Actualitate

Omul săptămânii: Marius Lazurca

Excelența Sa Marius Lazurca s-a născut pe 15 martie 1971. După studiile de filologie începute în orașul natal, ambasadorul Lazurca și-a continuat studiile în Franța, la Ecole Normale Superieure și Universitatea Paris IV-Sorbona, al cărei doctor în istorie-antropologie devine în anul 2003. Intră în viața profesională ca angajat al Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara, unde predă începând cu 1997. În același timp, a fost director de programe la Fundația „A Treia Europă” din Timișoara. A publicat mai multe cărți și studii în română, franceză și engleză în domeniile literaturii comparate și antropologiei istorice. În decembrie 2001, devine directorul Centrului Cultural Județean Arad. Începe cariera diplomatică în 2006, când președintele României îl numește ambasador pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta.

În R. Moldova și-a început misiunea în martie 2010. Noul ambasador a sosit la Chișinău într-un moment dificil, când relațiile diplomatice moldo-române ajunseseră în impas din cauza atitudinii ostile a fostei guvernări comuniste. Marius Lazurca a reușit să contribuie la normalizarea dialogului dintre cele două țări românești și să devină unul din cei mai proeminenți diplomați de la Chișinău. În perioada cât a fost ambasador, s-a schimbat și percepția asupra României în rândul cetățenilor moldoveni și s-au înmulțit contactele culturale și economice dintre ambele maluri ale Prutului.

Cu ocazia sfârșitului de mandat, ziarul TIMPUL îi mulțumește pentru contribuția adusă la îmbunătățirea relațiilor moldo-române în acești șase ani și-i urează o misiune reușită în noua funcție de ambasador al României în Ungaria.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *