Astăzi 11 Noiembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:15
Abonamente

Economie 23 Decembrie 2013, ora 10:00

Oficial Banca Mondială: Creșterea PIB-ului „nu a generat locuri de muncă”

Marime Font

Comentariul economic al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.

Actuala coaliţie de guvernare conduce Republica Moldova de patru ani, dar 2013 s-a dovedit a fi anul cel mai plin de succes în plan economic. La Vilnius a fost parafat Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. Economia a învins criza, care o împinsese pe minus în 2012. După nouă luni al acestui an Moldova are cel mai mare Produs Intern Brut înregistrat vreodată, comparabil cu valoarea nominală anuală din 2010. Cea mai mare creştere economică din regiune şi Europa, de 8 la sută în nouă luni, dar şi cea mai mare pe care a înregistrat-o în ultimii cinci ani.

O dublare a ritmului creşterii de la trimestru la trimestru, de 3,5 la sută în primele trei luni ale anului, la 6,1 la sută în trimestrul doi şi respectiv 12,9 la sută în trimestrul trei. Cea mai mică inflaţie, pe durata a ultimelor 22 de luni, rata se menţine în interiorul intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta BNM de 5.0 la sută. În prima jumătate de an, a fost consemnat cel mai mic deficit al contului curent din ultimii patru ani.


Semnalele din economia reală sînt pozitive. Toate sectoarele sînt pe creştere. Exporturile cresc mai rapid decît importurile. Agricultura a prins un an foarte bun.

“2013 a fost un an greu, interesant, cu multe provocări, dar economiştii vorbesc în limbajul cifrelor. Şi cei mai sceptici, şi cei mai critici oameni din ţară şi din afară, de fapt, recunosc că anul economic 2013 a fost un an bun pentru Republica Moldova”, a declarat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, creşterea economică va fi în jur de 8%. “Nu avem niciun sector care a fost pe minus, cu excepţia producerii de energie electrică şi termică”, mai spune Lazăr, dar adaugă că este un fenomen pozitiv, deoarece s-a produs mai mult cu energie mai puţină.

“Anul acesta am început a vedea rezultatele la politicile pe care le-am avut, foarte bine țintite”,a mai spus ministrul.

Creşterea economiei moldoveneşti a fost şi peste aşteptările celor mai optimişti experţi. Institutul Naţional de Cercetări Economice a anticipat o creştere a PIB de 6,5 sută în acest an, prognoză „considerată de alte instituţii abilitate în domeniu exagerat de optimistă”, însă ultimele evoluţii ne face să credem că avansul va fi mai mare, apreciază Alexandru Stratan, directorul instituţiei. INCE deja a anunţat că îşi va revizui previziunile la 8-9 la sută.

Directorul regional al Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Qimiao Fan, constată că „ţara a depășit cu bine criza economică globală cu un management macroeconomic prudent și continuu. Au fost puse bazele unui sistem mai durabil de asistență socială, care direcționează mai eficient beneficiile către sărăci, ca urmare în 2009-2012 cota transferurilor bănești direcționate în cheltuielile generale pentru asistență socială au crescut de la 9 la 31 procente”.

Pe de altă parte, constată oficialul BM creșterea PIB „nu a generat locuri de muncă”. Calitatea serviciilor de educație și sănătate rămîne a fi joasă și afectează cel mai mult persoanele cele mai sărace. O prioritate majoră este necesitatea consolidării stabilității și transparenței în sectorul financiar. Dar cel mai important lucru, în opinia directorului regional al BM, este că Moldova trebuie să-și intensifice eforturile de îmbunătățire a guvernării, transparenței și responsabilizării tuturor instituțiilor publice și să combată corupția.

Creşterea PIB-ului cu 8% reflectă situaţia reală a economiei Republicii Moldova, consideră directorul adjunct al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova. Solicitată de presă, analista a apreciat că această cifră, posibil, este puţin mărită în legătură cu modificarea metodologiei de calcul a PIB-ului pe trimestre a Biroului Naţional de Statistică, cu începere din 2013, dar creşterea cu 8% este „un indice destul de real”.

ECONOMIA R. MOLDOVA a crescut cu 8% în primele 9 luni ale anului 2013

Şi totuşi, se pare, această creştere peste aşteptări a economiei nu s-a „simţit şi în buzunarul” unei mare părţi a populaţiei, de aceea aceasta este puţin mai sceptică. Doar fiecare al cincilea participant la sondajul "Studiul Percepţiei stării Economiei Naţionale", realizat de Asociaţia Naţională de Marketing din Republica Moldova, crede că economia va creşte sau va creştere semnificativ în următoarele 12 luni. Dar cea mai mare parte, 54 la sută din cei intervievaţi, sînt de părere că situaţia nu se va schimba.

Această insatisfacţie materială, dar şi modul cum au fost gestionate unele crize, ca cea legată de sistemul bancar, ce a lăsat loc pentru multe întrebări, i-a făcut pe mulţi să creadă că lucrurile merg într-o direcţie greşită sau că reformele nu sînt eficiente. Doar 16,2 la sută din respondenţii sondajului citat mai sus consideră reformele economice realizate de actuala guvernare eficiente, în timp ce 51 la sută notează că reformele sînt ineficiente şi foarte ineficiente. Şi asta în condiţiile în care Republica Moldova a urcat mai multe poziţii în clasamentele instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte mediul de afaceri.

(OPINIE) Moldova a îngrozit China cu un rechin butaforic

Banca Europene pentru Reconstrucţii și Dezvoltare consideră că în anul 2013 în Moldova s-au aprofundat brusc problemele din domeniul administrării în sectorul bancar. Potrivit experților BERD, aceste evenimente demonstrează reducerea capacității Băncii Naţionale de a asigura eficient realizarea politicilor în domeniu şi ineficiența justiţiei în domeniul protecţiei dreptului la proprietate.

“Anul 2013 a fost un an dificil pentru economia Republicii Moldova, în general, şi pentru mediul de afaceri, în particular, în pofida cifrelor oficiale care atestă anumite creşteri. Anul 2014, însă, poate fi şi mai dificil", consideră fostul ministru al Economiei, Sergiu Certan. În opinia lui Certan, din punct de vedere al businessului, condiţiile de activitate au devenit mai dure, fiind adăugate multe reglementări noi, iar presiunea fiscală a crescut esenţial - 12% impozit pe profit, 7% plata preventivă pe veniturile persoanelor fizice, 5 zile de concediu medical plătite de angajator.

(ÎNCOTRO?) Dobânzile la creditele în lei sunt la un nivel "ISTORIC". Băncile din RM cer cele MAI MARI RATE din lume?

Creşterea economică după nouă luni ar fi fost de 12 la sută, nu de 8 la sută, dacă nu ar exista probleme, nu am avea corupţie, nu am avea injustiţie, o infrastructură proastă, acces limitat la finanţe, dar şi o serie de alte constrîngeri, recunosc oficialităţile.

Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității în Republica Moldova, elaborată de Ministerul Economiei, este tocmai documentul care are ca ţintă eliminarea acestor constrîngeri. Multe urmează să fie schimbate în cadrul legal şi de reglementare, pregătirea forţei de muncă înalt calificate, de care companiile deja duc lipsă, ridicarea eficienţei instituţiilor. Iar Acordul de creare a Zonei de comerţ liber cu UE, în perioada de pregătire pentru semnare, dar şi după intrarea în vigoare, va pune presiune pe autorităţi în vederea eliminării acestor probleme, va determina mai multe transformări de natură economică.
 
MOLDPRES

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)