Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 20 August 2019
Abonamente

24 Decembrie 2009, ora 19:07

Oleg Voronin, un (biet) copil de milioane (de dolari)

Marime Font

Cititorii isi mai aduc, probabil, aminte de o declaratie a ex-presedintelui Voronin care, fiind intrebat despre afacerile fiului sau, Oleg, a raspuns in maniera lui obisnuita, cu mult cinism si obraznicie. Vai de capul bietului copil, il compatimea el, are si el niste mici afaceri cu „creioane” pentru taracani. Bineinteles, nimeni nu l-a crezut deoarece despre averile lui Oleg circulau adevarate legende. Procuratura nu a cutezat sa se intereseze ce e real si ce e inventat in aceste legende.

Descifrarile platilor de pe cardurile lui Voronin, intrate in posesia redactiei noastre, dovedesc ca nimic nu e inventat, legendele sunt reale si adevarate. Acest subiect devine foarte important daca nu uitam ca nu e vorba despre un milionar oarecare, ci de fiul comunistului numarul unu din R. Moldova, care timp de opt ani de zile a vorbit despre dreptate sociala, egalitate, fraternitatea s.a.m.d.


Sume uriase, tocate in toata Europa

Subiectul mai este curios si dintr-un alt punct de vedere: cati bani cheltuieste intr-o luna acest „cel mai prosper” businessman, daca ne amintim, declaratia de venituri de la Fisc in care „bietul copil” Oleg Voronin arata ca are un venit lunar de vreo opt-noua mii de lei, de unde trebuia sa deducem ca acest om nu ave cum sa cheltuiasca milioane de pe card. Nu, nu e nicio eroare: e vorba cu adevarat de milioane.

Acest „tanar linistit si relaxat” achita cu ajutorul cardului plati grase atat in Moldova, cat si peste hotare. Geografia calatoriilor bietului Oleg cuprinde o buna parte a globului pamantesc, citam din documente: Baden-Baden, Cipru, Viena, Frankfurt, Hamburg, St. Moritz (Elvetia), Munchen, Paris, Austria, Londra, bineinteles, Moscova, Geneva, Oslo, Elounta (Grecia), Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai. Aceste nume de localitati si tari revenind cu regularitate pe cele 19 pagini imprimate marunt, marturie a tocarii unor sume enorme de catre fiul presedintelui celei mai sarace tari din Europa. Hotelurile mentionate sunt cele mai luxoase, lucrurile pot fi verificate lesne prin Internet.

Datele pe care le detinem sunt pe 16 luni - de la 22 ianuarie 2008 pana la 29 mai 2009. In aceste 16 luni Oleg a cheltuit suma de peste 8 milioane de dolari, platiti de la cardurile personale. Adica, la cam jumatate de milion de dolari pe luna. Sumele sunt de ordinul sutelor si miilor de dolari efectuate ca plati de la cardul „Fincombank” SA si de la „Mastercard”. Va puteti imagina rulajul si viteza platilor si ale altor operatiuni efectuate, daca pe fiecare dintre cele 19 pagini sunt 60 de consemnari, adica e vorba, in 16 luni, de un total de 1140 notificari.

Cine si pentru ce ii „alimenta” conturile lui Oleg Voronin?

Un interes deosebit merita mai multe mentiuni trecute in evidenta platilor. Cea mai frecventa este „Achitarea marfurilor si serviciilor prin intermediul cardului”. Pentru ce fel de „marfuri si servicii” se achita cam cate o jumatate de miion de dolari in fiecare luna? La fel prezinta interes si consemnarea „Retragerea numeralului prin intermediul cardului bancar”, unde figureaza sume uriase, pentru ca e in joc principiul - „avand Fincombank-ul, unde si-au transferat, sub presiune, conturile intreprinderile de stat si companiile care vroiau sa fie in gratia Puterii comuniste, - pun pe card cati bani doresc si cand vreau si ii scot de pe card in ce suma vreau si cand vreau”. Aici apare in mod legitim intrebarea de unde si cum se face, daca sunt sau nu curati banii care se pun cash pe card (gen 10.294.826, dintr-o singura „completare numerar”, efectuata pe 25 aprilie 2008).

Cine isi permite in R. Moldova sa umble cu o asemenea suma de bani cash care sa si-o puna in cont? Alte alimentari de card ar fi, de exemplu, 1.351.098 dolari pe 9 martie 2008, operatiune urmata de mentionarea sumei de 1.336.447 lei ca „rambursare a creditului”, servind ca alimentare a cardului de 860.632 lei, pe 9 martie, ca si suma de 589.297, servind ca „alimentare a contului de card” pe 9 mai 2008, urmata de consemnarea a exact aceleiasi sume „retrase ca numerar prin intermediul bancomatului”. In aceeasi zi, pe 9 mai 2008, suma de 581.834 e folosita pentru „alimentarea contului de card”, urmata imediat de suma de 589.297 lei, ca „retragere a numeralului prin casa bancii”.

Alte „alimentari” ale contului bancar, de ordinul milioanelor, nu mai mira, pentru ca se intalnesc la tot pasul. Numai specialistii pot explica esenta acestor scheme bancar-financiare de spalare a banilor si de unde provin acesti bani - din operatiuni de racket sau din „prezenturi” de la persoanele „recunoscatoare” pentru mila „celui mai prosper om de afaceri” din Moldova - de, ca sa aiba si el, „bietul copil”, o para de cheltuiala prin aeroporturi straine, hoteluri de lux si magazine de elita…Analistii financiar-bancari, cu ochiul antrenat, au calculat rulajul total in perioada mentionata - 188.655.648 lei, incluzand IC - 89.891.544 lei si DC -9.876.104 lei. Sigur, organele fiscale ar trebui sa se intereseze in de aproape de unde asemenea sume uriase cheltuite de fiul liderului comunist si daca acesti bani sunt raportabili la veniturile sale legale sau avem de a face cu cea mai mare operatiune de spalare a banilor din istoria Europei.

 

P.S. Desi de ani de zile, Moldova vuieste despre „afacerile” lui Oleg Voronin, „bietul copil” al ex-presedintelui R. Moldova si lider la PRCM, organele competente nu au indraznit sa se intereseze daca-i adevarat sau nu. Partidele din Alianta de guvernare promisesera in campania electorala ca daca vin la putere vor savarsi sfantul act al justitiei. Pana acum, nu stim din ce motive, nu s-au ocupat de acest subiect. Acum, cand punem la dispozitia opiniei publice aceste probe documentare speram ca organele abilitate se vor autosesiza. Intr-un interviu acordat ziarului nostru dl procuror general Valeriu Zubco ne-a asigurat ca toate „semnalele” din presa sunt „interceptate” de Procuratura si se iau masuri. Pana la proba contrarie nu avem nici un motiv sa nu-l credem.

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:54

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:27

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:33

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:32

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Anchetatorii au descoperit noi probe extrem de importante în maşina criminalului Gheorghe Dincă. Astfel, criminaliştii ar fi identificat o poşetă albastră, dar şi un cercel, care nu ar fi aparţinut nici Alexandrei Măceşanu, nici Luizei Melencu. Informaţia a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)