”Omuleții verzi” din Venezuela: Statele Unite ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei

publicat în Actualitate pe 31 Martie 2019, 09:01

Statele Unite examinează posibilitatea de a impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, care a oferit sprijin militar dictatorului venezulean Nicolas Maduro. Elliot Abrams, reprezentantul Special al SUA pentru Venezuela, a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat BBC. Potrivit oficialului american, apariția militarilor rusi în Venezuela este mai degraba un gest politic simbolic – contingentul este prea mic pentru a-l ajuta pe Maduro să se mențină la putere.

Și Brazilia a cerut retragerea militarilor rusi din Venezuela. „Militarii ruși care sosesc în Venezuela trebuie să părăsească această țară dacă sunt acolo pentru a sprijini guvernul de stânga”, a declarat ministrul brazilian de externe Ernest Araujo.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Araujo și-a exprimat speranța că Moscova își va da seama că încercarea sa de a-l sprijini pe Maduro nu va face decât să adâncească divizarea în societatea venezueleană și să exacerbeze criza economică. Singura cale de ieșire din criză – alegeri noi sub conducerea guvernului de tranziție al liderului opoziției, Juan Guaido.

„Dacă intenționează să continue să-l țină pe Maduro la putere, atunci oamenii vor continua să moară de foame și să fugă din țară, iar acest lucru va duce doar la noi tragedii umane în Venezuela”, a spus Araujo. „Trebuie să scăpăm de tot ceea ce contribuie la continuarea suferinței poporului venezuelean”, a spus el. În același timp, președintele brazilian Jair Bolsonaro, care s-a alăturat efortului SUA de livrare a ajutorului umanitar în Venezuela, a arătat clar că forțele armate braziliene nu intenționează să intervină în țara vecină.