Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 17 Iunie 2017, ora 08:00

OFICIAL: Comisia de la Veneția evaluează CRITIC proiectul de modificare a sistemului electoral

Marime Font

Comisia de la Veneția evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al instituției. De asemenea, experții Comisiei formulează critici și în privința unui proiect al președintelui Igor Dodon privind sporirea împuternicirilor șefului statului, Autoritățile de la Chișinău fac referire la dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și stabili sistemul electoral.

Comisia de la Veneția care s-a întrunit astăzi în sesiune menționează că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susținut printr-un consens larg, așa cum prevedea una din principalele condiții. De asemenea, modificarea ridică "preocupări semnificative", inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie vulnerabili în fața intereselor de afaceri, se arată în comunicatul difuzat de

Comisia de la Veneția. De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea că ar putea exista presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale și notează că nu există criterii clar stabilite privind organizarea votului în regiunea transnistreană și în afara Republicii Moldova.
Președintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la ședința Comisiei a declarat la Publika TV că autoritățile și-au asumat să implementeze recomandările Comisiei. În același timp, el a reiterat că este dreptul Republicii Moldova să decidă în privința sistemului electoral pe care îl va aplica.Chiar dacă este dreptul suveran al statelor să decidă în privința sistemului electoral, în cazul în care Republica Moldova nu va ține cont de recomandările Comisiei va avea de suferit imaginea sa pa plan extern, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Pavel Postică de la Promo-Lex, organizație specializată în legislația electorală și monitorizarea campaniilor electorale.
De asemenea, Comisia de la Veneția a emis un aviz critic față de proiectul lui Igor Dodon de modificare a Constituției prin care să fie extinse prerogativele șefului statului în privința dizolvării Parlamentului.

Parlamentul Republicii Moldova a votat la începutul lunii mai, în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea sistemului electoral mixt în care jumătate din deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale. Inițiativa a fost votată de deputații democrați aflați la guvernare și aliaților lor din grupul popular-european, precum și de socialiști, susținători ai lui Igor Dodon. Votarea acestui document a provocat proteste ale societății civile și ale partidelor de opoziție care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul