CSI / Rusia

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Printre aceștia sunt: Peer Steinbrueck (parlamentar socialdemocrat, fost candidat la funcţia de cancelar), filosoful francez Bernard Henri Levy, fostul comisar european german Guenther Verheugen, fostul ministru francez de externe Bernard Kouchner şi lordul britanic Risby of Haverhill, parlamentar. Plata pentru aceste staruri vine de la cei mai controversaţi oligarhi ucraineni: Dimitri Firtash, Rinat Ahmetov şi Viktor Pinciuk.

​De ce ar vrea astfel de personalităţi ale politicii europene să fie asociate cu nume de oligarhi dubioşi? O spune chiar iniţiatorul ideii de creare a acestui grup, specialistul în politică externă al Uniunii Creştin-Democrate (partidul cancelarului Merkel), Karl-Georg Wellmann: „Noi vrem banii lor că să ne facem treaba. Nu putem reforma Ucraina împotriva oligarhilor sau fără ei”.

Problema e că Ahmetov, Firtash şi Pinciuk nu sunt cunoscuţi drept apărători ai statului de drept şi campioni ai luptei împotriva corupţiei. Dimpotrivă. Cei trei sunt reprezentanţii de vază ai clasei de îmbogăţiţi din perioada privatizărilor cu dedicaţie din Ucraina şi au avut întotdeauna legături cu regimurile politice, inclusiv unele strânse cu Viktor Ianukovici.

Viktor Pinciuk i-a depăşit pe toţi la capitolul conexiuni politice atunci când s-a căsătorit, în 2002, cu fiica fostului preşedinte Leonid Kucima. Rinat Ahmetov a construit cu miliardele sale Partidul Regiunilor şi l-a „crescut” pe fostul preşedinte Ianukovici. Iar cel mai important partener de afaceri al lui Dimitri Firtash este Serghei Liovocikin, fostul şef de cancelarie prezidenţială a lui Ianukovici.

Ce-i uneşte pe cei trei în această mişcare de finanţare a unui eventual proces de reforma în Ucraina este faptul că au pierdut enorm din cauza războiului din estul ţării. Donetkul era fieful lui Rinat Ahmetov înainte să se autodeclare independent. Firtash are şi alte probleme, cum ar fi faptul că aşteaptă la Viena o decizie de extrădare în SUA, unde este acuzat de acte de corupţie în cadrul achiziţionării unei fabrici de titan din India. Prin afacerile sale cu gaze, oligarhul are şi relaţii foarte bune cu cercuri de conducere a Rusiei.

Toţi politicienii europeni implicaţi în acest grup de consilieri afirmă că oligarhii finanţatori nu au drept de decizie asupra muncii lor. De asta ar urmă să aibă grijă conducătorul executiv al grupului, fostul ministru austriac de externe şi finanţe Michael Spindelegger. Activitatea consilierilor ar avea că ţintă reformarea ţării în vederea obţinerii unui „Plan Marshall” pentru Ucraina care s-ar putea ridică la ordinul sutelor de miliarde, conform unor estimări. „Agenţia pentru modernizarea Ucrainei” are un mandat de 200 de zile pentru a elabora un plan de reforme.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *