Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:08
Abonamente

Cultură 28 Septembrie 2011, ora 08:40    Din editia print

Oleg Krasnov: Scrisoare către o fantomă

Marime Font

Recunosc: mare mi-a fost mirarea când am citit articolul care prezenta rezumativ punctele mele de vedere. 

A devenit o obişnuinţă să citesc poveşti inventate despre mine - ceea ce mi s-a părut foarte nostim e că cele redactate veneau din partea unei persoane care nu m-a văzut vreodată şi nu mi-a vorbit. Nici nu sunt ferm convins că prin această scrisoare i-aş răspunde dlui Alexandru Vakulovski - dacă Dumnealui e în polemică cu un personaj inventat fictiv, atunci şi eu, la rândul meu, probabil încerc să comunic cu o fantomă.

Dacă ar fi să trecem în revistă poziţia mea, aceasta e următoarea: potrivit percepţiilor mele, toate necazurile Moldovei îşi au originea în pierderea unui număr imens de oameni educaţi şi cultivaţi, indiferent de apartenenţa etnică. De fapt, nimic nou sub soare.

Loading...


E bine cunoscut faptul că au plecat evreii, oricum însă populaţia acestora era nesemnificativă ca număr, cea mai mare parte a intelectualilor o reprezentau moldovenii (atât în domeniul tehnic, cât şi în cel umanitar). De ce nimeni nici nu tinde să menţioneze plecarea conaţionalilor?!

Ceea ce e şi mai trist ţine de absenţa persoanelor care ar putea fi văzute drept înlocuitori ai celor plecaţi. Aceasta depinde de universităţile noastre care au ajuns să fie nişte proiecţii nereuşite ale Universităţii din Chişinău în anii ’80 sau poate chiar ’60. Iar studentul de azi nu mai e student, precum nu e nici dascăl un profesor de şcoală.
Fireşte că nu e plăcut să auzi asemenea lucruri, dar să nu credeţi că am o plăcere de a le constata - aceasta e realitatea.

Să le luăm totuşi pe rând

Colegul Vakulovski a aflat că aş avea şi rădăcini de moldovean. Probabil, aceasta reprezintă o mare realizare jurnalistică, dar eu niciodată nu am ascuns acest lucru. Întrebaţi-i pe Galaicu, Cheianu, Fusu... Admit doar că aceste elemente biografice nu sunt de un real folos, şi mai ales interes, cititorului. Dar îmi place că sunt moldovean, sunt mândru şi nu mă simt în vreun fel defavorizat, ba mai mult, îmi este foarte confortabil. Poate că aceasta se datorează ideii că toţi oamenii sunt egali şi de aceasta nu fac diferenţe, cum nici nu am intenţionat vreodată să fac distincţii între părinţi.

Îmi cer scuze, dar aş vrea să recunosc că provenienţa colegului Vakulovski nu mă interesează şi nu cred că mă va interesa. Pur şi simplu nu vreau să ştiu aceste lucruri şi niciodată nu le-aş împărtăşi cititorilor.

Nu mai este nici evreu, nici grec

Pe lângă naţionalitatea mea, autorul articolului se arată a fi profund îngrijorat de atitudinea mea faţă de URSS - citez: „Cu cât mai mult pupai în c.. partidul - cu atât erai mai bun”.
Păi nu era nevoie să-l săruţi. Un om decent din Uniunea Sovietică nu se grăbea să se înroleze nici în partid, nici în nomenclatură, ci lucra inginer, medic, profesor, trăind fără a face troc cu conştiinţa.

Oamenii de artă se regăseau în underground, самиздат sau îşi publicau lucrările peste hotare. Nume precum: Vîsoţki, Vizbor, Galici, Grebenşcikov, Makarevici, Ţoi, Başlacev, Pasternak, Brodski, Kazakov, Dovlatov. Sau cum ar fi Saharov şi Soljeniţin. Evident că uneori era periculos, ba chiar legat şi de anumite lipsuri, dar - fiecare cu norocul său.

Alţii, în schimb, au încercat să intre în partid, să scrie despre Lenin, să înveţe studenţii istoria PCUS-ului. Şi nu e nimic uimitor că aceiaşi oameni într-un moment s-au metamorfozat în anticomunişti şi naţionalişti zeloşi. Iar dacă urmează ca situaţia să se schimbe şi pentru a treia oară şi conceptul de naţionalism radical va înceta să mai fie în vogă, iar marxismul dimpotrivă va reapărea la modă, aceştia se vor schimba şi pentru a treia oară. Aveţi cumva dubii în această privinţă?

E plictisitor. Mereu am sesizat că aceasta nu mă defineşte, îmi este complet străin. Spuneam bancuri despre Brejnev şi la grădiniţa de copii, şi la şcoală, şi la universitate. Firesc că nu mi-aş fi permis aceasta dacă eram secretar al CC al PC din Moldova, aidoma primului nostru preşedinte, sau membru al Politbiuro-ului CC al PCUS, precum al doilea preşedinte al republicii, eu eram un simplu student de care nimeni nu era preocupat. A spune ce crezi este un obicei prost, dar nimănui nu-i pasă nici astăzi de mine. Underground atunci, underground acum, o fi vreo diferenţă?

Cu permisiunea dvs., voi continua.

Nu a fost nicio revoluţie la Chişinău în anul 1991. Schimbarea a avut loc la Moscova pe la mijlocul anilor ’80, iar puciul din 1991 a fost deja o încercare de contrarevoluţie. Gorbaciov este cel ce l-a sunat pe Grossu, interzicându-i persecutarea persoanelor care au distrus clădirea Ministerului de Interne din Chişinău. Iar până ce s-a permis, nu era nici pomină de luptători contra regimului. Nici ruşi, nici moldoveni. Şi de n-ar fi Moscova, RSSM-ul ar fi construit în continuare comunismul. Elţin este cel ce a ruinat URSS-ul în Belovejskaia puşcea şi, în 1991, el nu avea nevoie nici de Ucraina, nici de Bielorusia sau mai ales de Transnistria. KGB-ul la acel moment era deja preocupat de business. Iar ceea ce discută oficialii noştri vizavi de acele evenimente în cadrul reuniunilor oficiale de partid nu este decât creaţie de mituri.

Să vă spun ce cred despre mirifica revoluţie din 7 aprilie? Vă stau la dispoziţie.

Dar ne-am cam îndepărtat de la subiectul central al articolului, e vorba despre cartea dlui Dumitru Crudu „Oamenii din Chişinău”.

Spre exemplu, eu nu aş fi scris niciodată despre oamenii, să presupunem, din Odesa. Voi încerca să explic şi cauza. Fireşte că aş putea observa şi evidenţia în aceşti oameni lucruri pe care poate nici ei nu le cunosc despre sine. Dar nu aş putea percepe, observa acel ceva cunoscut şi simţit de fiecare copil. De aceea nici nu mi-am propus să fac aceasta.

Sper ca dl Dumitru Crudu să fie mai talentat decât mine, dar nu cred că dumnealui ştie, de exemplu, oamenii din Râşcanovca sau simte spiritul oraşului vechi. Sper, de asemenea, că nu am spus nimic ce ar putea să supere pe cineva. Desigur, efortul depus pentru scrierea acestei cărţi merită mai mult decât o simplă menţiune – mai curând, o discuţie separată pe acelaşi subiect.

Aş vrea să schiţez câteva cuvinte despre săteni şi orăşeni, pentru că, după câte mi se pare, asta a fost de fapt originea nemulţumirii colegului Vakulovski.

Eu nu am zis că ar fi bine sau rău să fii sătean. E o anumită percepţie a lumii, un model specific de interrelaţionare cu natura şi o filosofie personală. În multe privinţe chiar cu mult mai armonioasă decât percepţia unui orăşean. Dar asta e un alt fel de existenţă, un alt mod de viaţă, un alt tip de obiceiuri. În mod similar, precum un orăşean la sat poate purta eticheta ce ţine de domeniul amuzamentului şi absurdului, la fel şi un sătean poate fi la fel de nostim şi nepotrivit în oraş.

În ultimii ani, Chişinăul a ajuns să se schimbe la faţă, să arate de parcă marea parte a orăşenilor a fost înlocuită cu oamenii de la sat. Uitaţi-vă la programul Zilei Oraşului (acum fiind numit Hramul Oraşului) - e o mare sărbătoare rurală, fără vreun iz citadin. Voi sublinia încă o dată: sărbătoarea sătească nu e în niciun caz inferioară celei orăşeneşti, pur şi simplu Chişinăul e altceva.

Acesta îmi este punctul de vedere, nu am un altul.

Oleg Krasnov

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:08

„Tratatul de la Elysee, probabil, este una din cele mai bune probe a impactului benefic al inteligenței și înțelepciunii”, se spune într-un mesaj al premierului Chicu, cu ocazia aniversării unui oarecare „Tratat de la Elysee”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:00

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, acțiunea "Minutul Tăcerii", în fața Președinției RM.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 18:46

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:58

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Dodon să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Dodon să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:38

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Mircea V.Ciobanu scrie pe ogoarele like-urilor, ia atitudine, dă cu tifla în după amiaza zilei de ieri, într-un manual de limbă și literatură română pentru clasele primare. MVC acuză manualul, grosso modo, de moldovenism. Prea mulți autori moldoveni, zice MVC. Concluzia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:31

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

Grupul său de inițiativă a fost înregistrat la 19 ianuarie și este format din 20 de persoane, care trebuie să colecteze semnăturile necesare până la 13 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 16:33

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

Biserica Romano Catolică elimină mențiunile despre „mama” și „tata” de pe certificatele de botez, informează Lefigaro. Mai mult, pe acte nu vor apărea nici termenii de „fiu” și „fiică”. Conform sursei citate, decizia Bisericii Romano...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:37

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare a numitului către Rusia, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române va aduna la Iași unioniștii din România și Republica Moldova. Aceștia vor organiza un Marș al Unioniștilor, marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor și coregrafice, printre care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

Pentru anul 2020, astrologii anunţă a fi un an prosper pentru cinci native din zodiac. Atât pe plan sentimental, cât şi pe plan social şi profesional. Însă, chinionul stă departe şi de alţi nativi din zodiac. Printre cele mai norocoase semne zodiacale, în anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:52

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

Compania „DFM” SRL a transmis o scrisoare adresată prim-ministrului Ion Chicu în care și-a exprimat indignarea în legătură cu declarațiile premierului privind intențiile autorităților de a contribui la încheierea activității „DFM” SRL, cel mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:38

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

PSRM va depune o plângere penală pentru a verifica modul în care a fos pornit dosarul cu privire la finanțarea partidului. Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că dosarul este unul comandat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda are nevoie de angajati. Acesta anunta concursuri pentru suplinirea functiilor vacante la Directia Arhitectura, Urbanism, Relatii Funciare si Cadastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:22

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat miercuri, 22 ianuarie, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:56

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:53

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este candidatul înaintat de formațiunea Mișcării Politice „UNIREA” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)