Astăzi 19 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Iunie 2019
Abonamente

Spectacole 30 Iulie 2010, ora 02:05    Din editia print

Vasile Iovu – 60Omul care ne deschide îngânduratele porţi ale sufletului

Marime Font

Sâmbăta trecută, marele maestru al naiului şi bunul prieten al ziarului TIMPUL, artistul poporului Vasile Iovu a împlinit 60 de ani.

Cu această ocazie, la cafeneaua „La Maria” din cartierul Telecentru al Chişinăului, s-a adunat mai multă lume. Printre oaspeţii de onoare a fost prezent şi primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. El l-a caracterizat pe Vasile Iovu drept naistul numărul unu al acestui spaţiu cultural românesc.

De fapt, astăzi puţini ştiu cum Vasile Iovu a ajuns cu adevărat primul naist din R. Moldova. Aceasta s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă, să fi fost prin 1967. Neîntrecutul maestru Dumitru Blajinu, pe atunci dirijor al Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Veselia”, avea în posesie un nai, dăruit pe când lucra acordeonist la Casa de cultură din Lipcani, de Tudor Captari, un vechi prieten al său din Costicenii regretatului poet Ion Vatamanu şi un muzician talentat. Acesta a fost primul nai adus în Moldova postbelică, la care a cântat câteva piese mai întâi Dumitru Blajinu. Pe atunci, absolvent al Liceului „Ciprian Porumbescu”, Vasile Iovu studia flautul la Conservator.


Într-o zi, clarinetistul Sergiu Cuciuc l-a adus la repetiţie, la clubul „Constructorul”, pe Vasile Iovu şi i-a spus maestrului Blajinu: „ Băiatul acesta vrea să cânte la nai”. „Bine, Vasile, dar ai nai?”, l-a întrebat dirijorul. Nu avea, fireşte. Blajinu i-a dat naiul său şi i-a explicat care sunt posibilităţile lui. I-a dat, totodată, „cheia cunoştinţelor” la acest instrument, oferindu-i şi un şir de piese de rezistenţă.

După ce a studiat temeinic, tânărul i-a interpretat dirijorului piesele la nai. Se descurcase destul de bine. „Vasile Iovu este primul naist din Republica Moldova, care a promovat acest fantastic instrument, reuşind să aprindă inimile multor tineri”, îşi amintea mai târziu Dumitru Blajinu. În 1967, când s-a format Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Moldoveneşti, Iovu l-a rugat pe Blajinu să-l ia în formaţie. Maestrul i-a dat să studieze o piesă grea - „Hora în şapte scări”. „Dacă o înveţi şi o interpretezi bine, te iau în orchestră”, i-a mai spus el. Peste două săptămâni, studentul de la Conservator i-a prezentat piesa. A fost luat în orchestră dar, din păcate, în scurt timp a fost înrolat în rândurile armatei sovietice.

S-a născut în satul Bardar, raionul Ialoveni, în familia Mariei şi a lui Gavril Iovu. Pe când era student la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, macă-sa i-a făcut o vizită la căminul din strada Armenească. Răscolind prin valiză, poate să-i mai spele vreo haină, a dat şi de naiul lui Vasile. Biata femeie nu ştia ce înseamnă acest instrument muzical şi atunci l-a întrebat pe fecioru-său: „Dar ce ţii aici tu, măi Vasile, această coastă de vită?”. Grijulie, precum era, ea credea că fiul său moare de foame. Pe atunci, mama actualului maestru nu avea de unde să ştie că această „coastă de vită” îi va aduce feciorului său un succes nemaipomenit în lumea întreagă.

Îmi amintesc cum, cu mulţi ani în urmă, am dat de o carte de publicistică a regretatului scriitor Liviu Damian în care era inserat şi un eseu intitulat „Îngânduratele porţi ale sufletului”. Eseul era chiar despre Vasile Iovu, cel pe care poetul de la Corlăteni l-a apreciat nespus de mult. Nu ştiu dacă a mai scris cineva astfel despre naiul lui Vasile Iovu, care, cu adevărat, ne deschide îngânduratele porţi ale sufletului.
Aşa s-a întâmplat că, în 1971, la Vilnius, Vasile Iovu face cunoştinţă cu Gheorghe Zamfir, care l-a îndrumat întru cucerirea înălţimilor muzicii româneşti. „Dragostea, afecţiunea mea pentru Vasile Iovu nu poate fi descrisă în cuvinte. El a demonstrat că e un om fidel, cu o coloană vertebrală dreaptă, cu nişte principii de viaţă extraordinar de frumoase şi este - din punct de vedere al caracterului, al sensibilităţii sufletului său - un om desăvârşit. L-am apreciat şi-l apreciez ca pe un mare profesionist. La ora actuală, cred că este unul dintre cei mai mari naişti de pe planetă, care exprimă patima şi pasiunea pentru muzica şi naiul românesc. E un gest nobil pe care-l apreciez la justa-i valoare”, avea să scrie mai târziu despre Vasile Iovu regele naiului, Gheorghe Zamfir.

Despre Vasile Iovu s-ar putea spune multe. Mai bine de 40 de ani este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, dirijată de maestrul Petre Neamţu. „Este un bun prieten al meu. E un artist universal, care interpretează cu virtuozitate orice gen de muzică: clasică, simfonică, de cameră, populară, uşoară ş.a. Dar mai cu seamă îl apreciez pentru calităţile omeneşti deosebite, de care dă dovadă întotdeauna, fiind, totodată, un mare patriot al neamului nostru”, ne-a spus Petre Neamţu.
În 1973, Vasile Iovu a deschis clasa de nai la Institutul de Arte „G. Musicescu”, creând o adevărată „academie a naiului” şi educând o întreagă pleiadă de tineri interpreţi. În 2007, profesorul universitar Vasile Iovu a editat volumul „Metoda de nai”. Este fondator şi conducător al Ansamblului instrumental „Vasile Iovu”, laureat a mai multe concursuri naţionale şi internaţionale. În 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional şi tot în acest an a fost distins cu „Ordinul Republicii”.

Vasile Iovu a concertat pe toate continentele, fiind aplaudat în SUA, Anglia, Elveţia, India, Japonia, China, Germania, Italia şi în multe-multe ale ţări. Cu ansamblul său instrumental, format din cei mai mari maeştri ai muzicii noastre, a prezentat concerte la Viena, Paris şi în alte mari centre culturale ale lumii. El este cel care face lemnul să cânte. Graţie măiestriei sale, încă în perioada sovietică, i s-au oferit locuri de muncă în mai multe ţări - Franţa, America, Anglia, Olanda ş.a. În 1975, când a plecat într-un turneu în Olanda, împreună cu Ansamblul „Mioriţa”, i s-a propus să rămână acolo ca profesor la Con¬servatorul din Amsterdam. Fi¬ind speriat de Securitate, s-a adresat la Ambasada sovietică. „Ce să fac?”, a întrebat el. I s-a spus să aştepte, că ei îl vor informa. Mai aşteaptă şi astăzi…

Oricum, Vasile Iovu, cu naiul său, este mult dorit şi primit ca acasă în orice ţară. În vara aceasta, împreună cu finul său, naistul Igor Podgoreanu, a avut un turneu de două luni în Italia. „A fost un turneu foarte bun. Am cântat în catedrale şi săli de concerte de la Roma până în Sicilia”, ne spune marele artist. Anul trecut, cu formaţia sa instrumentală „Vasile Iovu” a avut un turneu pe Insula Sardinia, iar acum se pregăteşte de un spectacol aniversar, ce va avea loc în preajma Crăciunului.

La 10 noiembrie 2009, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, a prezentat un spectacol extraordinar în memoria regretatei sale soţii, cântăreaţa Maria Iovu, la un an de la trecerea ei la cele veşnice. Naiul lui Vasile Iovu plângea şi ofta. Toţi spectatorii din sală ascultau cu ochi înlăcrimaţi. Deseori se întâmplă aşa ceva, pentru că naiul lui Vasile Iovu îţi răscoleşte până în adâncuri îngânduratele porţi ale sufletului. Felicitări, maestre! Şi lacrimi purificatoare…

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 23:09

 După o săptămâna dificilă în Republica Moldova în care am avut două guverne, doi premieri şi o serie de decizii alambicate, care au demonstrat încă odată fragilitatea statului frate dintre Prut şi Nistru, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi PDM au făcut un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)