Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 11:45
Abonamente

Moldova 21 Noiembrie 2013, ora 12:16

Operațiunea „Un milion, cadou electoral pentru diasporă”

Marime Font

Reprezentanții diasporei au fost anunțați, miercuri, că guvernul a decis să aloce un milion de lei diasporei în legătură cu sărbătorile de Crăciun.

Textul anunțului merită citit integral și cu multă atenție. Din păcate, în varianta de ziar îl vom reproduce cu unele prescurtări. Am păstrat stilul originalului.

Stimați prieteni în Diaspora,

Avem onoarea și marea plăcere să vă anunțăm că după multe eforturi, nenumărate proceduri și foarte multe acțiuni de argumentare am reușit să obținem resurse din bugetul de stat pentru susținerea activităților dvs. în diasporă.


Astfel, este vorba de o sumă totală de 1 milion lei – cea mai mare care a fost acordată vreodată pentru diasporă și probabil mai mare decât tot ce a fost alocat pentru diasporă până acum. Noutatea și bună, și rea în același timp este că acești bani sunt alocați pentru anul 2013. E bună pentru că vă putem ajuta imediat și rea – pentru că trebuie să ne mișcăm extrem de rapid. Bugetul este acordat pe două direcții: 1. Susținerea acțiunilor diasporei cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și 2. Susținerea acțiunilor de instruire (în special, cursuri de limbă română) pentru că aceste activități sunt cel mai des organizate în diasporă și care stau la baza eforturilor de consolidare a comunităților. La ele se mai adaugă anumite acțiuni pentru lansarea Programului D.O.R. 2014. Vrem să eficientizăm la maximum procesul de alocare a resurselor, de aceea vom vorbi mai întâi despre evenimentele de Crăciun, iar într-un mesaj separat despre susținerea acțiunilor de instruire. Considerând următoarele aspecte: avem foarte puțin timp la dispoziție până dvs. începeți deja să realizați evenimentele de Crăciun; avem puțin timp până la sfârșitul anului pentru a utiliza resursele financiare disponibile; nu există o procedură și nici o experiență clară în Guvernul Republicii Moldova de transfer a banilor către asociațiile diasporei sau în general peste hotarele țării; este important să combinăm principiile egalității și echității accesului la suport din partea statului pentru asociațiile diasporei, exact așa cum de mai multe ori ați specificat și dvs. în diverse discuții. Venim să vă propunem următoarea modalitate de finanțare: 1. Biroul va procura produse și servicii și le va expedia către asociațiile selectate. Nu vor fi transferuri de bani! 2. Biroul va putea acoperi cheltuieli pentru următoarele elemente importante la organizarea evenimentelor: costume naționale, set de accesorii specifice sărbătorilor de iarnă, simboluri de stat (steaguri mari, stegulețe, stema Republicii Moldova, harta Republicii Moldova), turneele artiștilor (onorariu și bilete), materiale promoționale (postere, calendare etc.). Menționăm că toate aceste produse vor fi procurate din Bugetul de Stat de către Cancelaria de Stat și livrate către dumneavoastră. 3. Biroul va recepționa de la dvs. o descriere a evenimentelor pe care le doriți să le organizați...

Pentru a asigura transparența și corectitudinea procedurii de distribuire a suportului, Biroul va invita crearea unei Comisii de concurs...
(Mai departe e descrisă „procedura de evaluare, n. red.). În scopul evitării conflictelor de interese, condiția de bază pentru desemnarea membrului în Comisia de concurs este ca asociația din care face parte să nu depună proiectul de evenimente.

Așteptăm cu drag proiectele dumneavoastră, completate în Formularul de pe linkul de mai jos, până la data de 25 noiembrie 2013, la adresa angela.stafii@gmail.com.

Reacții din diasporă la „operațiunea” guvernului: 

Să renunțăm la acest „cadou electoral”!

Prima reacție a venit din partea doamnei Nina Gorincioi din Italia. Apreciind gestul în sine, doamna Gorincioi consideră că e vorba de o acțiune electorală și îndeamnă reprezentanții diasporei să „renunțe la acest cadou electoral”.

Stimate domnule prim-ministru Iurie Leancă,
Făcând cunoștință cu acest mesaj, primit aseară târziu, mi s-a tăiat respiraţia. La început m-am bucurat şi preţuiesc acest gest că ne consideră nu numai maşină automată de făcut bani, dar fiinţe umane. Știu, cu câte probleme se confruntă copiii noştri, sunt necesare alocații speciale pentru a crea centre de studiere a limbii române în mai multe oraşe cu un flux major de familii de moldoveni. Acest gest e binevenit.
Cât despre organizarea festivităţilor de Anul Nou, Crăciun, concerte, lansări de carte, ateliere etc… Acești bani vor stârni mai mult probleme şi zâzanie între moldovenii din diferite orașe și ţări care… suntem siguri, nu vor beneficia de acest milion de lei.

Citind aceste rânduri, în ochii mei, plini de lacrimi se perindă imagini cu copiii de la spitalul de tuberculoză din Corneşti..., acei profesori cu înalt simț de patriotism, care muncesc pentru un salariu mai mic decât minimul existenţei, copii de la orfelinate, aziluri...

Ştiu, pentru o zi, ochii şi fețele lor se vor însenina şi vor fi recunoscători pentru acest gest uman din partea statului.

Onorate domnule prim-ministru!

Aţi fost şi rămâneţi pentru diasporă cel mai onorat diplomat şi om politic din ultimii 15 ani, cunoaşteţi realitatea cu care se confruntă diaspora, aţi fost mereu alături de noi ...

Vă rog ca acest milion să fie transferat pentru procurarea obiectelor de primă necesitate pentru orfelinate, aziluri, spitalul de tuberculoză pentru copii Corneşti. Moldova se confruntă cu mari greutăţi. Nu cred că beneficiarii din străinătate vor fi mai fericiţi dacă această enormă sumă se ia de la gura celor bolnavi şi înfometaţi. Orice emigrant îşi poate plăti biletul la un concert, să pregătească un cadou copiilor. Sunt sigură că vor apărea diverse polemici, dar fiecare are dreptul să-și expună gândurile. Dacă acest program va fi realizat, vor apărea diverse probleme. Moldoveanul nostru unde s-ar afla e învăţat să rupă o bucăţică de la cei oropsiţi şi bolnavi... Pentru mine acest milion... e o lansare deschisă a campaniei electorale.

Aş vrea, cu acest prilej, să mă adresez către preşedinţii asociațiilor culturale din diaspora. Gândiţi-vă că ţară noastră trece prin cele mai grele ispite, din ultimii ani. Acești bani, sunt sigură că sunt rupţi de la gura multor fiinţe care, în seara de Crăciun ori Revelion nu vor avea o bucată de pâine pe masă. Uniţi-vă! Şi renunţaţi la acest cadou electoral.


Nina Gorincioi Cadoppi
Reggio Emilia, Italia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Pentru amenajarea albiei rîului Bîc, vor fi cheltuite circa 10 milioane de euro, bani acordați în formă de grant de guvernul României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:20

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

 Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Dacă noi, ca europeni, vrem să supravieţuim politic între superputeri ca SUA şi China, nu o putem face fără potenţialul Rusiei. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Februarie 2019, ora: 09:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:12

România, zguduită de două cutremure, duminică. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Două cutremure s-au produs în cursul zilei de duminică, 17 februarie, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Cele două seisme s-au produs la adâncimi mari, în două zone diferite ale României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

 Creditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters preluat de mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

După mai multe zile cu temperaturi de primavără, iarna se întoarce în forţă. Potrivit meteorologilor ANM, de sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile şi viscolul, urmând ca temperaturile să scadă dramatic, cu până la 20 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:03

Horoscop 18 februarie 2019. Planuri de vacanţă, schimbări în dragoste şi o promisiune

Horoscop 18 februarie 2019. Ziua va începe cu veşti bune atât în sfera emoţională, cât şi în cea profesională. Mulţi nativi vor avea parte de noroc în carieră şi şanse mari de a obţine laude şi apreciere din partea superiorilor. În dragoste,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 05:28

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Acum 3,5 miliarde de ani, pe Pământ exista viaţă, dar aceasta abia supravieţuia sau înflorea? Un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de ELSI (Earth-Life Science Institute) din cadrul Tokyo Institute of Technology vine cu noi răspunsuri la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

VIDEO /// Candidat socialist: Deputații PSRM au primit cetățenia României ca să poată munci peste hotare

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Candu: În ultimii trei ani am reușit sa eliminăm schemele de corupție de la Vamă și Fisc, fapt care a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile cu Rusia, ''un partener''

Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile cu Rusia, ''un partener''

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

VIDEO / Andrian Candu: Dacă cetățenii care locuiesc în Moldova votează cu acte valabile, acceași regulă trebuie aplicată și în Diasporă

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Plahotniuc, la Ialoveni: Avem o echipă profesionistă și cei mai buni candidați

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Igor Dodon s-a întâlnit cu unul din protectorii PAS-PPDA, acuzat în UE de corupție

Igor Dodon s-a întâlnit cu unul din protectorii PAS-PPDA, acuzat în UE de corupție

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Cel mai grav lucru din istorie - sunt durerile fantome ale fostelor imperii

Cel mai grav lucru din istorie - sunt durerile fantome ale fostelor imperii

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)