Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 27 Decembrie 2017, ora 06:00

Onoare şi Respect

Marime Font

 
 
 

Scriu despre regele Mihai al României
şi mă gândesc la un ţăran, om
al pământului din s. Obileni,
r-nul Hânceşti despre care
Constantin Tănase a scris o nuvelă.
E vorba de moş Ion care
s-a urcat spre cer plin de tristeţe, căci
contemporanii lui, ţărani şi
ei, nu-şi iubeau suficient de mult ţarina.

L-am cunoscut pe moş Ion în timp real, în anumite circumstanţe plăcute pentru acele vremuri demult trecute: la botezuri sau pe la nunţi. Acest ţăran avea o ţinută demnă, fiind totdeauna cu umerii drepţi şi capul sus. Când făcea daruri (obligatorii la noi) la o nuntă sau la un botez, ţinea un discurs scurt: „Sănătate! Înţelegere! Onoare şi Respect!”. Ce-i cu „sănătatea” şi cu „înţelegerea” ne dăm seama din prima, e tradiţional. Dar de unde „onoare şi respect”, despre care nu putea fi vorba în comunismul şi socialismul, pe care am fost impuşi să-l construim. Prea era totul minciună şi fals pe atunci, însă moş Ion ne-a deschis ochii. A auzit aceste cuvinte de la Regele Mihai I atunci când Basarabia era România. Valorile umane se promovau în acele timpuri prin exemple, iar Regele României a fost un model de Onoare şi Respect. Aşa ne spunea moş Ion şi noi îl credeam.

L-am văzut în realitate pe Regele Mihai I al României o singură dată. A fost într-o vară, când el a participat la inaugurarea Memorialului Eroilor Români, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, de la Ţiganca (Cantemir). Mă mândresc cu asta, amintindu-mi de modestia şi simplitatea Regelui, care venise la eveniment fără gardă de corp şi fără alai. Pur şi simplu a mers prin mulţimea uimită că vede un Rege adevărat.Din istorie se cunoaşte că anume Regele Mihai a scurtat durata războiului, adică a salvat mii de vieţi. Cu Onoare şi Respect şi-a asumat responsabilitatea de a trece de partea aliaţilor. La vârsta de numai 23 de ani, a schimbat cursul istoriei.

Cu onoare şi Respect a călătorit, pentru ultima oară prin Ţară, Regele Mihai I spre odihnă şi pace veşnică.

Românii simpli, parcă coborâţi din icoane, l-au însoţit cu tristeţe şi durere de-a lungul ultimului drum: au plâns, au aplaudat, au aruncat flori şi s-au resemnat…

Regele tuturor Românilor, Mihai I, a fost primit de poporul pe care l-a iubit, cu dragoste şi înţelegere, căci oamenii vedeau în el mântuirea şi iertarea.

Din 1989, Regele a revenit la poporul său. Cei de la conducere se temeau, chiar dacă el nu căuta putere. Fiind monarh, el avea destulă putere, însă îşi dorea dragostea românilor, pe care a avut-o dintotdeauna.

Regele Mihai I al României, botezat, crescut şi educat în credinţă, a fost fiul lui Dumnezeu: a iubit poporul, a plâns împreună cu ţara în ceasurile grele, a trăit sentimentul libertăţii în 1989, şi a pledat în Europa, pe lângă casele regale, ca România să fie admisă în UE şi NATO. Rolul Regelui în acest sens a fost enorm. Despre asta se cunoaște puţin, pentru că mai târziu alţii au cules roadele acestei integrări. Regele Mihai I a stat mereu în umbră… Dar, cu Onoare şi Respect pentru oameni şi ţară, se simţea împlinit, deşi îşi dorea o viaţă mai bună pentru români.

Onoare şi Respect i-a demonstrat poporul român în ultimul drum, deşi simţea că îşi pierde reperul. Lacrimi şi Respect pentru Rege – simbolul tuturor românilor…

De la Regele Mihai I al României ar avea ce învăţa
Guvernarea de la Bucureşti,
dar şi cea de la Chişinău.
Acestea au de toate, le lipsesc numai două lucruri:
Onoare şi Respect.
Alexandra Tănase

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul