ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

publicat în Actualitate pe 15 Octombrie 2019, 10:10

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru restabilirea păcii în Donbas.

Ucraina salută decizia conducerii ONU de a recunoaște în mod oficial încălcarea de către Moscova a Convențiilor de la Geneva, prin relocarea deliberată a populaţiei din Rusia în Crimeea, autorităţile ruse încercând, astfel, să schimbe structura demografică a peninsulei ucrainene anexate - a declarat Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Volodimir Elcenko.

"Delegația ucraineană aduce mulţumiri secretarului general al ONU pentru publicarea celor 12 rapoarte, primul dintre acestea referindu-se la situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, Ucraina, în conformitate cu prevederile rezoluției Adunării Generale a ONU 73/263" - a remarcat Elcenko, adăugând că, potrivit raportului respectiv, Federația Rusă încurajează relocarea propriei populații în Crimeea, ceea ce reprezintă o încălcare directă a Convențiilor de la Geneva și un semn clar că Moscova încearcă să schimbe structura demografică a peninsulei.

De asemenea, diplomatul ucrainean a menționat că Ucraina așteaptă noi demersuri ale ONU, pentru a opri acțiunile ilegale ale Federației Ruse, precum și pentru a preveni consecințele acestor activități desfăşurate de către autoritățile de ocupaţie din Crimeea. Potrivit lui Volodimir Elcenko, ONU va continua monitorizarea situației drepturilor omului în Crimeea ocupată. Cu toate acestea, a subliniat reprezentantul ucrainean, comunitatea internațională trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a asigura accesul (observatorilor internaţionali, n.red) pe teritoriul peninsulei Crimeea.

Sursa: Rador