Astăzi 21 Iulie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Moldova 21 Noiembrie 2013, ora 12:16

Operațiunea „Un milion, cadou electoral pentru diasporă”

Marime Font

Reprezentanții diasporei au fost anunțați, miercuri, că guvernul a decis să aloce un milion de lei diasporei în legătură cu sărbătorile de Crăciun.

Textul anunțului merită citit integral și cu multă atenție. Din păcate, în varianta de ziar îl vom reproduce cu unele prescurtări. Am păstrat stilul originalului.

Stimați prieteni în Diaspora,

Avem onoarea și marea plăcere să vă anunțăm că după multe eforturi, nenumărate proceduri și foarte multe acțiuni de argumentare am reușit să obținem resurse din bugetul de stat pentru susținerea activităților dvs. în diasporă.


Astfel, este vorba de o sumă totală de 1 milion lei – cea mai mare care a fost acordată vreodată pentru diasporă și probabil mai mare decât tot ce a fost alocat pentru diasporă până acum. Noutatea și bună, și rea în același timp este că acești bani sunt alocați pentru anul 2013. E bună pentru că vă putem ajuta imediat și rea – pentru că trebuie să ne mișcăm extrem de rapid. Bugetul este acordat pe două direcții: 1. Susținerea acțiunilor diasporei cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și 2. Susținerea acțiunilor de instruire (în special, cursuri de limbă română) pentru că aceste activități sunt cel mai des organizate în diasporă și care stau la baza eforturilor de consolidare a comunităților. La ele se mai adaugă anumite acțiuni pentru lansarea Programului D.O.R. 2014. Vrem să eficientizăm la maximum procesul de alocare a resurselor, de aceea vom vorbi mai întâi despre evenimentele de Crăciun, iar într-un mesaj separat despre susținerea acțiunilor de instruire. Considerând următoarele aspecte: avem foarte puțin timp la dispoziție până dvs. începeți deja să realizați evenimentele de Crăciun; avem puțin timp până la sfârșitul anului pentru a utiliza resursele financiare disponibile; nu există o procedură și nici o experiență clară în Guvernul Republicii Moldova de transfer a banilor către asociațiile diasporei sau în general peste hotarele țării; este important să combinăm principiile egalității și echității accesului la suport din partea statului pentru asociațiile diasporei, exact așa cum de mai multe ori ați specificat și dvs. în diverse discuții. Venim să vă propunem următoarea modalitate de finanțare: 1. Biroul va procura produse și servicii și le va expedia către asociațiile selectate. Nu vor fi transferuri de bani! 2. Biroul va putea acoperi cheltuieli pentru următoarele elemente importante la organizarea evenimentelor: costume naționale, set de accesorii specifice sărbătorilor de iarnă, simboluri de stat (steaguri mari, stegulețe, stema Republicii Moldova, harta Republicii Moldova), turneele artiștilor (onorariu și bilete), materiale promoționale (postere, calendare etc.). Menționăm că toate aceste produse vor fi procurate din Bugetul de Stat de către Cancelaria de Stat și livrate către dumneavoastră. 3. Biroul va recepționa de la dvs. o descriere a evenimentelor pe care le doriți să le organizați...

Pentru a asigura transparența și corectitudinea procedurii de distribuire a suportului, Biroul va invita crearea unei Comisii de concurs...
(Mai departe e descrisă „procedura de evaluare, n. red.). În scopul evitării conflictelor de interese, condiția de bază pentru desemnarea membrului în Comisia de concurs este ca asociația din care face parte să nu depună proiectul de evenimente.

Așteptăm cu drag proiectele dumneavoastră, completate în Formularul de pe linkul de mai jos, până la data de 25 noiembrie 2013, la adresa angela.stafii@gmail.com.

Reacții din diasporă la „operațiunea” guvernului: 

Să renunțăm la acest „cadou electoral”!

Prima reacție a venit din partea doamnei Nina Gorincioi din Italia. Apreciind gestul în sine, doamna Gorincioi consideră că e vorba de o acțiune electorală și îndeamnă reprezentanții diasporei să „renunțe la acest cadou electoral”.

Stimate domnule prim-ministru Iurie Leancă,
Făcând cunoștință cu acest mesaj, primit aseară târziu, mi s-a tăiat respiraţia. La început m-am bucurat şi preţuiesc acest gest că ne consideră nu numai maşină automată de făcut bani, dar fiinţe umane. Știu, cu câte probleme se confruntă copiii noştri, sunt necesare alocații speciale pentru a crea centre de studiere a limbii române în mai multe oraşe cu un flux major de familii de moldoveni. Acest gest e binevenit.
Cât despre organizarea festivităţilor de Anul Nou, Crăciun, concerte, lansări de carte, ateliere etc… Acești bani vor stârni mai mult probleme şi zâzanie între moldovenii din diferite orașe și ţări care… suntem siguri, nu vor beneficia de acest milion de lei.

Citind aceste rânduri, în ochii mei, plini de lacrimi se perindă imagini cu copiii de la spitalul de tuberculoză din Corneşti..., acei profesori cu înalt simț de patriotism, care muncesc pentru un salariu mai mic decât minimul existenţei, copii de la orfelinate, aziluri...

Ştiu, pentru o zi, ochii şi fețele lor se vor însenina şi vor fi recunoscători pentru acest gest uman din partea statului.

Onorate domnule prim-ministru!

Aţi fost şi rămâneţi pentru diasporă cel mai onorat diplomat şi om politic din ultimii 15 ani, cunoaşteţi realitatea cu care se confruntă diaspora, aţi fost mereu alături de noi ...

Vă rog ca acest milion să fie transferat pentru procurarea obiectelor de primă necesitate pentru orfelinate, aziluri, spitalul de tuberculoză pentru copii Corneşti. Moldova se confruntă cu mari greutăţi. Nu cred că beneficiarii din străinătate vor fi mai fericiţi dacă această enormă sumă se ia de la gura celor bolnavi şi înfometaţi. Orice emigrant îşi poate plăti biletul la un concert, să pregătească un cadou copiilor. Sunt sigură că vor apărea diverse polemici, dar fiecare are dreptul să-și expună gândurile. Dacă acest program va fi realizat, vor apărea diverse probleme. Moldoveanul nostru unde s-ar afla e învăţat să rupă o bucăţică de la cei oropsiţi şi bolnavi... Pentru mine acest milion... e o lansare deschisă a campaniei electorale.

Aş vrea, cu acest prilej, să mă adresez către preşedinţii asociațiilor culturale din diaspora. Gândiţi-vă că ţară noastră trece prin cele mai grele ispite, din ultimii ani. Acești bani, sunt sigură că sunt rupţi de la gura multor fiinţe care, în seara de Crăciun ori Revelion nu vor avea o bucată de pâine pe masă. Uniţi-vă! Şi renunţaţi la acest cadou electoral.


Nina Gorincioi Cadoppi
Reggio Emilia, Italia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)