Timpul Local

Ochelarii de soare

Ochelarii au utilizari diferite, cum ar fi: de protectie sau de vedere. Ochelarii de soare fac parte din prima categorie, protejeaza impotriva razelor solare, mai exact impotriva stralucirii razelor solare. Se spune ca in Imperiul Roman, Imparatul Nero, folosea un smarald prin care se uita cand urmarea luptele de gladiatori, pentru a-si feri ochii de stralucirea razelor solare.

Potrivit legendei, primii au folosit ochelarii de soare egiptenii. Se spune ca un trib, numit Sonolian, a prins in niste rame de lemn cateva spice de grau, uscate, batute cu maiul si cu iscusinta montate. Ii aparau de soare, dar nu in acelasi mod in care o fac lentilele de sticla sau de plastic. Si nu doar egiptenii. Se pare ca si eschimosii sunt putin „vinovati" de urmatoarea aparitie in istorie a ochelarilor de soare. In timpul expeditiilor in trecatoarea Nord-Vestica, in 1853, s-a descoperit un obiect facut din bucati de lemn cu mici taieturi in ele. Eschimosii purtau aceste obiecte la ochi pentru protectie impotriva luminii ghetii si a zapezii.
 

In timpul Procesului Vrajitoarelor din Salem, in 1692, ochelarii de soare au avut o mare insemnatate. Ziarul „Salem Times” din 18 august 1692 scria ca Hazel Bones, una din femeile judecate pentru vrajitorie in acel proces a purtat in timpul audierilor „o pereche de lentile ovale, negre, care-i acopereau ochii. Acest fapt sugera ca avea o relatie stransa cu diavolul". Un martor a marturisit ca „din fiecare lentila, la un moment dat, au zburat lilieci".
 

Ochelarii de soare, asa cum ii vedem astazi, se pare ca au aparut in 1929 cand Sam Foster a vandut prima pereche de ochelari de soare Foster Grants la Woolworth, pe aleea comerciala din orasul Atlantic City. Si chinezii aveau fantezia lor in domeniu, foloseau lentile din sticla colorata, si se banuia ca aceste lentile dadeau puteri magice celui care le purta.Inventia ochelarilor de soare a fost o idee foarte buna, deoarece atat copiii, cat si cei maturi ii poarta cu mare placere.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *