Eveniment

Omul săptămânii: Regele Mihai I al României

Ultima dată când s-a adresat naţiunii române de la tribuna Parlamentului a fost cu 60 de ani în urmă.

Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia. Este fiul regelui Carol al II-lea şi al reginei-mamă Elena. Prima domnie a sa a început în 1927, după moartea bunicului său, regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o regentă condusă de unchiul său, principele Nicolae al României. După venirea pe tron a regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, el a rămas în grija tatălui său, iar în urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, a redevenit regele Mihai I.

La 30 decembrie 1947 a fost ameninţat de Petru Groza şi Gh. Gheorghiu-Dej cu execuţia a o mie de tineri, în cazul în care nu ar fi abdicat. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai şi regina-mamă Elena au părăsit România.

În 1948 s-a căsătorit cu principesa Ana, fiica principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei. În exil, au locuit în Anglia, apoi în Elveţia. Timp de 45 de ani au locuit la Versoix, un mic oraş de lângă Geneva. În 1992, pentru prima dată i s-a permis să revină în ţară. În prezent, familia regală locuieşte în Bucureşti la Palatul Elisabeta, dar şi la castelul Savarsin.

Din exil, regele Mihai a militat pentru interesele României şi pentru eliberarea de sub dictatura comunistă, iar după 1989 – pentru intrarea în NATO şi UE.

În discursul ţinut marţi, el şi-a amintit şi de românii din afara graniţelor, menţionând: „Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă”…

La mulţi ani, Majestate!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *