Actualitate

Omul Săptămânii: Janeta Hanganu, avocată

În anii 2000-2003, a activat la PNUD Moldova în domeniul reformei judiciare și de drept, în 2003-2005, la Fundația Soros Moldova, iar, în 2005-2008, la Centrul de Studii și Politici Juridice. În 2007, a obținut licența de avocat, fiind avocat partener și cofondator al Biroului Asociat de Avocați „Hanganu, Tănase și Partenerii”. În această perioadă, a lucrat cu dosare la nivel național în domeniul dreptului administrativ, dreptului comercial și proprietate intelectuală, precum și la CEDO în domeniul apărării dreptului la libertatea expresiei, arestărilor ilegale, privării ilegale de proprietate, violenței domestice, violenței din partea ofițerilor de poliție, interdicției de a deține funcții publice pentru persoanele cu cetățenie română (Tănase vs. Moldova), interdicției de a înscrie etnia română în actele de stare civilă.

Din 2012, Janeta s-a stabilit în Europa, unde a lucrat până în 2016 în calitate de jurist la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului. Iar din 2017 exercită funcția de consilier în echipa Reprezentantului Special al Secretarului General al Consiliului Europei pentru migranți și refugiați.

În afară de activitatea sa de bază, Janeta Hanganu a fost instructor la cursul de drept mass-media în cadrul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (2010, 2011); instructor la cursul de non-discriminare la Baroul Avocaților din Moldova și Centrul de Drept al Avocaților (2011, 2012); consultant în domeniul drepturilor femeii (Winrock International, 2005, 2006), al libertății mass-media (Centrul de Jurnalism Independent, 2012), al drepturilor omului (Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională, 2017).

Este și coautor al publicației „Libertatea de exprimare sau defăimare?”, elaborată de Asociația pentru Presa Independentă în Moldova (2009); autor al capitolelor privind justiția și drepturile omului în publicația „Moldova în Context European” a Institutului Moldova din Leipzig, Germania (2012) și al articolelor „Jurisprudența CEDO în domeniul non-discriminare”, publicat în revista „Avocatul Poporului” (2011) și „Impactul Legii cu privire la libertatea de exprimare”, publicat în revista „Mass-media” a Centrului de Jurnalism Independent (2012).

Janeta Hanganu a dus faima R. Moldova în Europa, demonstrând că, în afară de corupție și violență, în țara noastră există și minți luminate. Miercuri, ea a împlinit o vârstă foarte frumoasă și, pentru că i-a fost dat să se nască în perioada sărbătorilor, TIMPUL îi dorește un brăduț frumos, plin de toate jucăriile pe care și le dorește pentru anul următor. La Mulți Ani, Janeta!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *