului a spus că deasemenea nu au întălnit astfel de cazuri. În această odine de idei, nu există vreun caz oficial, în care ar fi fost depusă vreo plangere. Am constata că cetățenii Republicii Moldova nu sunt informați despre posibilitățile de adresare în caz de discriminare.

După discuțiile cu Corina am dedus că acești oamenii supraponderali se confruntă cu inegalitate, adesea sunt discriminați prin faptul că sunt evitați, nu sunt acceptați în câmpul muncii pentru că lucrează încet și nu prea au experiență de muncă. Luând în considerare legea pentru Asigurărea Egalității nr. 121 articolul 7, despre interzicearea discriminării în câmpul muncii, am încercat să aflăm dacă la nivelul angajatorilor se produc astfel de încălcări a drepturilor.

„Nu vom angaja persoanele acestea”

Unii angajați din țară contactați de reporter au spus că nu accepta la muncă persoane obeze. Olga Tabanschi, administratoarea hipermarketului Nr1 spune că printre muncitorii de la magazinul pe care îl gestionează nu are nicio persoană obeză. „Nu, noi nu angajăm persoanele acestea fiindcă ei se mișcă greu, iar aici trebuie de reacționat rapid. Noi nu am angajat și nici nu vom angaja persoane din această categorie”, a afirmat administratoare.

„Nu acceptăm în câmpul muncii persoanele acestea, deoarece uneori trebuie să fie rapizi, însă în situația lor le este foarte greu să se miște repede”, a menționat Ciocan Tudor angajatorul unui chioșc de flori din incinta Hypermarketului Nr.1

Am găsit și angajați care ar fi de acord să le ofere posturi de muncă persoanelor obeze. „Da, avem angajată o persoana care suferă de obezitate, ea lucrează la secția de carne. Nu avem probleme din partea ei, noi nici nu facem discriminări între angajații noștri. Avem și oameni cu dezabilități, o persoană cu gradul doi de invaliditate cărei îi este permis să lucreze”, a spus Tudor Nicolae, administratorul supermarketului Fourchette.

Elena Vizitiu de la departamentul Resurse Umane a farmaciei „Felicia” a declarat că în cadrul companiei nu se fac discriminări între lucrători. „Dacă persoana dată este îngrijită, curată, știe să discute amabil, să explice bine, sau are măcar ceva cunoștințe în domeniu, atunci de ce să nu le oferim o șansă oamenilor? Noi nu atragem atenția cum arată și ce fel de om este, important e să corespundă criteriilor pe care le-am enumerat”, ne-a comunicat Elena Vizitiu.

Pentru a afla dacă aceste persoane apelează la ajutorul unui terapeut am contactat-o pe Irina Novac. Psihologul ne-a afirmat că a avut câteva cazuri când persoanele obeze sau adresat pentru consiliere. „Majoritatea dintre ei suferă de emoții grele, depresive, de insucces. Spun nu le merge, că și-au pierdut sensului vieții. Ei își mănâncă în mare parte emoțiile, asociind mâncarea cu dragostea. Nu se simt iubiți/iubite, acest fapt acționează ca un drog și practic uită de tot. Oamenii obezi nu se adresează numai decât psihologului, la mine ajung puțini oameni, dar cu mult mai multe probleme”, a spus terapeutul. „Unii dintre ei spun că felul cum arată se datorează factorului genetic, sau a unei tulburări endocrinologice. Mâncarea la emoții este un drog. Ei mereu își repetă că sunt grași, dar în realitate nu kilogramele le încurcă, dar convingerea că ei nu sunt iubiți”, a adăugat specialista.

Unii medicii de la noi din țară sunt de părere că excesul masei corporale este de fapt o preocupare medicală, deoarece aceasta poate afecta grav sănătatea unei persoane.

Astfel, Luminița Suveica, medicul şef al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, a spus că atunci când oamenii ingeră mai multe calorii decât arde, organismele lor stochează caloriile în plus, ca grăsimea. „Organismul ajunge la un punct în cazul în care cantitatea de grăsime corporală poate avea un efect negativ asupra sănătății unei persoane. Doctorii folosesc termenii „supraponderali” sau „obezi” în astfel de cazuri. După cum probabil ați auzit, mai mulți oameni sunt supraponderali astăzi decât oricând”, ne spune medicul.
În continuare, medicul a adăugat că experții numesc aceasta o „epidemie de obezitate”. „Această problemă de sănătate afectează atât tinerii, cât și adulți - o treime din totalul copiilor cu vârste cuprinse între doi și 19 ani sunt supraponderali sau obezi. Adulții care suferă de hipertensiune arterială, au nivel ridicat de colesterol, sau diabet de tipul doi, de asemenea, sunt predispuși obezității”, a afirmat Luminița Suveică.

„Populația devine tot mai afectată de obezitate”


„În țară, statisticile cu referință la supraponderalitate, din păcate țin pasul cu restul țărilor care se confrunta cu problema dată. Populația devine tot mai afectată de obezitate datorită faptului că își modifică stilul de viață spre direcția nefavorabilă. Luând în considerare ultimele date statistice putem susține că obezitatea a devenit o problemă majoră care trebuie reglată și controlată”, a menționat medicul.

Conform datelor statistice prezentate de Centrul Municipal de Sănătate publică, imaginea obezității în municipiul Chișinău în anul 2015 este următoarea: prevalența prin obezitate relevă aceeași tendință de creștere la finele fiecărui an. În 2015, în capitală, în rândul adulților s-a constatat că fiecare a doua persoană suferă de obezitate, numărul total fiind de 17 mii 146 de persoane, iar în rândul tinerilor de la 18 ani fiecare a treia persoană suferă de obezitate, numărul total fiind 16 mii 297 de persoane. În rândul copiilor până la vârsta de 18 ani numărul este mai mic, fiecare a cincilea copil suferă de supraponderalitate, numărul total per capitală fiind de 849 de cazuri.

Potrivit specialiștilor, marea majoritate a persoanelor supraponderale sunt capabile să lucreze. Însă, unii angajatorii nu le oferă posibilitatea de a munci, pentru a nu-și asuma responsabilități în plus, considerând că oamenii obezi nu s-ar descurca cu cerințele și se mișcă încet.

Singurul ajutor al Corinei este indemnizația din partea statului, în valoarea de 641 de lei pentru gradul întâi de invaliditate. Este un ajutor mic, din care nu reușește decât să supraviețuiască.
După cum am menționat, încă nu s-au depistat cazuri oficiale de discriminare a acestor persoane, problema fiind faptul că oamenii nu cunosc despre existența organizațiilor, instituțiilor care apără drepturile cetățenilor. Prin urmare, discriminările de acest gen rămân a fi neidentificate și nerezolvabile.

„Măsuri de prevenire a obezității”


La acest subiect medicul - nutrioționist Luminița Suveica ne-a oferit câteva măsuri de prevenire a supraponderării și obezității. Individual, obezitatea poate fi prevenită. 

Mersul pe jos sau efectuarea de activităţi fi zice cel puţin 30 de minute pe zi (o oră pentru copii), minim cinci zile pe săptămână, activităţi fi zice, împreună cu familia sau cu prietenii și introducerea de legume şi fructe în dietă şi întocmirea unui regim alimentar variat. În această ordine de idei, luați mesele împreună cu familia cât mai des posibil, limitați porţiilor, evitați gustările (snacks-uri) bogate în grăsimi între mese, consumul de apă şi evitați băuturile răcoritoare cu zahăr și limitarea timpului petrecut vizionând emisiuni TV sau în faţa calculatorului.
Pentru elevi, medicul a menționa că aceștia trebuie să elimine alimentelor nesănătoase, ca băuturile răcoritoare îndulcite şi gustările cu un conţinut ridicat de grăsimi sau în zahăr. Totodată, elevii trebuie să consume gustări sănătoase (fructe şi legume proaspete, lapte degresat, apă) ia conţinutul nutriţional al prânzurilor de la cantina şcolară trebuie îmbunătățit. Medicul a recomandat și introducerea unei ore de educaţie fizică zilnică, pentru a maximiza participarea elevilor.

La nivel de comunitate, sau familie, Luminița Suveică recomandă părinţilor să atragă o mai mare atenție la componentele meselor sănătoase. Încurajarea meselor în familie şi descurajarea vizionării emisiunilor de televiziune în timpul meselor este la fel un sfat la care trebuie să atragem atenția.

Daria Rusu, 
Stagiară 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:06

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:05

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)