Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Spectacole 30 Iulie 2010, ora 02:05    Din editia print

Vasile Iovu – 60Omul care ne deschide îngânduratele porţi ale sufletului

Marime Font

Sâmbăta trecută, marele maestru al naiului şi bunul prieten al ziarului TIMPUL, artistul poporului Vasile Iovu a împlinit 60 de ani.

Cu această ocazie, la cafeneaua „La Maria” din cartierul Telecentru al Chişinăului, s-a adunat mai multă lume. Printre oaspeţii de onoare a fost prezent şi primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. El l-a caracterizat pe Vasile Iovu drept naistul numărul unu al acestui spaţiu cultural românesc.

De fapt, astăzi puţini ştiu cum Vasile Iovu a ajuns cu adevărat primul naist din R. Moldova. Aceasta s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă, să fi fost prin 1967. Neîntrecutul maestru Dumitru Blajinu, pe atunci dirijor al Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Veselia”, avea în posesie un nai, dăruit pe când lucra acordeonist la Casa de cultură din Lipcani, de Tudor Captari, un vechi prieten al său din Costicenii regretatului poet Ion Vatamanu şi un muzician talentat. Acesta a fost primul nai adus în Moldova postbelică, la care a cântat câteva piese mai întâi Dumitru Blajinu. Pe atunci, absolvent al Liceului „Ciprian Porumbescu”, Vasile Iovu studia flautul la Conservator.


Într-o zi, clarinetistul Sergiu Cuciuc l-a adus la repetiţie, la clubul „Constructorul”, pe Vasile Iovu şi i-a spus maestrului Blajinu: „ Băiatul acesta vrea să cânte la nai”. „Bine, Vasile, dar ai nai?”, l-a întrebat dirijorul. Nu avea, fireşte. Blajinu i-a dat naiul său şi i-a explicat care sunt posibilităţile lui. I-a dat, totodată, „cheia cunoştinţelor” la acest instrument, oferindu-i şi un şir de piese de rezistenţă.

După ce a studiat temeinic, tânărul i-a interpretat dirijorului piesele la nai. Se descurcase destul de bine. „Vasile Iovu este primul naist din Republica Moldova, care a promovat acest fantastic instrument, reuşind să aprindă inimile multor tineri”, îşi amintea mai târziu Dumitru Blajinu. În 1967, când s-a format Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Moldoveneşti, Iovu l-a rugat pe Blajinu să-l ia în formaţie. Maestrul i-a dat să studieze o piesă grea - „Hora în şapte scări”. „Dacă o înveţi şi o interpretezi bine, te iau în orchestră”, i-a mai spus el. Peste două săptămâni, studentul de la Conservator i-a prezentat piesa. A fost luat în orchestră dar, din păcate, în scurt timp a fost înrolat în rândurile armatei sovietice.

S-a născut în satul Bardar, raionul Ialoveni, în familia Mariei şi a lui Gavril Iovu. Pe când era student la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, macă-sa i-a făcut o vizită la căminul din strada Armenească. Răscolind prin valiză, poate să-i mai spele vreo haină, a dat şi de naiul lui Vasile. Biata femeie nu ştia ce înseamnă acest instrument muzical şi atunci l-a întrebat pe fecioru-său: „Dar ce ţii aici tu, măi Vasile, această coastă de vită?”. Grijulie, precum era, ea credea că fiul său moare de foame. Pe atunci, mama actualului maestru nu avea de unde să ştie că această „coastă de vită” îi va aduce feciorului său un succes nemaipomenit în lumea întreagă.

Îmi amintesc cum, cu mulţi ani în urmă, am dat de o carte de publicistică a regretatului scriitor Liviu Damian în care era inserat şi un eseu intitulat „Îngânduratele porţi ale sufletului”. Eseul era chiar despre Vasile Iovu, cel pe care poetul de la Corlăteni l-a apreciat nespus de mult. Nu ştiu dacă a mai scris cineva astfel despre naiul lui Vasile Iovu, care, cu adevărat, ne deschide îngânduratele porţi ale sufletului.
Aşa s-a întâmplat că, în 1971, la Vilnius, Vasile Iovu face cunoştinţă cu Gheorghe Zamfir, care l-a îndrumat întru cucerirea înălţimilor muzicii româneşti. „Dragostea, afecţiunea mea pentru Vasile Iovu nu poate fi descrisă în cuvinte. El a demonstrat că e un om fidel, cu o coloană vertebrală dreaptă, cu nişte principii de viaţă extraordinar de frumoase şi este - din punct de vedere al caracterului, al sensibilităţii sufletului său - un om desăvârşit. L-am apreciat şi-l apreciez ca pe un mare profesionist. La ora actuală, cred că este unul dintre cei mai mari naişti de pe planetă, care exprimă patima şi pasiunea pentru muzica şi naiul românesc. E un gest nobil pe care-l apreciez la justa-i valoare”, avea să scrie mai târziu despre Vasile Iovu regele naiului, Gheorghe Zamfir.

Despre Vasile Iovu s-ar putea spune multe. Mai bine de 40 de ani este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, dirijată de maestrul Petre Neamţu. „Este un bun prieten al meu. E un artist universal, care interpretează cu virtuozitate orice gen de muzică: clasică, simfonică, de cameră, populară, uşoară ş.a. Dar mai cu seamă îl apreciez pentru calităţile omeneşti deosebite, de care dă dovadă întotdeauna, fiind, totodată, un mare patriot al neamului nostru”, ne-a spus Petre Neamţu.
În 1973, Vasile Iovu a deschis clasa de nai la Institutul de Arte „G. Musicescu”, creând o adevărată „academie a naiului” şi educând o întreagă pleiadă de tineri interpreţi. În 2007, profesorul universitar Vasile Iovu a editat volumul „Metoda de nai”. Este fondator şi conducător al Ansamblului instrumental „Vasile Iovu”, laureat a mai multe concursuri naţionale şi internaţionale. În 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional şi tot în acest an a fost distins cu „Ordinul Republicii”.

Vasile Iovu a concertat pe toate continentele, fiind aplaudat în SUA, Anglia, Elveţia, India, Japonia, China, Germania, Italia şi în multe-multe ale ţări. Cu ansamblul său instrumental, format din cei mai mari maeştri ai muzicii noastre, a prezentat concerte la Viena, Paris şi în alte mari centre culturale ale lumii. El este cel care face lemnul să cânte. Graţie măiestriei sale, încă în perioada sovietică, i s-au oferit locuri de muncă în mai multe ţări - Franţa, America, Anglia, Olanda ş.a. În 1975, când a plecat într-un turneu în Olanda, împreună cu Ansamblul „Mioriţa”, i s-a propus să rămână acolo ca profesor la Con¬servatorul din Amsterdam. Fi¬ind speriat de Securitate, s-a adresat la Ambasada sovietică. „Ce să fac?”, a întrebat el. I s-a spus să aştepte, că ei îl vor informa. Mai aşteaptă şi astăzi…

Oricum, Vasile Iovu, cu naiul său, este mult dorit şi primit ca acasă în orice ţară. În vara aceasta, împreună cu finul său, naistul Igor Podgoreanu, a avut un turneu de două luni în Italia. „A fost un turneu foarte bun. Am cântat în catedrale şi săli de concerte de la Roma până în Sicilia”, ne spune marele artist. Anul trecut, cu formaţia sa instrumentală „Vasile Iovu” a avut un turneu pe Insula Sardinia, iar acum se pregăteşte de un spectacol aniversar, ce va avea loc în preajma Crăciunului.

La 10 noiembrie 2009, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, a prezentat un spectacol extraordinar în memoria regretatei sale soţii, cântăreaţa Maria Iovu, la un an de la trecerea ei la cele veşnice. Naiul lui Vasile Iovu plângea şi ofta. Toţi spectatorii din sală ascultau cu ochi înlăcrimaţi. Deseori se întâmplă aşa ceva, pentru că naiul lui Vasile Iovu îţi răscoleşte până în adâncuri îngânduratele porţi ale sufletului. Felicitări, maestre! Şi lacrimi purificatoare…

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)