Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:14
Abonamente

Muzică 21 Ianuarie 2013, ora 08:40    Din editia print

OMUL SĂPTĂMÂNII. Anatol Ștefaneț

Marime Font

 
 
 

Studii: Colegiul de muzică din orașul Bălți (1972-1978).
 

S-a născut pe 23 ianuarie 1956, în satul Grinăuți, raionul Râșcani, baștina cunoscutului scriitor Spiridon Vangheli. Face parte dintr-o numeroasă dinastie de lăutari de la nordul republicii. Când avea opt ani, familia trece cu traiul la Bălți, unde tatăl său îl dă la Școala de muzică pentru copii. Aici învață vioara. În 1978, după absolvirea Colegiului de muzică din capitala nordului, vine la Chișinău, unde se angajează în Orchestra „Lăutarii”, proaspăt formată de Nicolae Botgros. În 1980-1984 este violonist al Orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc”, apoi revine la „Lăutarii”, unde activează până în 1992. Tot atunci, creează formația „Trigon”, cu care a concertat în lumea întreagă, interpretând muzică de jazz în stil folcloric. Până în prezent a editat 12 albume muzicale, primul, de muzică populară, înregistrat în Franţa - „Moldavie l’art deu bratch”. Debutul de aur însă a fost în 1994, când Compania belgiană SILEX a lansat CD-ul „The Moldavian in jazz”, care i-a adus un renume european „Trigon”-ului şi a fost menţionat de Academia Franceză a Artelor drept cel mai bun CD al anului. „Trigon” a efectuat numeroase turnee peste hotare, muzica formaţiei fiind difuzată la cele mai prestigioase posturi de radio şi TV din lume. Ea organizează la Chişinău Festivalul Internaţional de Jazz, la care participă cele mai renumite formaţii de pe mapamond. Cu ocazia zilei de naștere, TIMPUL îi dorește virtuozului violonist multă sănătate, noi concerte acasă și turnee de succes peste hotare!

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md