Eveniment

Omul săptămânii: Constantin Tănase

Constantin Tănase s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemțeni, Hâncești. După absolvirea școlii medii se înscrie la Facultatea de Litere a Universității „Ion Creangă” din Chișinău, pe care o termină cu mențiune.

A activat în calitate de profesor, director de studii. Face doctorantura la Academia de Științe și susține cu succes teza de doctor în filologie. În 1988-1990 funcționează ca secretar științific al Comisiei de terminologie de pe lângă ASM. În 1991-1993 este deputat în primul Parlament al RM, iar în 1994-1996 – în calitate de director al Centrului național de terminologie – inițiază și realizează un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație în limba română a documentației oficiale, actelor de identitate etc. În 1996 este consilier al președintelui Mircea Snegur, iar din 1997-2001 – redactor-șef adjunct, redactor-șef și director al ziarului FLUX. Pe 14 septembrie 2001 lansează Cotidianul Național Independent TIMPUL. A editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoții de mituri” (2004), „Blestemul de a fi” (2009) și „Groapa cu lei” (2014).

Este decorat cu medaliile „Meritul Civic” și „Mihai Eminescu”. Cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2004, este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în gradul de Comandor, iar în 2014 – cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer.

Laureat al Premiului Național în domeniul jurnalismului.

La 12 iunie curent, Constantin Tănase și-a lansat la București cea mai recentă carte apărută de sub tipar -„Groapa cu lei”, iar pe 15 iunie, la invitația conaționalilor, și-a prezentat volumul în localitatea Altea, Spania.

Cu prilejul jubileului de 65 de ani, colegii de la TIMPUL îi doresc multă sănătate, inspirație și reușite frumoase în continuare. La mulți ani!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *