Moldova

ONG sau Partid politic. În spatele Congresului Civic stau comuniştii

Ruslan Popa, unul din liderii acestei organizaţii a recunoscut astăzi că Partidul Comuniştilor, în pofida promisiunilor, a refuzat să-i permită Congresului Civic să funcţioneze independent. El a declarat într-o conferinţă de presă că, iniţial, Congresul Civic îşi propunea drept scop să unească societatea civilă şi partidele stataliste într-o singură platformă pentru a lupta cu încălcările comise de guvernare.

În acest scop, a fost elabotrat şi un memorandum, care urma să fie semnat de PCRM şi care prevedea că această structură este independentă. Vladimir Voronin însă a refuzat să-l semneze. Ba mai mult, potrivit lui Popa, comuniştii şi-au trădat foştii parteneri şi au început în luna mai negocieri cu un partid parlamentar.

În consecinţă, Ruslan Popa, care era unul din liderii Congresului Civic şi-a anunţat demisia şi crearea altei structuri – Uniunea Civică pentru Democraţie Directă.

Astfel, este clar că Partidul Comuniştilor nu doreşte nici în continuare să discute cu societatea civilă şi s-a folosit de aceasta doar pentru a-şi face jocurile politice. Probabil că nimeni nu a uitat protestele de acum doi ani ale comuniştilor pe care le organizau săptămânal şi la care uneori veneau mii de oameni. Comparându-le cu aşa-zisa ”revoluţie de catifea” pe care comuniştii o organizează în această perioadă şi la care vedem doar câteva zeci de persoane, dintre care 90 la sută sunt deputaţii comunişti care au mai rămas în această fracţiune, devine foarte clar că, de fapt, oamenii la protestele anterioare erau adunaţi de societatea civilă. Alegătorii s-au săturat să alerge la protestele partidelor politice. Astfel, comuniştii, pentru a arăta bine la televizor au folosit societatea civilă în acest scop, pe care au trădat-o imediat ce interesele lor nu au mai coincis.
Acum comuniştii, la fel ca în filmele de SF caută un nou ”corp” cu care să se contopească şi să primească un nou chip pentru a-şi masca adevăratele interese. Aceştia au şi găsit o altă ”jertfă” şi anume clerici şi enoriaşi nemulţumiţi de legea antidiscriminare. Rămâne de văzut când îşi vor da seama şi aceştia că aşa-zişii lor apărători cu secera şi ciocanul se folosesc de ei pentru a-şi satisface poftele politice de a ajunge din nou la guvernare, după care vor fi uitaţi, sau chiar persecutaţi dacă vor îndrăzni să le aducă aminte de promisiunile anterioare. 

Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *