Social

Olesea Fortuna: „Vom ajunge la dezvoltare prin cooperarea şi consolidarea eforturilor”

A absolvit Şcoala „Mihai Eminescu” din oraşul de baştină şi Liceul „Seiling High School” din Oklahoma, SUA. După aceasta, îşi continuă studiile la Academia de Studii Economice, Facultatea Relaţii Economice Internaţionale şi masteratul în Finanţe la Universitatea de Stat. A efectuat stagii în Statele Unite ale Americii, Republica Cehă, Ucraina, România şi în alte ţări.

În anul 2007 devine coordonator al programului „Open World Leadership Program”, iar un an mai târziu este numită în funcţia de director executiv al Consiliilor Americane în R. Moldova. Începând cu 2011, decide să se concentreze asupra proiectelor de dezvoltare economică şi devine managerul proiectului Dezvoltarea Agriculturii Ecologice, implementat de organizaţia People in Need în RM, finanţat de Agenţia Cehă de Dezvoltare. La sfârşitul aceluiaşi an, împreună cu alţi colegi, creează asociaţia obştească „Invento”.

În calitate de manager în programe internaţionale, Olesea Fortuna s-a străduit să contribuie plenar la dezvoltare atât în domeniul economic, cât şi cel social. A participat activ, s-a implicat cu spirit tineresc, a mobilizat mai multe categorii sociale. Ea consideră că viitorul nostru şi al ţării depinde de gradul de implicare al fiecăruia dintre noi. „Cred că este nevoie de încrederea şi responsabilitatea cetăţeanului simplu, dar mai ales de implicarea capacităţilor sale la asociere. Dacă el va conlucra cu toate părţile interesate şi va lua parte la transformarea sistemică a tuturor nivelelor de guvernământ, prin monitorizarea procesului de luare a deciziilor politice, economice şi sociale, în societatea noastră se vor produce transformările pe care le aşteptăm de vreo douăzeci de ani. Trebuie să înţelegem că vom ajunge la dezvoltare prin cooperare şi consolidarea eforturilor”, spune managerul. Este necesar ca 2012 să fie şi în RM Anul Internaţional al Cooperativelor, precum a fost declarat de Naţiunile Unite.

„Tot mai mult şi mai mult se vorbeşte despre economia verde, mai ales în contextul Conferinţei „Rio+20”, care, în viziunea mea, este o mare şansă pentru Moldova. Dat fiind faptul că suntem o ţară mică şi cu resurse insuficiente, tocmai acest lucru ar prezenta anumite oportunităţi pentru diversificarea resurselor energetice, pentru creşterea încrederii şi faţă de produsele agroalimentare ecologice crescute la noi, stimularea turismului rural atât la nivel intern, cât şi extern, dar şi altele”, spune tânăra economistă. Specialista este convinsă că implementarea strategiei economiei durabile la nivel naţional, care să fie desfăşurată în baza unui plan riguros de acţiune şi a unui mecanism de implementare, ar relansa brandul ţării noastre în lume şi ar susţine o dezvoltare structurală pe termen lung a RM.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *