Eveniment

Omul săptămânii: Andriano Marian

Născut la 12 februarie 1989, începând de la vârsta de 6 ani, Andriano Marian a învățat să cânte la trompetă până a atins majoratul. Și-a făcut studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, după absolvirea căruia, și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de dirijat orchestră de renumitul dascăl român, Petre Sbârcea.

În anul 2011, Andriano Marian fondează prima orchestră de tineri din țară – Chişinău Youth Orchestra. În prezent, orchestra sa este formată din 65 de instrumentiști cu vârsta cuprinsă între 13 și 29 de ani, iar o mare parte din ei își fac studiile la cele mai prestigioase școli de muzică din lume. Totuși, orchestra are aproximativ 250 de membri activi.

Andriano Marian în fruntea a Chişinău Youth Orchestra a revoluţionat piaţa muzicală din Republica Moldova și a făcut cunoscut numele țării în întreaga lume. În decursul a patru ani de zile, repertoriul orchestrei a constituit circa optzeci de lucrări simfonice, din diverse perioade stilistice semnate de Ceaikovski, Mendelssohn, Dvorak, Brahms, Ravel, Faure, Bartók, Mahler, Prokofiev, Grieg, Neaga etc. O importantă colaborare a constituit relația orchestrei cu tinerii compozitori din Moldova, precum Vitalie Mosiiciuc, Marian Ungur, Cristian Spătaru, Anastasia Lazarencu și Dan Țurcan, care au compus zeci de lucrări și aranjamente muzicale interpretate de către Chișinău Youth Orchestra în cadrul diverselor evenimente.

Redacția TIMPUL îl felicită pe Andriano Marian cu ocazia zilei sale de naștere și îi urează succese în toate ambițiile sale!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *