Actualitate

Omul săptămânii. Tudor Zbârnea, pictor

A fost la clasa profesorului Corneliu Ionescu. În 1990, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din Republica Moldova, iar peste șase ani – al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 1997, Tudor Zbârnea intră în Asociaţia Internaţională a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO.
Debutează în anul 1984, în cadrul unei expoziţii republicane de artă contemporană organizată la Chişinău.

Începând din acest an, participă la toate expoziţiile organizate de Ministerul Culturii şi UAP din Moldova, iar din 1992 participă la o serie de saloane oficiale organizate de UAP din România.

În perioada 1990-1994, ocupă funcțiile de șef-adjunct al Departamentului Cultură al Primăriei Chişinău și director al Direcţiei Patrimoniu Cultural, Arte Plastice a Ministerului Culturii.

În 2002, este pus în fruntea Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, pe care-l conduce până în prezent. Între timp, Tudor Zbârnea participă în calitate de preşedinte sau membru al juriilor la diverse concursuri naționale și internaționale în domeniul Artelor Plastice, este autor și curator de proiecte în domeniul artelor vizuale și organizează expoziţii personale. Colecţii particulare în ţară şi străinătate: Australia, Austria, Belgia, Franţa, Italia, Germania, Olanda, S.U.A., Rusia, Venezuela, Israel, Turcia, Finlanda, Cipru, Lituania.

Este laureat al Premiului Ministerului Culturii al RM în cadrul Concursului Naţional în domeniul Artelor Plastice. În 2010, i-a fost înmânată Grande Medalle d’Or, Salon Grand Prix International de Prestige M. C. A. de Cannes, iar în 2009 a obținut Titlul Onorific maestru în artă.

În acest an, Tudor Zbârnea atinge vârsta frumoasă de 60 de ani. Cu această ocazie, echipa TIMPUL îi urează mulți ani înainte, inspirație și curaj!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *