Ultima oră

Omorâţi pentru tricolor

Scriitorul Nicolae Dabija consideră că hărţuirea simbolurilor naţionale a influenţat conştiinţa naţională şi a determinat schimbările din ultima perioadă. „Fostul preşedinte Vladimir Voronin a spus că drapelul nostru este un drapel fascist. Însă acest drapel ne-a însoţit istoria şi a fost al nostru încă sute de ani în urmă. Atâta timp cât tricolorul este cu noi, suntem un popor viabil” a declarat Nicolae Dabija.

După declararea independenţei Republicii Moldovei, Gheorghe Ghimpu a fost cel care, pe 27 aprilie 1990, a dat jos drapelul sovietic şi a arborat tricolorul pe clădirea parlamentului. Peste jumătate de an a fost adoptată şi stema de pe drapel.

„Drapelul, imnul, stema, sigiliul şi valuta naţională sunt atribute indispensabile ale statalităţii. După destrămarea Uniunii Sovietice, toate republicile, inclusiv Rusia, şi-au elaborat simboluri noi, în corespundere cu tradiţiile naţionale şi istorice. Aşa s-a procedat şi în Republica Moldova”, a menţionat artistul plastic Gheorghe Vrabie, autorul stemei şi monedei naţionale.

Preşedintele Societăţii de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore”, Silviu Tabac, a subliniat că numai voinţa poporului a condus la apariţia, păstrarea şi revenirea tricolorului. Primele date despre tricolor apar în anul 1848, când un grup de studenţi români din Franţa au dorit prin acest simbol să se înscrie în rândul popoarelor răsculate. În perioada domniei lui Carol I, tricolorul a fost acceptat ca drapel de stat al tuturor românilor.

În ianuarie 1941, 30 de elevi ai liceului „Vasile Lupu”din Orhei, împreună cu directorul şcolii, Ion Mahu, au fost condamnaţi la moarte pentru că au arborat tricolorul pe clădirea NKVD-ului, raicom-ului şi alte instituţii. În acelaşi an, pe cantonul din Ocniţa, 4 tineri au arborat tricolorul şi au fost împuşcaţi. În 1965, un lăcătuş, Gheorghe Murziuc, de la Alexăndreni judeţul Bălţi, a arborat tricolorul pe clădirea fabricii de zahăr din localitate şi a fost condamnat la ani grei de închisoare, au comunicat participanţii la conferinţă.

Şi Grigore Vieru a fost pedepsit pentru promovarea tricolorului. În cartea sa „Trei iezi” avea o poezie unde spunea că curcubeul are trei culori: roşu, galben şi albastru. Cartea a fost scoasă din librării şi arsă.

Parlamentul a votat astăzi, 23 aprilie, marcarea Zilei Drapelului de Stat în fiecare an la 27 aprilie

Sursa: info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *