Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:09
Abonamente

Social 3 Martie 2017, ora 15:54

Obezitatea, problemă sau obișnuință

Marime Font

Potrivit medicilor, obezitatea este o problemă de sănătate tot mai mare la nivel mondial. Statisticile anului 2011 arată că cele mai obeze femei din Europa, locuiesc în Republica Moldova. Obezitatea rezultă din supra-alimentație (mai ales o dietă nesănătoasă) și lipsa de activitate fizică.

În lumea modernă apar tot mai multe alimente ieftine și bogate în calorii (de exemplu fast-food (mâncare preparată repede), care conține exces de sare, zahăr sau grăsimi. Acești factori combinați cu stilul de viață sedentar, creșterea urbanizării și folosirea transportului personal duc la creșterea rapidă a obezității.

Cu această problemă se confruntă și Corina Globa, tânăra ce locuiște în capitală și care la vârsta de doar 28 de ani are masa corporală de 134 de kg. Ea locuiește împreună cu familia, însă se întreține singură din banii primiți de la stat. Corina a încercat de câteva ori să se angajaze în câmpul muncii, însă a fost respinsă din motiv că nu are experiență și că ii va fi foarte greu să se miște rapid. Astfel, din 2013 ea a ajuns să-și câștige banii singură, confecționând produse handmade din mergele, însă practic nu are vânzări, exteriorul ei fiind un împiediment pentru a-și realiza produsele. În prezent, Corina studiază la școala profesională nr. 11 ca operator, pentru a avea studii, astfel ca pe viitor să fie angajată.


În contextul problemei abordate am contactat câteva organizatii pentru a afla dacă se ocupă de apărarea drepturilor acestor oameni, sau dacă există vreun program special aparte pentru ei.

„Nicio instituție nu ne-a putut răspunde”

Anastasia Vatici de la Institutul pentru Drepturile Omului, (IDOM) ne-a comunicat că, nu au avut cazuri de discriminare referitor la persoanele ce suferă de obezitate. Astfel, nici la Consiliul Pentru Egalitate nu au putut să ne de-a un răspuns, iar de aici am fost redirecționați la Oficiul Avocatul Poporului, menționând că „obezitatea nu este o dizabilitate, ci o stare a sănătății”. Alexandru Vladimir de la Oficiul Avocatul Poporului a spus că deasemenea nu au întălnit astfel de cazuri. În această odine de idei, nu există vreun caz oficial, în care ar fi fost depusă vreo plangere. Am constata că cetățenii Republicii Moldova nu sunt informați despre posibilitățile de adresare în caz de discriminare.

După discuțiile cu Corina am dedus că acești oamenii supraponderali se confruntă cu inegalitate, adesea sunt discriminați prin faptul că sunt evitați, nu sunt acceptați în câmpul muncii pentru că lucrează încet și nu prea au experiență de muncă. Luând în considerare legea pentru Asigurărea Egalității nr. 121 articolul 7, despre interzicearea discriminării în câmpul muncii, am încercat să aflăm dacă la nivelul angajatorilor se produc astfel de încălcări a drepturilor.

„Nu vom angaja persoanele acestea”

Unii angajați din țară contactați de reporter au spus că nu accepta la muncă persoane obeze. Olga Tabanschi, administratoarea hipermarketului Nr1 spune că printre muncitorii de la magazinul pe care îl gestionează nu are nicio persoană obeză. „Nu, noi nu angajăm persoanele acestea fiindcă ei se mișcă greu, iar aici trebuie de reacționat rapid. Noi nu am angajat și nici nu vom angaja persoane din această categorie”, a afirmat administratoare.

„Nu acceptăm în câmpul muncii persoanele acestea, deoarece uneori trebuie să fie rapizi, însă în situația lor le este foarte greu să se miște repede”, a menționat Ciocan Tudor angajatorul unui chioșc de flori din incinta Hypermarketului Nr.1

Am găsit și angajați care ar fi de acord să le ofere posturi de muncă persoanelor obeze. „Da, avem angajată o persoana care suferă de obezitate, ea lucrează la secția de carne. Nu avem probleme din partea ei, noi nici nu facem discriminări între angajații noștri. Avem și oameni cu dezabilități, o persoană cu gradul doi de invaliditate cărei îi este permis să lucreze”, a spus Tudor Nicolae, administratorul supermarketului Fourchette.

Elena Vizitiu de la departamentul Resurse Umane a farmaciei „Felicia” a declarat că în cadrul companiei nu se fac discriminări între lucrători. „Dacă persoana dată este îngrijită, curată, știe să discute amabil, să explice bine, sau are măcar ceva cunoștințe în domeniu, atunci de ce să nu le oferim o șansă oamenilor? Noi nu atragem atenția cum arată și ce fel de om este, important e să corespundă criteriilor pe care le-am enumerat”, ne-a comunicat Elena Vizitiu.

Pentru a afla dacă aceste persoane apelează la ajutorul unui terapeut am contactat-o pe Irina Novac. Psihologul ne-a afirmat că a avut câteva cazuri când persoanele obeze sau adresat pentru consiliere. „Majoritatea dintre ei suferă de emoții grele, depresive, de insucces. Spun nu le merge, că și-au pierdut sensului vieții. Ei își mănâncă în mare parte emoțiile, asociind mâncarea cu dragostea. Nu se simt iubiți/iubite, acest fapt acționează ca un drog și practic uită de tot. Oamenii obezi nu se adresează numai decât psihologului, la mine ajung puțini oameni, dar cu mult mai multe probleme”, a spus terapeutul. „Unii dintre ei spun că felul cum arată se datorează factorului genetic, sau a unei tulburări endocrinologice. Mâncarea la emoții este un drog. Ei mereu își repetă că sunt grași, dar în realitate nu kilogramele le încurcă, dar convingerea că ei nu sunt iubiți”, a adăugat specialista.

Unii medicii de la noi din țară sunt de părere că excesul masei corporale este de fapt o preocupare medicală, deoarece aceasta poate afecta grav sănătatea unei persoane.

Astfel, Luminița Suveica, medicul şef al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, a spus că atunci când oamenii ingeră mai multe calorii decât arde, organismele lor stochează caloriile în plus, ca grăsimea. „Organismul ajunge la un punct în cazul în care cantitatea de grăsime corporală poate avea un efect negativ asupra sănătății unei persoane. Doctorii folosesc termenii „supraponderali” sau „obezi” în astfel de cazuri. După cum probabil ați auzit, mai mulți oameni sunt supraponderali astăzi decât oricând”, ne spune medicul.
În continuare, medicul a adăugat că experții numesc aceasta o „epidemie de obezitate”. „Această problemă de sănătate afectează atât tinerii, cât și adulți - o treime din totalul copiilor cu vârste cuprinse între doi și 19 ani sunt supraponderali sau obezi. Adulții care suferă de hipertensiune arterială, au nivel ridicat de colesterol, sau diabet de tipul doi, de asemenea, sunt predispuși obezității”, a afirmat Luminița Suveică.

„Populația devine tot mai afectată de obezitate”


„În țară, statisticile cu referință la supraponderalitate, din păcate țin pasul cu restul țărilor care se confrunta cu problema dată. Populația devine tot mai afectată de obezitate datorită faptului că își modifică stilul de viață spre direcția nefavorabilă. Luând în considerare ultimele date statistice putem susține că obezitatea a devenit o problemă majoră care trebuie reglată și controlată”, a menționat medicul.

Conform datelor statistice prezentate de Centrul Municipal de Sănătate publică, imaginea obezității în municipiul Chișinău în anul 2015 este următoarea: prevalența prin obezitate relevă aceeași tendință de creștere la finele fiecărui an. În 2015, în capitală, în rândul adulților s-a constatat că fiecare a doua persoană suferă de obezitate, numărul total fiind de 17 mii 146 de persoane, iar în rândul tinerilor de la 18 ani fiecare a treia persoană suferă de obezitate, numărul total fiind 16 mii 297 de persoane. În rândul copiilor până la vârsta de 18 ani numărul este mai mic, fiecare a cincilea copil suferă de supraponderalitate, numărul total per capitală fiind de 849 de cazuri.

Potrivit specialiștilor, marea majoritate a persoanelor supraponderale sunt capabile să lucreze. Însă, unii angajatorii nu le oferă posibilitatea de a munci, pentru a nu-și asuma responsabilități în plus, considerând că oamenii obezi nu s-ar descurca cu cerințele și se mișcă încet.

Singurul ajutor al Corinei este indemnizația din partea statului, în valoarea de 641 de lei pentru gradul întâi de invaliditate. Este un ajutor mic, din care nu reușește decât să supraviețuiască.
După cum am menționat, încă nu s-au depistat cazuri oficiale de discriminare a acestor persoane, problema fiind faptul că oamenii nu cunosc despre existența organizațiilor, instituțiilor care apără drepturile cetățenilor. Prin urmare, discriminările de acest gen rămân a fi neidentificate și nerezolvabile.

„Măsuri de prevenire a obezității”


La acest subiect medicul - nutrioționist Luminița Suveica ne-a oferit câteva măsuri de prevenire a supraponderării și obezității. Individual, obezitatea poate fi prevenită. 

Mersul pe jos sau efectuarea de activităţi fi zice cel puţin 30 de minute pe zi (o oră pentru copii), minim cinci zile pe săptămână, activităţi fi zice, împreună cu familia sau cu prietenii și introducerea de legume şi fructe în dietă şi întocmirea unui regim alimentar variat. În această ordine de idei, luați mesele împreună cu familia cât mai des posibil, limitați porţiilor, evitați gustările (snacks-uri) bogate în grăsimi între mese, consumul de apă şi evitați băuturile răcoritoare cu zahăr și limitarea timpului petrecut vizionând emisiuni TV sau în faţa calculatorului.
Pentru elevi, medicul a menționa că aceștia trebuie să elimine alimentelor nesănătoase, ca băuturile răcoritoare îndulcite şi gustările cu un conţinut ridicat de grăsimi sau în zahăr. Totodată, elevii trebuie să consume gustări sănătoase (fructe şi legume proaspete, lapte degresat, apă) ia conţinutul nutriţional al prânzurilor de la cantina şcolară trebuie îmbunătățit. Medicul a recomandat și introducerea unei ore de educaţie fizică zilnică, pentru a maximiza participarea elevilor.

La nivel de comunitate, sau familie, Luminița Suveică recomandă părinţilor să atragă o mai mare atenție la componentele meselor sănătoase. Încurajarea meselor în familie şi descurajarea vizionării emisiunilor de televiziune în timpul meselor este la fel un sfat la care trebuie să atragem atenția.

Daria Rusu, 
Stagiară 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 12:01

Președintele Igor Dodon și PSRM ar încerca, cu ajutorul rușilor, să fragmenteze fracțiunea PD, astfel încât la toamnă, după expirarea a 100 de zile de guvernare, să aibă voturile necesare pentru a debarca Guvernul condus de Maia Sandu și de a readuce R. Moldova pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:58

Un poliţist din cadrul Inspectoratului de poliţie Leova a fost prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de 1000 de lei de la un şofer pentru a nu-l documenta pentru faptul că a condus automobilul fără permis. Cazul a fost documentat de către ofiţerii DGT Sud...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:35

Mai multe surse și e-mail-uri pomenesc de SnapLion, un instrument intern folosit de mai multe departamente pentru accesarea datelor utilizatorilor Spanchat. Mai multe departamente din interiorul gigantului social media Snap au instrumente prin care pot accesa datele utilizatorilor, iar mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:25

 Un adolescent din Adelaide, care a hackuit Apple cu două ocazii separate cu speranța că va primi o ofertă de job din partea companiei, a fost scutit de condamnare de către un tribunal. Băiatul, care are în prezent 17 ani, a hackuit mai întâi sistemul de calculatoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:05

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

Băiatul de 11 ani, dintr-o suburbie a Chişinăului care a fost muscat de câine, iar ulterior internat în stare gravă la Spitalul municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Capitală a murit în această seară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 09:05

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Locuitorul raionului Hânceşti, acuzat pentru trei capete de acuzare, inclusiv: violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere, huliganism şi refuzul, împotrivirea şi eschivarea de la testarea alcooscopică, acțiuni comise de o persoană care nu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 18 Iulie 2019, ora: 08:44

Rezerva de aur a Băncii Naționale a Moldovei este de 9 kilograme, Banca Națională a României are peste 100 de tone

Rezerva de aur a Băncii Naționale a Moldovei este de 9 kilograme, Banca Națională a României are peste 100 de tone

Banca Națională a Moldovei are în rezerve aproximativ 9 kg de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară, au anunțat ieri reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:30

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Mesajul unui preot din Brazilia a înfuriat atât de tare o enoriașă încât aceasta l-a împins pe slujitorul bisericii de pe scenă, chiar în timpul predicii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:27

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un erou lichidator al dezastrului de la Cernobîl și-a pus capăt zilelor după ce a urmărit serialul eveniment de pe HBO, cu lacrimi în ochi, susține fiica acestuia, citată de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Iulie 2019, ora: 08:25

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:40

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ordine la Piața Centrală din Chișinău poate fi făcută doar cu... buldozerul, afirmă fostul primar general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, la Piața Centrală există o complexitate de probleme greu de rezolvat, iar experiența orașului Moscova, acolo unde mai multe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 05:50

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 18 Iulie 2019, ora: 05:48

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat Din editia print

În emisiunile de radio şi de televiziune se întâlnesc destul de frecvent astfel de dezacorduri: Vârful turlelor de biserică sunt înconjurate de… - corect: este înconjurat Partea a doua a calupului de publicitate era rezervat pastilelor pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iulie 2019, ora: 05:47

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani: cum să cunoști o proastă gospodină și de ce să nu bei rachiu

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani: cum să cunoști o proastă gospodină și de ce să nu bei rachiu Foto: certudinea.ro

La începutul secolului trecut, statul român ducea o muncă intensă pentru a-i convinge pe ţărani cât de benefică este ştiinţa de carte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 01:45

18 iulie 2017 / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon

18 iulie 2017 / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon

O sută cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:31

O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Iulie 2019, ora: 00:14

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:43

E adevărat că cel mai bogat român din toate timpurile avea lichidități în valoare de 9 tone de aur?

E adevărat că cel mai bogat român din toate timpurile avea lichidități în valoare de 9 tone de aur?

Despre Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail, se spune că ar fi fost cel mai bogat român din toate timpurile. Un lucru este cert. Între 1929 și 1933, în timpul marii crize economie, Jean Mihail a fost cel care a împrumutat statul român. Da, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)