Externe

Oligarhii din spatele noului presedinte ucrainean

Viktor Ianukovici, considerat prorus, este castigatorul alegerilor prezidentiale din Ucraina, potrivit rezultatelor partiale, avand un avantaj, este drept, destul de mic, fata de rivala sa, actualul premier, Iulia Timosenko.
In spatele celor doi candidati se afla oligarhi puternici, sponsori si jucatori pe scena politica.

Indiferent cine ar fi invingator in alegerile in Ucraina, oligarhii sunt adevaratii castigatori, apasand cu toata puterea lumea politica. Multi dintre ei sunt deputati sau au reprezentanti in Rada.

Ucraina voteaza, oligarhii raman. Superbogatii oameni de afaceri, numiti in lumea postsovietica "oligarhi" din cauza relatiilor lor stranse cu puterea politica, si-au impartit tara, iar diversele clanuri au jucat un rol major in alegerile prezidentiale. Totusi, nu actioneaza ca un monolit: unii sunt in tabara Ianukovici, altii in cea Timosenko.

Lideri in industrie, banci, media sau alte afaceri, ei finanteaza partidele politice, obtinand o influenta asupra deciziilor guvernamentale la toate nivelurile. Viktor Ianukovici, cu un trecut dubios si secrete bine pastrate la Moscova, isi datoreaza
cariera puternicilor sai sponsori, in primul rand lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care a finantat campania electorala si teleghideaza de ani de zile formatiunea sa, Partidul Regiunilor, prorusa.

Ahmetov, originar din Donetk, precum Ianukovici, face jocurile in politica ucraineana, avand alaturi clanurile oligarhilor. Ianukovici a fost sustinut de grupurile de oameni cu afaceri in industria grea si in minele din estul Ucrainei. Trei orase reprezinta fieful acestor clanuri – Donetk, Dniepropetrovsk si Kiev. Capitala este dominata de un clan a carui putere este in declin, dar Donetk si Dniepropetrovsk concentreaza marile averi ale Ucrainei. Clanul din Donetk se articuleaza in jurul lui Rinat Ahmetov, care nu are concurenta in regiune, ceilalti oameni de afaceri fiind tributari intreprinderilor sale, in principal cu interese in metalurgie.

Clanul din Dniepropetrovsk, format in jurul lui Viktor Pintciuc, este amenintat de oligarhii grupati in jurul Iuliei Timosenko, cea mai bogata femeie din Ucraina, care a stiut sa se inconjoare de oligarhi puternici, care i-au finantat campania electorala. Faptul ca ambii candidati au avut ca mesaj apropierea de Moscova releva interesele clanurilor din umbra, dependente in mare masura de investitiile rusesti.

OSCE aproba

Misiunea de observatori internationali ai OSCE prezenta in Ucraina a precizat ieri ca "votul si numaratoarea buletinelor au decurs in mod profesional, transparent si onest", subliniindu-se ca "a venit timpul ca liderii politici ai tarii sa asculte verdictul poporului si sa faca tranzitia puterii pasnic si constructiv". Ianukovici a castigat scrutinul cu 48,60%, fata de 45,81% cat a obtinut rivala sa, Iulia Timosenko. Tabara ei a acuzat fraude masive, dar conferinta de presa anuntata de Timosenko pentru luni a fost amanata pentru astazi, fara nici o explicatie. In ultimele zile ale campaniei, ea promisese actiuni masive de protest in cazul fraudelor.

Dupa Romania Libera

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *