Astăzi 19 Octombrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:42
Abonamente

 

 
 

Ultima oră 24 Septembrie 2018, ora 07:29

OPEC estimează o creștere a cotei de piață a Statelor Unite în detrimentul producției proprii de petrol

Marime Font

O creștere constantă a producției de petrol din S.U.A. va avea loc în următorii cinci ani, au declarat oficialii OPEC, duminică, estimând că cererea pentru țițeiul grupului de producători va scădea în ciuda creșterii apetitului pentru energie alimentată de expansiunea economică globală.

“Cererea în scădere a volumului de țiței OPEC este rezultatul unei puternice aprovizionări cu țiței non-OPEC în perioada 2017-2023, în special datorită petrolului provenit din Statele Unite”, conform Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), în raportul ce cuprinde perspectiva pe termen lung a petrolului, citat de Reuters.

“SUA rămân, de departe, cea mai importantă sursă de creștere a aprovizionării pe termen mediu, contribuind cu două treimi la noua ofertă, determinată de o creștere în continuare a producției de petrol”, se mai arată în raport.Statele Unite au împins producția de țiței la niveluri record în ultimii ani, în urma unei revoluții a tehnologiei bazată pe șisturi, care a făcut posibilă deblocarea unor rezerve importante care erau considerate anterior ca fiind neeconomice.

Sancțiunile SUA asupra membrilor OPEC Venezuela și Iran au contribuit la majorarea prețului petrolului Brent (cel care se tranzacționează la Londra) la cea mai mare valoare din 2014, la aproximativ 80 de dolari pe baril, stimulând, de asemenea, producătorii de țiței de șist din SUA să crească producția.

OPEC a afirmat că și-a revizuit perspectivele de creștere a producției de țiței non-OPEC până în 2023 și estimează acum o creștere de 4 milioane de barili pe zi față de raportul de anul trecut.

În raport se menționează că țările non-OPEC vor produce 66,1 de milioane de barili pe zi de țiței și produse distilate în 2023, față de 57,5 de milioane de barili pe zi în 2017.

Statele Unite vor spori producția de petrol de șist la 13,4 de milioane de barili pe zi în 2023, de la 7,4 milioane în 2017, producția totală a SUA atingând 20 de milioane de barili pe zi, conform raportului OPEC.

Acest lucru ar face ca Statele Unite, odată cel mai mare importator brut, să nu mai depindă de importuri.

Ca urmare a acestor schimbări tectonice, cererea pentru țițeiul OPEC este estimată să scadă la 31,6 milioane de barili pe zi în 2023 de la 32,6 de milioane în 2017.

OPEC și-a majorat prognoza în privința cererii globale de petrol. În prezent, consumul de petrol pentru 2020 atinge 101,9 milioane bpd, în creștere cu 1,2 milioane bpd față de raportul de anul trecut.

Pe termen lung, cererea de petrol este așteptată să crească cu 14,5 milioane de barili pe zi, ajungând la 111,7 milioane până în 2040, în creștere ușoară față de prognoza de anul trecut.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 08:33

Rusia vorbește despre un nou RĂZBOI MONDIAL și acuză exercițiile militare NATO din România

Rusia vorbește despre un nou RĂZBOI MONDIAL și acuză exercițiile militare NATO din România

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledează pentru măsuri de coordonare în scopul evitării unui război cu Alianţa Nord-Atlantică, denunţând exerciţiile militare efectuate de NATO în Europa de Est, inclusiv în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 00:50

Festivalurile și gunoiul

În R. Moldova, ar trebui să fie instituită o medalie pentru Festivalul Anului, și alta pentru Murdăria Anului, care rămâne după aceste petreceri

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md