Actualitate

Omul lui Salvini, audiat de procurori în dosarul presupusei finanţări ruse

Gianluca Savoini, care a fost interogat pe tema informaţiilor despre o întâlnire pe care ar fi avut-o la Moscova cu trei ruşi, a invocat dreptul său de a păstra tăcerea, potrivit presei italiene.

Primele informaţii despre această întâlnire din octombrie într-un hotel din Moscova au apărut în februarie. Portalul de ştiri american Buzzfeed a făcut publică o transcriere a înregistrărilor discuţiilor din cursul acestei întâlniri. A fost vorba despre un acord pentru a deturna spre Liga 65 milioane de dolari (58 milioane de euro) provenind din petrolul rusesc prin intermediari.

Potrivit Buzzfeed, nu se ştie dacă acordul s-a concretizat.

Gianluca Savoini, 56 de ani, este un fost jurnalist căsătorit cu o rusoaică. Preşedinte al asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, el este considerat omul de contact al lui Matteo Salvini cu Rusia şi conducătorii acesteia.

Matteo Salvini a negat că a primit bani din Rusia, dar partidele din opoziţie au reclamat ca să ofere explicaţii în plenul parlamentului.

Întrebat dacă Salvini trebuie să dea curs cererii, premierul italian, Giuseppe Conte, a răspuns presei: „De ce nu?”.

„Linia noastră de conduită este clară: transparenţă absolută pentru cetăţenii italieni şi loialitate absolută intereselor naţionale. Şi aici guvernul italian nu se va abate nici cât un fir de păr”, a subliniat el.

Unul dintre italienii prezenţi la Moscova, avocatul Gianluca Meranda, ar putea fi interogat de procurori în următoarele zile, potrivit presei.

Matteo Salvini nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, care a efectuat o vizită în Italia la începutul lunii.

În cursul vizitei, Vladimir Putin s-a referit la un acord de cooperare între partidul său, Rusia Unită, şi Liga lui Matteo Salvini.

Liderul de extremă-dreaptă a afirmat însă că sprijinul pe care i-l acordă preşedintelui Putin, precum şi lupta sa împotriva sancţiunilor europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii sunt „gratuite”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *