UE / Nato

ONU respinge noua lege israeliană care legalizează coloniile

Șeful ONU regretă profund adoptarea așa-numitului "proiect de lege de regularizare", a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Guterres la New York.

"Acest proiect de lege contravine legislației internaționale și va avea consecințe juridice serioase pentru Israel", a adăugat oficialul ONU.

"Secretarul general al ONU insistă asupra necesității evitării oricărei acțiuni care ar afecta soluția a două state. Toate aspectele de bază ar trebui să fie rezolvate între părți prin negocieri directe pe baza rezoluțiilor Consiliului de Securitate și a acordurilor reciproce. Organizația Națiunilor Unite este pregătită să sprijine acest proces", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Adoptată în noaptea de luni spre marți de Parlamentul israelian, legea permite statului israelian să își însușească terenuri private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizație în Cisiordania ocupată.

În schimb, proprietarii de drept ai acestor terenuri vor fi compensați financiar sau cu alte terenuri, potrivit textului de lege, care ar urma să-i protejeze de asemenea pe coloniști de evacuări precum cea de săptămâna trecută din colonia ‘sălbatică’ Amona.

Legea i-a scandalizat pe palestinieni și pe susținătorii unei soluții cu două state care au considerat că este o crimă de război, un furt legalizat sau un pas în plus spre anexarea Cisiordaniei. De la Londra la Cairo — unde se află sediul Ligii Arabe—, trecând prin Paris, Berlin, Ankara sau Amman, legea a provocat un val de condamnări din partea comunității internaționale, profund îngrijorată de noua lovitură dată procesului de pace dintre israelieni și palestinieni.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *