Social

OMS: Reducerea consumului de tutun trebuie să fie prioritară pentru Republica Moldova

Republica Moldova se plasează pe primul loc în Europa după cantitatea de alcool pur consumată de către populația adultă, iar rata mortalității cauzată de consumul de tutun este aproape de patru ori mai mare decât media europeană. De aceea, Republica Moldova, în următorii ani, trebuie să facă pași concreți, în aceste domenii, și să aprobe într-un final nu doar legea antitutun, dar și să îmbunătățească indicatorii de sănătate, a subliniat directorul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab.

„Eu vă promit că o să lucrez cu tot Parlamentul R. Moldova, inclusiv cu fiecare parlamentar în parte, și, în special, cu cei care au blocat legea antitun, fiindcă ei trebuie să înțeleagă, dacă se gândesc și dacă contează pentru ei sănătatea populației. Asta e calea pe care ei trebuie să meargă. Mesajul meu principal pentru Guvernul R. Moldova este că, odată ce avem toate politicile și legislația necesare pentru îmbunătățirea sănătății înb R. Moldova, iar implementarea acestora a fost deja lansată, este important să asigurăm continuitatea acestor programe și planuri de acțiuni, astfel în 5-10 ani să vedem o îmbunătățire a indicatorilor de sănătate în R. Moldova”, a declarat directorul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab în cadrul unei conferințe.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a spus că se așteaptă ca la începutul anului 2015 să fie votată legea antitun, iar referitor la reducerea consumului de alcool în rândul populației, politicile vor fi axate pe promovarea vinurile seci de calitate.

„Trebuie să cultivăm utilizarea rațională a alcoolului, în special vinurile seci bune de Moldova, care nu sunt apreciate de populație. În acest sens, ne pregătim să elaborăm un program de promovare a vinului sec benefic pentru sănătate și, totodată, să informăm cetățenii despre consecințele utilizării vodcii, berei de calitate proastă”, a conchis Usatâi.

Reprezantanta OMS a mai menționat că Republica Moldova nu trebuie să fie îngrijorată în privința virusului Ebola, deoarece riscul răspândirii acestei boli în Europa este foarte scăzut, iar sistemul de sănătate este foarte bine pregătit. Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că au fost alocate deja 4, 5 milioane lei pentru măsurile de prevenire a Ebola.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *