Observatorii APCE vin în Ucraina, deși invitația pentru ei ar trebui anulată

publicat în Externe pe 2 Iulie 2019, 20:13

Șeful delegației permanente a Radei Supreme a Ucrainei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Vladimir Ariev, a spus că observatorii pentru alegerile parlamentare extraordinare din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) sosesc deja în Ucraina. „Astăzi, invitația pentru ei ar trebui anulată”, a declarat astăzi, 2 iulie, Ariev pentru Unian.net.  

Fiind întrebat câți oaspeți observatori de la APCE au ajuns deja în Ucraina și dacă printre ei există cineva care reprezintă Rusia, Vladimir Ariev a spus că deocamdată sosesc „doar reprezentanții grupurilor politice”.

Deputatul a explicat, de asemenea, că anularea invitației pentru observatorii de la APCE nu necesită un vot în sala de ședințe a Radei Supreme a Ucrainei, ci poate fi făcută pur și simplu prin semnătura președintelui parlamentului ucrainean.

În aprilie 2014, APCE a lipsit delegația rusă de dreptul la vot și a exclus reprezentanții Federației Ruse din toate organele de conducere ale Adunării, în legătură cu anexarea Crimeei. Din iunie 2017, Rusia nu a achitat contribuțiile la Consiliul Europei. Pe 26 iunie 2019, Rusia a fost readmisă în cadrul APCE. În semn de protest, delegațiile Ucrainei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Georgiei, Poloniei și Slovaciei au părăsit sesiunea.