Artă

Omul săptămânii: Vasile Iovu, naist

Neîntrecutul maestru al naiului şi bunul prieten al ziarului TIMPUL Vasile Iovu s-a născut în satul Bardar, raionul Ialoveni, pe 24 iulie 1950. La institut a studiat în clasa de flaut a profesorului Filip Evtodienco. În anii 1970-1971 şi din 1972 până în prezent este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radiodifuziunii Naţionale, iar astăzi – a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău. În 1973 a deschis clasa de nai la Institutul de Arte „G. Musicescu”, creând o adevărată „academie a naiului”, educând o întreagă pleiadă de tineri interpreţi. În 2007, profesorul universitar Vasile Iovu a editat volumul „Metodă de nai”. Din 1992 este fondator şi conducător al Ansamblului instrumental „Vasile Iovu”.

Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. În 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional, iar în 2001 a fost distins cu „Ordinul Republicii”.

„Dragostea, afecţiunea mea pentru Vasile Iovu nu poate fi descrisă în cuvinte. L-am apreciat şi-l apreciez ca pe un mare profesionist. La ora actuală, cred că este unul dintre cei mai mari naişti de pe planetă, care exprimă patima şi pasiunea pentru muzica şi naiul românesc. E un gest nobil pe care-l apreciez la justa-i valoare”, constata, într-un eseu, regele naiului Gheorghe Zamfir. În curând, Vasile Iovu va edita trei CD-uri: „Ecoul dacilor”, „Ce am pe lume mai sfânt” şi unul cu şlagăre internaţionale. De asemenea, lucrează la o altă ediţie a „Metodei de nai”. Cu ocazia zilei de naştere, îi urăm „La mulţi ani!” şi-i dorim succese şi sănătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *