Externe

ONU cere Rusiei să oprească represiunile împotriva tătarilor

El a cerut Rusiei să stopeze politica de presiuni și hărțuiri la adresa disidenței politice din peninsula.

„De-a lungul ultimilor doi ani am documentat o creștere a persecutarii etniei tătare din Crimeea. Membrii Mejlisului – un organism reprezentativ al poporului tătar din Crimeea – și susținătorii lor au fost intimidați, hărțuiți și închiși, de multe ori pe baza unor acuzații dubioase”, – a spus el.

„Pe 18 mai comemoram deportarea tatarilor din 1944. În timp ce mulți în cele din urmă au reusit să se întoarcă în patria lor istorica, situația acestei minorități vulnerabile din Republica Autonomă Crimeea rămâne o problemă serioasă”, – spune Colville.

Oficialul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia instanței ruse de a interzice activitatea Mejlisului în Crimeea și despre încercarea de a atribui organului reprezentativ al tatarilor caracter „extremist”. De asemenea, ”suntem îngrijorati de frecventele arestari, perchezitii, interogari efectuate în Crimeea, precum și de blocarea activității unui număr de mass-media din peninsula”.

„Reamintim, Federația Rusă, care exercită controlul de facto asupra teritoriului Crimeei este obligata să respecte drepturile minorităților și a populațiilor indigene, astfel încât acestea sa nu fie discriminate și hărțuite. De asemenea, solicităm autorităților să ridice imediat interdicția cu privire la activitățile Mejlisului și sa asigure dreptul la libertatea de exprimare, de informare, întrunire pașnică, de religie sau credință pentru toți locuitorii din Crimeea”, – a spus Colville.

Pe 18 mai este Ziua comemorarii victimelor deportarii poporului tatar din Crimeea. În această zi, în 1944, spre Asia Centrală a fost trimis primul tren incarcat cu tătari. În cateva zile, mai mult de 180 de mii de oameni au fost deportați in Siberia si Asia Mijlocie.

În fiecare an, în Crimeea, cu ocazia comemorarii Zilei deportarilor, aveau loc evenimente publice, inclusiv un serviciu memorial în centrul capitalei din Crimeea. Dar, după anexarea peninsulei de catre Rusia, în martie 2014, organizarea acestor acțiuni în centrul orasului Simferopol a fost interzisa.

În aprilie 2016, printr-o decizie a „Curtii Supreme” din peninsula, în Crimeea a fost interzisa activitatea Mejlisului poporului tătar din Crimeea.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *