Ultima oră

Oficialii români nu au fost invitaţi la parada de la Moscova

 Regele Mihai I, pe lista de invitaţi

În schimb, Regle Mihai I al României a fost invitat la parada de la Moscova, în calitate de fost comandant şi Mareşal al Armatei Române. "Regele a fost invitat la Moscova de către actualul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, prin intermediul ambasadorului Rusiei în România, Alexander Churilin, în calitate de fost Comandant şi Mareşal al Armatei Române de acum 65 de ani şi fost şef al statului din acea perioadă. Regele a mai fost invitat şi în 2005, de preşedintele de la acea vreme, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. Majestatea Sa va fi însoţit la toate evenimentele de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României", a declarat secretarul general al Casei Majestăţii Sale, Constanţa Iorga.

25 de lideri mondiali şi-au confirmat prezenţa

Evenimentele organizate de Moscova cu ocazia Zilei Victoriei vor avea loc între 7 şi 10 mai. La ceremonii sunt aşteptaţi lideri din 40 de ţări. De asemenea, 1.500 de veterani care locuiesc în Rusia şi mai multe sute din străinătate vor asista la paradă. După Parada Victoriei, Dmitri Medvedev va organiza la Kremlin o recepţie pentru veteranii de război şi pentru liderii străini invitaţi.

25 de şefi de state şi de guverne au confirmat deja intenţia de a asista la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, a anunţat marţi Vladimir Kojin, oficial de la Kremlin. Kojin a enumerat 17 ţări ai căror lideri sunt aşteptaţi la Moscova – Germania, Bulgaria, China, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Macedonia, Mongolia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Vietnam. De asemenea, va fi prezent şi secretarul general al Consiliului Europei. Polonia va fi reprezentată de preşedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, devenit preşedinte interimar al Poloniei în urma morţii tragice a lui Lech Kaczynski la 10 aprilie.

"Şi alte state au spus că vor să participe la manifestaţiile solemne, iar numărul total al invitaţilor străini va fi cunoscut la 1 sau 2 mai", a spus oficialul rus.

Liderul american Barack Obama, premierul britanic Gordon Brown, dar şi preşedinţii Ucrainei şi Belarusului nu vor asista la parada militară de Ziua Victoriei. Ultimii doi au spus că trebuie să fie prezenţi la defilările organizate în propriile ţări cu ocazia zilei de 9 mai.

Sursa: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *