Timpul Local

Omul săptămânii: Irina Condrea

Irina Condrea s-a născut la 22 octombrie 1949, în comuna Limbenii Vechi, judeţul Bălţi. După absolvirea Şcolii medii de cultură generală nr. 2 din Făleşti (1966), se înscrie la Facultatea de Filologie a USM. I-au fost colegi de promoţie Vasile Romanciuc, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Victoria Tomuz, alte viitoare personalităţi marcante ale literaturii şi culturii noastre.

În anii 1971-1973, urmează la Moscova Cursurile de traducere, muzeistică şi studiul artelor. Astfel, obţine posibilitatea să lucreze ca ghid în marile muzee din Moscova şi Sankt Petersburg. În anii 1977-1983 funcţionează ca redactor, apoi redactor superior la Editura „Ştiinţa”, concomitent, face studii de doctorat la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde va activa în calitate de colaborator ştiinţific în perioada 1984-1987.

Din 2005 este decan al Facultăţii de Litere a USM şi membru al Adunării Generale a AŞM. După funcţia de decan, devine şefă de catedră, predă studenţilor şi masteranzilor de la Litere şi de la Jurnalism mai multe cursuri: Sintaxa limbii române, Stilistica limbii române, Traducerea, Cultivarea limbii, Sociolingvistica…

În calitate de cadru didactic, are reputaţia unui profesor pe cât de documentat, pe atât de exigent, care se călăuzeşte de principiul: „Fă ca mine, fă mai bine decât mine”.

Calmă, cumpătată, cu un acut simţ al răspunderii pentru ce-i este dat să facă; ferită de invidie, ranchiună şi trufie, Irina Condrea, care a susţinut şi va reveni cu o rubrică în cotidianul nostru, atinge o vârstă înflorită. La mulţi ani, doamnă profesoară!  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *