Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:05
Abonamente

24 Decembrie 2009, ora 19:07

Oleg Voronin, un (biet) copil de milioane (de dolari)

Marime Font

Cititorii isi mai aduc, probabil, aminte de o declaratie a ex-presedintelui Voronin care, fiind intrebat despre afacerile fiului sau, Oleg, a raspuns in maniera lui obisnuita, cu mult cinism si obraznicie. Vai de capul bietului copil, il compatimea el, are si el niste mici afaceri cu „creioane” pentru taracani. Bineinteles, nimeni nu l-a crezut deoarece despre averile lui Oleg circulau adevarate legende. Procuratura nu a cutezat sa se intereseze ce e real si ce e inventat in aceste legende.

Descifrarile platilor de pe cardurile lui Voronin, intrate in posesia redactiei noastre, dovedesc ca nimic nu e inventat, legendele sunt reale si adevarate. Acest subiect devine foarte important daca nu uitam ca nu e vorba despre un milionar oarecare, ci de fiul comunistului numarul unu din R. Moldova, care timp de opt ani de zile a vorbit despre dreptate sociala, egalitate, fraternitatea s.a.m.d.


Sume uriase, tocate in toata Europa

Subiectul mai este curios si dintr-un alt punct de vedere: cati bani cheltuieste intr-o luna acest „cel mai prosper” businessman, daca ne amintim, declaratia de venituri de la Fisc in care „bietul copil” Oleg Voronin arata ca are un venit lunar de vreo opt-noua mii de lei, de unde trebuia sa deducem ca acest om nu ave cum sa cheltuiasca milioane de pe card. Nu, nu e nicio eroare: e vorba cu adevarat de milioane.

Acest „tanar linistit si relaxat” achita cu ajutorul cardului plati grase atat in Moldova, cat si peste hotare. Geografia calatoriilor bietului Oleg cuprinde o buna parte a globului pamantesc, citam din documente: Baden-Baden, Cipru, Viena, Frankfurt, Hamburg, St. Moritz (Elvetia), Munchen, Paris, Austria, Londra, bineinteles, Moscova, Geneva, Oslo, Elounta (Grecia), Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai. Aceste nume de localitati si tari revenind cu regularitate pe cele 19 pagini imprimate marunt, marturie a tocarii unor sume enorme de catre fiul presedintelui celei mai sarace tari din Europa. Hotelurile mentionate sunt cele mai luxoase, lucrurile pot fi verificate lesne prin Internet.

Datele pe care le detinem sunt pe 16 luni - de la 22 ianuarie 2008 pana la 29 mai 2009. In aceste 16 luni Oleg a cheltuit suma de peste 8 milioane de dolari, platiti de la cardurile personale. Adica, la cam jumatate de milion de dolari pe luna. Sumele sunt de ordinul sutelor si miilor de dolari efectuate ca plati de la cardul „Fincombank” SA si de la „Mastercard”. Va puteti imagina rulajul si viteza platilor si ale altor operatiuni efectuate, daca pe fiecare dintre cele 19 pagini sunt 60 de consemnari, adica e vorba, in 16 luni, de un total de 1140 notificari.

Cine si pentru ce ii „alimenta” conturile lui Oleg Voronin?

Un interes deosebit merita mai multe mentiuni trecute in evidenta platilor. Cea mai frecventa este „Achitarea marfurilor si serviciilor prin intermediul cardului”. Pentru ce fel de „marfuri si servicii” se achita cam cate o jumatate de miion de dolari in fiecare luna? La fel prezinta interes si consemnarea „Retragerea numeralului prin intermediul cardului bancar”, unde figureaza sume uriase, pentru ca e in joc principiul - „avand Fincombank-ul, unde si-au transferat, sub presiune, conturile intreprinderile de stat si companiile care vroiau sa fie in gratia Puterii comuniste, - pun pe card cati bani doresc si cand vreau si ii scot de pe card in ce suma vreau si cand vreau”. Aici apare in mod legitim intrebarea de unde si cum se face, daca sunt sau nu curati banii care se pun cash pe card (gen 10.294.826, dintr-o singura „completare numerar”, efectuata pe 25 aprilie 2008).

Cine isi permite in R. Moldova sa umble cu o asemenea suma de bani cash care sa si-o puna in cont? Alte alimentari de card ar fi, de exemplu, 1.351.098 dolari pe 9 martie 2008, operatiune urmata de mentionarea sumei de 1.336.447 lei ca „rambursare a creditului”, servind ca alimentare a cardului de 860.632 lei, pe 9 martie, ca si suma de 589.297, servind ca „alimentare a contului de card” pe 9 mai 2008, urmata de consemnarea a exact aceleiasi sume „retrase ca numerar prin intermediul bancomatului”. In aceeasi zi, pe 9 mai 2008, suma de 581.834 e folosita pentru „alimentarea contului de card”, urmata imediat de suma de 589.297 lei, ca „retragere a numeralului prin casa bancii”.

Alte „alimentari” ale contului bancar, de ordinul milioanelor, nu mai mira, pentru ca se intalnesc la tot pasul. Numai specialistii pot explica esenta acestor scheme bancar-financiare de spalare a banilor si de unde provin acesti bani - din operatiuni de racket sau din „prezenturi” de la persoanele „recunoscatoare” pentru mila „celui mai prosper om de afaceri” din Moldova - de, ca sa aiba si el, „bietul copil”, o para de cheltuiala prin aeroporturi straine, hoteluri de lux si magazine de elita…Analistii financiar-bancari, cu ochiul antrenat, au calculat rulajul total in perioada mentionata - 188.655.648 lei, incluzand IC - 89.891.544 lei si DC -9.876.104 lei. Sigur, organele fiscale ar trebui sa se intereseze in de aproape de unde asemenea sume uriase cheltuite de fiul liderului comunist si daca acesti bani sunt raportabili la veniturile sale legale sau avem de a face cu cea mai mare operatiune de spalare a banilor din istoria Europei.

 

P.S. Desi de ani de zile, Moldova vuieste despre „afacerile” lui Oleg Voronin, „bietul copil” al ex-presedintelui R. Moldova si lider la PRCM, organele competente nu au indraznit sa se intereseze daca-i adevarat sau nu. Partidele din Alianta de guvernare promisesera in campania electorala ca daca vin la putere vor savarsi sfantul act al justitiei. Pana acum, nu stim din ce motive, nu s-au ocupat de acest subiect. Acum, cand punem la dispozitia opiniei publice aceste probe documentare speram ca organele abilitate se vor autosesiza. Intr-un interviu acordat ziarului nostru dl procuror general Valeriu Zubco ne-a asigurat ca toate „semnalele” din presa sunt „interceptate” de Procuratura si se iau masuri. Pana la proba contrarie nu avem nici un motiv sa nu-l credem.

 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)