Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:23
Abonamente

CSI / Rusia 25 Aprilie 2017, ora 09:00

Oficial din Ministerul rus de Externe: Teroriştii din Siria pot să producă ARME CHIMICE sau le pot lua din depozitele existente în Libia şi Irak

Marime Font

Teroriştii din Siria au capacitatea să producă arme chimice sau le pot aduce din state precum Libia şi Irak, a declarat luni Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, relatează site-ul agenţiei Tass. 

"Teroriştii din Siria au arme chimice, iar partenerii noştri vestici cunosc acest lucru. Potrivit informaţiilor noastre, teroriştii au gaz muştar. Ni se spune că nu pot deţine şi gaz sarin, dar ar fi mai bine să ne abţinem de la astfel de afirmaţii fără echivoc. În realitate, situaţia arată diferit", a declarat Mihail Ulianov.

Ulianov a prezentat mai multe posibilităţi privind modul în care teroriştii din Siria ar putea obţine gazul sarin."În primul rând, îl pot produce. Este cunoscut faptul că au echipamentul şi expertiza necesare. Au chimişti foarte buni, care s-au pregătit la universităţi din Vest. Mai sunt două posibilităţi. Un depozit libian în care se aflau 720 de tone de arme chimice s-a aflat pentru mult timp în afara controlului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ultima oară când experţii au vizitat această unitate, s-a descoperit că au rămas doar 500 de tone. Aşa că 220 de tone au dispărut - s-au evaporat sau au ajuns pe mâinile teroriştilor, în alte ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria", a spus diplomatul rus.

Mihail Ulianov a subliniat că Irakul este o sursă mai probabilă pentru obţinerea armelor chimice şi a dat de înţeles că Moscova nu are încredere în operaţiunea americanilor de distrugere a armelor chimice în Irak.

"După invadarea Irakului, SUA şi Marea Britanie au preluat controlul asupra unui depozit de arme chimice vechi care aparţineau regimului lui Saddam Hussein. Potrivit declaraţiilor americanilor, o parte din acest stoc a fost eliminat la faţa locului, iar o altă parte a fost scoasă din ţară. Acea operaţiune a fost însoţită de încălcări brutale ale Convenţiei privind armele chimice. Eliminarea armelor chimice este permisă numai sub supravegherea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Nu avem nicio dovadă că nu au fost eliminate toate armele chimice, iar o investigaţie în acest sens a fost evitată de către partenerii vestici", a conchis Ulianov.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunţat că, în urma rezultatelor unor teste "incontestabile", s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanţă chimică asemănătoare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

sursa: mediafax.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md