Actualitate

Onoare şi Respect

L-am cunoscut pe moş Ion în timp real, în anumite circumstanţe plăcute pentru acele vremuri demult trecute: la botezuri sau pe la nunţi. Acest ţăran avea o ţinută demnă, fiind totdeauna cu umerii drepţi şi capul sus. Când făcea daruri (obligatorii la noi) la o nuntă sau la un botez, ţinea un discurs scurt: „Sănătate! Înţelegere! Onoare şi Respect!”. Ce-i cu „sănătatea” şi cu „înţelegerea” ne dăm seama din prima, e tradiţional. Dar de unde „onoare şi respect”, despre care nu putea fi vorba în comunismul şi socialismul, pe care am fost impuşi să-l construim. Prea era totul minciună şi fals pe atunci, însă moş Ion ne-a deschis ochii. A auzit aceste cuvinte de la Regele Mihai I atunci când Basarabia era România. Valorile umane se promovau în acele timpuri prin exemple, iar Regele României a fost un model de Onoare şi Respect. Aşa ne spunea moş Ion şi noi îl credeam.

L-am văzut în realitate pe Regele Mihai I al României o singură dată. A fost într-o vară, când el a participat la inaugurarea Memorialului Eroilor Români, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, de la Ţiganca (Cantemir). Mă mândresc cu asta, amintindu-mi de modestia şi simplitatea Regelui, care venise la eveniment fără gardă de corp şi fără alai. Pur şi simplu a mers prin mulţimea uimită că vede un Rege adevărat.

Din istorie se cunoaşte că anume Regele Mihai a scurtat durata războiului, adică a salvat mii de vieţi. Cu Onoare şi Respect şi-a asumat responsabilitatea de a trece de partea aliaţilor. La vârsta de numai 23 de ani, a schimbat cursul istoriei.

Cu onoare şi Respect a călătorit, pentru ultima oară prin Ţară, Regele Mihai I spre odihnă şi pace veşnică.

Românii simpli, parcă coborâţi din icoane, l-au însoţit cu tristeţe şi durere de-a lungul ultimului drum: au plâns, au aplaudat, au aruncat flori şi s-au resemnat…

Regele tuturor Românilor, Mihai I, a fost primit de poporul pe care l-a iubit, cu dragoste şi înţelegere, căci oamenii vedeau în el mântuirea şi iertarea.

Din 1989, Regele a revenit la poporul său. Cei de la conducere se temeau, chiar dacă el nu căuta putere. Fiind monarh, el avea destulă putere, însă îşi dorea dragostea românilor, pe care a avut-o dintotdeauna.

Regele Mihai I al României, botezat, crescut şi educat în credinţă, a fost fiul lui Dumnezeu: a iubit poporul, a plâns împreună cu ţara în ceasurile grele, a trăit sentimentul libertăţii în 1989, şi a pledat în Europa, pe lângă casele regale, ca România să fie admisă în UE şi NATO. Rolul Regelui în acest sens a fost enorm. Despre asta se cunoaște puţin, pentru că mai târziu alţii au cules roadele acestei integrări. Regele Mihai I a stat mereu în umbră… Dar, cu Onoare şi Respect pentru oameni şi ţară, se simţea împlinit, deşi îşi dorea o viaţă mai bună pentru români.

Onoare şi Respect i-a demonstrat poporul român în ultimul drum, deşi simţea că îşi pierde reperul. Lacrimi şi Respect pentru Rege – simbolul tuturor românilor…

De la Regele Mihai I al României ar avea ce învăţa
Guvernarea de la Bucureşti,
dar şi cea de la Chişinău.
Acestea au de toate, le lipsesc numai două lucruri:
Onoare şi Respect.

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *