Politică

Oficialii români: Tot respectul pentru eroii Maidanului

"Tot respectul pentru eroii Maidanului / solidaritate cu poporul ucrainean!", a scris Ponta în mesajul său.

Și președintele Klaus Iohannis a adresat, duminică, un mesaj cu privire la împlinirea unui an de la evenimentele din Ucraina și situația actuală din țara vecină.

"Astăzi se împlinește un an de la Revoluția Demnității, când cetățenii Ucrainei s-au mobilizat și au ieșit în stradă împotriva unui regim corupt și autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase.

Am văzut cum o națiune renaște și cum aspirațiile ei nu pot fi distruse de șenilele tancurilor. În multe privințe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timișoara sau București, din 1989.

Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat. În ultimul an, Federația Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei țări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate și să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieți omenești și la peste un milion de refugiați", a spus Iohannis, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Ucraina marchează în acest sfârșit de săptămână un an de la evenimentele din Maidan (Piața Independenței din centrul Kievului) — epicentrul manifestațiilor între noiembrie 2013 și februarie 2014 — care au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici. "Această revoluție a fost prima, dar a fost o bătălie victorioasă pentru independența noastră", a declarat actualul președinte ucrainean Petro Poroșenko, referitor la revoluția preoeuropeană de acum un an, potrivit AFP.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *