Actualitate

Ofiterii CCCEC presupun, directorii se apara

Agenti ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) sustin ca au depistat incalcari flagrante la sustinerea examenelor de bacalaureat in mai multe institutii de invatamant. Miercuri, in cadrul unui briefing, Tudor Bors, sef-adjunct al Directiei generale de combatere a crimelor economice si coruptiei, a declarat ca unele nereguli au fost depistate la Liceul „Gheorghe Asachi” din capitala. „Colaboratorii Centrului au stabilit ca factori de decizie din cadrul liceului au organizat xeroxarea testelor de BAC in unul din birourile institutiei, presupunandu-se intentia de a acorda favoruri elevilor la copierea raspunsurilor la probele de examinare”, a dezvaluit Tudor Bors.

Bors a mai spus ca, in timpul examenelor, vicedirectorul liceului, Petru Bantiuc, a fost surprins facand copii ale testelor respective. Fiind audiat de catre ofiterii Centrului, Bantiuc a spus ca a primit indicatii de la directorul Liceului „Gh. Asachi”, Boris Volosatai. Contactat de TIMPUL, Boris Volosatai ne-a spus ca „domnul Bantiuc facea exact ceea ce trebuia sa faca. El nu xeroxa testele, ci borderourile pentru examinare. S-a facut comanda la mai multe imprimante, ca sa n-o patim ca pe 15 iunie, cand jumatate au iesit, dar jumatate nu. Toate testele care au fost in plus au fost retrocedate ministerului. Din liceu nu a iesit nicio hartie, in afara de cele luate de ofiterii de la Centru, care credeau ca s-a comis o frauda. Testele insa nici nu erau rezolvate. Ei m-au intrebat ce-i cu asta si le-am spus ca o sa fac comentarii dupa examene. Eu aveam alte griji. N-au asteptat comentariile mele”.

Un caz stupid a avut loc la Balti, la Scoala nr.3 din municipiu. Potrivit colaboratorilor Directiei generale nord a CCCEC, cinci absolventi ai scolii au sustinut examenele fara a fi prezenti in sala unde se dadea BAC-ul. Angela Starinschi, sefa Serviciului de presa al CCCEC, a spus ca „in cadrul investigatiilor, s-a constatat ca absolventii se aflau peste hotarele tarii si nu au putut participa la examene”. Se presupune ca testele au fost rezolvate de unii profesori ai scolii.
Centrul califica acest caz drept o sfidare flagranta a legislatiei in vigoare, a eticii profesionale a pedagogilor si, in special, a normelor morale privind educarea tinerei generatii in spiritul intolerantei fata de fenomenul coruptiei.

In perioada 29 mai – 17 iunie 2009, la linia fierbinte a Centrului (257-257) au parvenit 21 de sesizari, dintre care 16 au avut caracter anonim. Majoritatea din ele contin informatii ce tin de colectarea mijloacelor banesti (de la profesori, parinti, directori), suma variind de la 400 lei pana la 4000 lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *