Cultură

Ocrotitor fidel al sănătăţii celor mici

Desprindem doar unele file mai semnificative din bogatul itinerar biografic al omagiatului. S-a născut la 22 octombrie 1940, în comuna Sofia, Drochia. După absolvirea şcolii medii din sat urmează Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, Facultatea de Pediatrie. În perioada anilor 1962–1965 activează în calitate de medic-şef la Spitalul din Obreja Veche, Făleşti. Apoi face doctoratul la Catedra de chirurgie pediatrică, sub îndrumarea acad. Natalia Gheorghiu, făuritoarea şcolii moldoveneşti de chirurgie în acest domeniu.

În 1970 susţine teza de doctor în ştiinţe, iar în 1997 – teza de doctor habilitat în ştiinţe medicale cu tema: ,,Diagnosticul şi tratamentul chirurgical diferenţiat al stenozei congenitale a uretrei posterioare şi consecinţele ei la copii”.
A dovedit chiar de la începuturi calităţi de specialist, dar nu exclusivist, ci concentrat cu sufletul, priceperea şi antena cunoaşterii către tot ceea ce înseamnă chirurgie pediatrică: abdominală, urologie, nou-născuţi etc.

În colaborare cu neîntrecuta şefă a Clinicii şi Catedrei de chirurgie pediatrică, regretata Natalia Gheorghiu, a elaborat în 1986 monografia ,,Cistouretrografia la copii”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *