Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

Economie 23 Decembrie 2013, ora 10:00

Oficial Banca Mondială: Creșterea PIB-ului „nu a generat locuri de muncă”

Marime Font

Comentariul economic al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.

Actuala coaliţie de guvernare conduce Republica Moldova de patru ani, dar 2013 s-a dovedit a fi anul cel mai plin de succes în plan economic. La Vilnius a fost parafat Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. Economia a învins criza, care o împinsese pe minus în 2012. După nouă luni al acestui an Moldova are cel mai mare Produs Intern Brut înregistrat vreodată, comparabil cu valoarea nominală anuală din 2010. Cea mai mare creştere economică din regiune şi Europa, de 8 la sută în nouă luni, dar şi cea mai mare pe care a înregistrat-o în ultimii cinci ani.

O dublare a ritmului creşterii de la trimestru la trimestru, de 3,5 la sută în primele trei luni ale anului, la 6,1 la sută în trimestrul doi şi respectiv 12,9 la sută în trimestrul trei. Cea mai mică inflaţie, pe durata a ultimelor 22 de luni, rata se menţine în interiorul intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta BNM de 5.0 la sută. În prima jumătate de an, a fost consemnat cel mai mic deficit al contului curent din ultimii patru ani.

Loading...


Semnalele din economia reală sînt pozitive. Toate sectoarele sînt pe creştere. Exporturile cresc mai rapid decît importurile. Agricultura a prins un an foarte bun.

“2013 a fost un an greu, interesant, cu multe provocări, dar economiştii vorbesc în limbajul cifrelor. Şi cei mai sceptici, şi cei mai critici oameni din ţară şi din afară, de fapt, recunosc că anul economic 2013 a fost un an bun pentru Republica Moldova”, a declarat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, creşterea economică va fi în jur de 8%. “Nu avem niciun sector care a fost pe minus, cu excepţia producerii de energie electrică şi termică”, mai spune Lazăr, dar adaugă că este un fenomen pozitiv, deoarece s-a produs mai mult cu energie mai puţină.

“Anul acesta am început a vedea rezultatele la politicile pe care le-am avut, foarte bine țintite”,a mai spus ministrul.

Creşterea economiei moldoveneşti a fost şi peste aşteptările celor mai optimişti experţi. Institutul Naţional de Cercetări Economice a anticipat o creştere a PIB de 6,5 sută în acest an, prognoză „considerată de alte instituţii abilitate în domeniu exagerat de optimistă”, însă ultimele evoluţii ne face să credem că avansul va fi mai mare, apreciază Alexandru Stratan, directorul instituţiei. INCE deja a anunţat că îşi va revizui previziunile la 8-9 la sută.

Directorul regional al Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Qimiao Fan, constată că „ţara a depășit cu bine criza economică globală cu un management macroeconomic prudent și continuu. Au fost puse bazele unui sistem mai durabil de asistență socială, care direcționează mai eficient beneficiile către sărăci, ca urmare în 2009-2012 cota transferurilor bănești direcționate în cheltuielile generale pentru asistență socială au crescut de la 9 la 31 procente”.

Pe de altă parte, constată oficialul BM creșterea PIB „nu a generat locuri de muncă”. Calitatea serviciilor de educație și sănătate rămîne a fi joasă și afectează cel mai mult persoanele cele mai sărace. O prioritate majoră este necesitatea consolidării stabilității și transparenței în sectorul financiar. Dar cel mai important lucru, în opinia directorului regional al BM, este că Moldova trebuie să-și intensifice eforturile de îmbunătățire a guvernării, transparenței și responsabilizării tuturor instituțiilor publice și să combată corupția.

Creşterea PIB-ului cu 8% reflectă situaţia reală a economiei Republicii Moldova, consideră directorul adjunct al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova. Solicitată de presă, analista a apreciat că această cifră, posibil, este puţin mărită în legătură cu modificarea metodologiei de calcul a PIB-ului pe trimestre a Biroului Naţional de Statistică, cu începere din 2013, dar creşterea cu 8% este „un indice destul de real”.

ECONOMIA R. MOLDOVA a crescut cu 8% în primele 9 luni ale anului 2013

Şi totuşi, se pare, această creştere peste aşteptări a economiei nu s-a „simţit şi în buzunarul” unei mare părţi a populaţiei, de aceea aceasta este puţin mai sceptică. Doar fiecare al cincilea participant la sondajul "Studiul Percepţiei stării Economiei Naţionale", realizat de Asociaţia Naţională de Marketing din Republica Moldova, crede că economia va creşte sau va creştere semnificativ în următoarele 12 luni. Dar cea mai mare parte, 54 la sută din cei intervievaţi, sînt de părere că situaţia nu se va schimba.

Această insatisfacţie materială, dar şi modul cum au fost gestionate unele crize, ca cea legată de sistemul bancar, ce a lăsat loc pentru multe întrebări, i-a făcut pe mulţi să creadă că lucrurile merg într-o direcţie greşită sau că reformele nu sînt eficiente. Doar 16,2 la sută din respondenţii sondajului citat mai sus consideră reformele economice realizate de actuala guvernare eficiente, în timp ce 51 la sută notează că reformele sînt ineficiente şi foarte ineficiente. Şi asta în condiţiile în care Republica Moldova a urcat mai multe poziţii în clasamentele instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte mediul de afaceri.

(OPINIE) Moldova a îngrozit China cu un rechin butaforic

Banca Europene pentru Reconstrucţii și Dezvoltare consideră că în anul 2013 în Moldova s-au aprofundat brusc problemele din domeniul administrării în sectorul bancar. Potrivit experților BERD, aceste evenimente demonstrează reducerea capacității Băncii Naţionale de a asigura eficient realizarea politicilor în domeniu şi ineficiența justiţiei în domeniul protecţiei dreptului la proprietate.

“Anul 2013 a fost un an dificil pentru economia Republicii Moldova, în general, şi pentru mediul de afaceri, în particular, în pofida cifrelor oficiale care atestă anumite creşteri. Anul 2014, însă, poate fi şi mai dificil", consideră fostul ministru al Economiei, Sergiu Certan. În opinia lui Certan, din punct de vedere al businessului, condiţiile de activitate au devenit mai dure, fiind adăugate multe reglementări noi, iar presiunea fiscală a crescut esenţial - 12% impozit pe profit, 7% plata preventivă pe veniturile persoanelor fizice, 5 zile de concediu medical plătite de angajator.

(ÎNCOTRO?) Dobânzile la creditele în lei sunt la un nivel "ISTORIC". Băncile din RM cer cele MAI MARI RATE din lume?

Creşterea economică după nouă luni ar fi fost de 12 la sută, nu de 8 la sută, dacă nu ar exista probleme, nu am avea corupţie, nu am avea injustiţie, o infrastructură proastă, acces limitat la finanţe, dar şi o serie de alte constrîngeri, recunosc oficialităţile.

Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității în Republica Moldova, elaborată de Ministerul Economiei, este tocmai documentul care are ca ţintă eliminarea acestor constrîngeri. Multe urmează să fie schimbate în cadrul legal şi de reglementare, pregătirea forţei de muncă înalt calificate, de care companiile deja duc lipsă, ridicarea eficienţei instituţiilor. Iar Acordul de creare a Zonei de comerţ liber cu UE, în perioada de pregătire pentru semnare, dar şi după intrarea în vigoare, va pune presiune pe autorităţi în vederea eliminării acestor probleme, va determina mai multe transformări de natură economică.
 
MOLDPRES

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:53

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)