Actualitate

OMUL SĂPTĂMÂNII: Emilian Galaicu-Păun, SCRIITOR

În martie 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, pentru promovarea culturii. În 2015 a devenit laureat al Premiului Național pentru Literatură, la care însă a renunțat peste un an, după ce autoritățile de la Chișinău i-au acordat același premiu, în condiții foarte suspecte, lui Traian Vasilcău.

Emilian Galaicu-Păun este autor al următoarelor volume de poezie: „Lumina proprie”, Literatura Artistică, 1986; „Abece-Dor”, Literatura Artistică, 1989; „Levitaţii deasupra hăului”, Hyperion, 1991; „Cel bătut îl duce pe Cel nebătut”, Dacia, 1994. Pentru acest volum i-a fost decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din R. Moldova (USM) și Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România. Mai mult, în urma unui concurs naţional, volumul a fost desemnat drept una dintre cele mai bune zece cărţi de poezie ale deceniului 1990-2000 din România. Ulterior, autorul a atras atenția cititorilor și prin alte cărți de versuri: „Yin Time”, Vinea, 1999, tradusă în limba germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, Ludwigsburg, 2007; „Gestuar” (antologie), Axa, 2002, pentru care a obținut premiul revistei „Cuvântul”; „Yin Time (neantologie), Litera, 2004; „Arme grăitoare”, Cartier, 2009. La capitolul proză, a debutat cu „Gesturi. Trilogia nimicului”, Cartier, 1996, reeditată la Ştiinţa în 2004, pentru care a luat Premiul USM. În 1999 și-a scos cartea de eseistică „Poezia de după poezie”, Cartier, 1999 (Premiul USM). A tradus volumele „Istoria continentului european” de Jean-Michel Gaillard și Anthony Rowley, Cartier, 2001; „O istorie a diavolului” de Robert Muchembled, Cartier, 2002; „Tirania şi tiranicidul” de Mario Turchetti, Cartier, 2003; „O istorie simbolică a Evului Mediu occidental” de Michel Pastoureau, Cartier, 2004; „Albastru. Istoria unei culori” de același autor, Cartier, 2006, „Ursul. Istoria unui rege decăzut”, tot de Michel Pastoureau, Cartier, 2007; „Jurnal de doliu” de Roland Barthes, Cartier, 2009. Totodată, este prezent în numeroase antologii apărute în ţară şi străinătate.

Astăzi, omul de cultură Emilian Galaicu-Păun împlinește o vârstă frumoasă. Cu această ocazie, echipa ziarului TIMPUL îi dorește mulți ani și inspirație pentru a ne bucura cu alte cărți bune.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *