Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 08:13
Abonamente

Actualitate 27 Decembrie 2017, ora 06:00

Onoare şi Respect

Marime Font

Scriu despre regele Mihai al României
şi mă gândesc la un ţăran, om
al pământului din s. Obileni,
r-nul Hânceşti despre care
Constantin Tănase a scris o nuvelă.
E vorba de moş Ion care
s-a urcat spre cer plin de tristeţe, căci
contemporanii lui, ţărani şi
ei, nu-şi iubeau suficient de mult ţarina.

L-am cunoscut pe moş Ion în timp real, în anumite circumstanţe plăcute pentru acele vremuri demult trecute: la botezuri sau pe la nunţi. Acest ţăran avea o ţinută demnă, fiind totdeauna cu umerii drepţi şi capul sus. Când făcea daruri (obligatorii la noi) la o nuntă sau la un botez, ţinea un discurs scurt: „Sănătate! Înţelegere! Onoare şi Respect!”. Ce-i cu „sănătatea” şi cu „înţelegerea” ne dăm seama din prima, e tradiţional. Dar de unde „onoare şi respect”, despre care nu putea fi vorba în comunismul şi socialismul, pe care am fost impuşi să-l construim. Prea era totul minciună şi fals pe atunci, însă moş Ion ne-a deschis ochii. A auzit aceste cuvinte de la Regele Mihai I atunci când Basarabia era România. Valorile umane se promovau în acele timpuri prin exemple, iar Regele României a fost un model de Onoare şi Respect. Aşa ne spunea moş Ion şi noi îl credeam.

L-am văzut în realitate pe Regele Mihai I al României o singură dată. A fost într-o vară, când el a participat la inaugurarea Memorialului Eroilor Români, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, de la Ţiganca (Cantemir). Mă mândresc cu asta, amintindu-mi de modestia şi simplitatea Regelui, care venise la eveniment fără gardă de corp şi fără alai. Pur şi simplu a mers prin mulţimea uimită că vede un Rege adevărat.


Din istorie se cunoaşte că anume Regele Mihai a scurtat durata războiului, adică a salvat mii de vieţi. Cu Onoare şi Respect şi-a asumat responsabilitatea de a trece de partea aliaţilor. La vârsta de numai 23 de ani, a schimbat cursul istoriei.

Cu onoare şi Respect a călătorit, pentru ultima oară prin Ţară, Regele Mihai I spre odihnă şi pace veşnică.

Românii simpli, parcă coborâţi din icoane, l-au însoţit cu tristeţe şi durere de-a lungul ultimului drum: au plâns, au aplaudat, au aruncat flori şi s-au resemnat…

Regele tuturor Românilor, Mihai I, a fost primit de poporul pe care l-a iubit, cu dragoste şi înţelegere, căci oamenii vedeau în el mântuirea şi iertarea.

Din 1989, Regele a revenit la poporul său. Cei de la conducere se temeau, chiar dacă el nu căuta putere. Fiind monarh, el avea destulă putere, însă îşi dorea dragostea românilor, pe care a avut-o dintotdeauna.

Regele Mihai I al României, botezat, crescut şi educat în credinţă, a fost fiul lui Dumnezeu: a iubit poporul, a plâns împreună cu ţara în ceasurile grele, a trăit sentimentul libertăţii în 1989, şi a pledat în Europa, pe lângă casele regale, ca România să fie admisă în UE şi NATO. Rolul Regelui în acest sens a fost enorm. Despre asta se cunoaște puţin, pentru că mai târziu alţii au cules roadele acestei integrări. Regele Mihai I a stat mereu în umbră… Dar, cu Onoare şi Respect pentru oameni şi ţară, se simţea împlinit, deşi îşi dorea o viaţă mai bună pentru români.

Onoare şi Respect i-a demonstrat poporul român în ultimul drum, deşi simţea că îşi pierde reperul. Lacrimi şi Respect pentru Rege – simbolul tuturor românilor…

De la Regele Mihai I al României ar avea ce învăţa
Guvernarea de la Bucureşti,
dar şi cea de la Chişinău.
Acestea au de toate, le lipsesc numai două lucruri:
Onoare şi Respect.
Alexandra Tănase

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)