Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935, în satul Mana, județul Orhei, ca al doilea fiu al unei familii de învățători. Odată cu cedarea Basarabiei fostei URSS, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.
În mai 1952, fiind elev în clasa a zecea a Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, el a fost convocat la Securitate și reținut opt zile, după care a fost exmatriculat, deoarece susținuse în școală cauza unor persoane anchetate și arestate sub acuzația de anticomunism. A reușit totuși să se înscrie la Liceul „Radu Negru” din Făgăraș, pe care l-a absolvit în iunie 1953. În 1954 a fost admis la Institutul de literatură și critică literară „Mihai Eminescu”. După înfrângerea revoluției maghiare din 1956 de către trupele sovietice, în noiembrie, același an, Goma și-a predat în semn de protest carnetul de membru al UTM. A fost arestat și acuzat de „tentativă de organizare de manifestație ostilă”. În martie 1957, a fost condamnat la doi ani de detenție, pe care i-a executat la închisorile Jilava și Gherla.
În 1971, a fost propus pentru a fi exclus din PCR, din cauza publicării integrale a romanului „Ostinato” în RFG. În 1977, a reușit să trimită la „Radio Europa Liberă” o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României să respecte drepturile omului. După ce scrisoarea a fost difuzată, Goma a fost iarăși arestat și bătut de Securitate. Fiind însă bine cunoscut în Occident, el nu mai putea fi judecat fără a stârni proteste în străinătate.
La 20 noiembrie 1977, Goma, împreună cu soția și copilul, au fost decăzuți din cetățenia română și expulzați în Franța. La Paris, li s-a acordat azil politic. Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a lui Nicolae Ceaușescu. Ca reacție la activitatea sa, a fost ținta unui atac cu un colet-capcană și a unei tentative de asasinat pusă la cale de București.
A debutat ca scriitor în revista Luceafărul (1966) cu povestirea „Când tace toba”. Prima lui carte, „Camera de alături”, a apărut în 1968. Pe parcursul a mai bine de cinci decenii de activitate literară, a publicat peste treizeci de titluri, între care se numără „Ostinato” (1971), „Ușa noastră cea de toate zilele” (1972), „Gherla” (1976), „În cerc” (1977), „Garda inversă” (1979), „Culorile curcubeului ’77” (1979), „Patimile după Pitești” (1981), „Bonifacia” (1986), „Din Calidor” (1987), „Arta refugii” (1990), „Soldatul câinelui” (1991), „Jurnale” (1997-2004), „Garda inversă” (1997), „Altina – grădina scufundată” (1998), „Scrisuri” (1972-1998), „Infarct” (2001) ș.a.
În 2013, a redobândit cetățenia R. Moldova, dar cu toate astea nu a mai venit acasă. Este și cetățean de onoare al raionului Orhei. Recent, Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică din RM a aprobat acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa lui Paul Goma, pentru întreaga sa creație artistică.
TIMPUL.MD
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul