Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:14
Abonamente

Moldova 21 Noiembrie 2013, ora 12:16

Operațiunea „Un milion, cadou electoral pentru diasporă”

Marime Font

 
 
 

Reprezentanții diasporei au fost anunțați, miercuri, că guvernul a decis să aloce un milion de lei diasporei în legătură cu sărbătorile de Crăciun.

Textul anunțului merită citit integral și cu multă atenție. Din păcate, în varianta de ziar îl vom reproduce cu unele prescurtări. Am păstrat stilul originalului.

Stimați prieteni în Diaspora,

Avem onoarea și marea plăcere să vă anunțăm că după multe eforturi, nenumărate proceduri și foarte multe acțiuni de argumentare am reușit să obținem resurse din bugetul de stat pentru susținerea activităților dvs. în diasporă.Astfel, este vorba de o sumă totală de 1 milion lei – cea mai mare care a fost acordată vreodată pentru diasporă și probabil mai mare decât tot ce a fost alocat pentru diasporă până acum. Noutatea și bună, și rea în același timp este că acești bani sunt alocați pentru anul 2013. E bună pentru că vă putem ajuta imediat și rea – pentru că trebuie să ne mișcăm extrem de rapid. Bugetul este acordat pe două direcții: 1. Susținerea acțiunilor diasporei cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și 2. Susținerea acțiunilor de instruire (în special, cursuri de limbă română) pentru că aceste activități sunt cel mai des organizate în diasporă și care stau la baza eforturilor de consolidare a comunităților. La ele se mai adaugă anumite acțiuni pentru lansarea Programului D.O.R. 2014. Vrem să eficientizăm la maximum procesul de alocare a resurselor, de aceea vom vorbi mai întâi despre evenimentele de Crăciun, iar într-un mesaj separat despre susținerea acțiunilor de instruire. Considerând următoarele aspecte: avem foarte puțin timp la dispoziție până dvs. începeți deja să realizați evenimentele de Crăciun; avem puțin timp până la sfârșitul anului pentru a utiliza resursele financiare disponibile; nu există o procedură și nici o experiență clară în Guvernul Republicii Moldova de transfer a banilor către asociațiile diasporei sau în general peste hotarele țării; este important să combinăm principiile egalității și echității accesului la suport din partea statului pentru asociațiile diasporei, exact așa cum de mai multe ori ați specificat și dvs. în diverse discuții. Venim să vă propunem următoarea modalitate de finanțare: 1. Biroul va procura produse și servicii și le va expedia către asociațiile selectate. Nu vor fi transferuri de bani! 2. Biroul va putea acoperi cheltuieli pentru următoarele elemente importante la organizarea evenimentelor: costume naționale, set de accesorii specifice sărbătorilor de iarnă, simboluri de stat (steaguri mari, stegulețe, stema Republicii Moldova, harta Republicii Moldova), turneele artiștilor (onorariu și bilete), materiale promoționale (postere, calendare etc.). Menționăm că toate aceste produse vor fi procurate din Bugetul de Stat de către Cancelaria de Stat și livrate către dumneavoastră. 3. Biroul va recepționa de la dvs. o descriere a evenimentelor pe care le doriți să le organizați...

Pentru a asigura transparența și corectitudinea procedurii de distribuire a suportului, Biroul va invita crearea unei Comisii de concurs...
(Mai departe e descrisă „procedura de evaluare, n. red.). În scopul evitării conflictelor de interese, condiția de bază pentru desemnarea membrului în Comisia de concurs este ca asociația din care face parte să nu depună proiectul de evenimente.

Așteptăm cu drag proiectele dumneavoastră, completate în Formularul de pe linkul de mai jos, până la data de 25 noiembrie 2013, la adresa angela.stafii@gmail.com.

Reacții din diasporă la „operațiunea” guvernului: 

Să renunțăm la acest „cadou electoral”!

Prima reacție a venit din partea doamnei Nina Gorincioi din Italia. Apreciind gestul în sine, doamna Gorincioi consideră că e vorba de o acțiune electorală și îndeamnă reprezentanții diasporei să „renunțe la acest cadou electoral”.

Stimate domnule prim-ministru Iurie Leancă,
Făcând cunoștință cu acest mesaj, primit aseară târziu, mi s-a tăiat respiraţia. La început m-am bucurat şi preţuiesc acest gest că ne consideră nu numai maşină automată de făcut bani, dar fiinţe umane. Știu, cu câte probleme se confruntă copiii noştri, sunt necesare alocații speciale pentru a crea centre de studiere a limbii române în mai multe oraşe cu un flux major de familii de moldoveni. Acest gest e binevenit.
Cât despre organizarea festivităţilor de Anul Nou, Crăciun, concerte, lansări de carte, ateliere etc… Acești bani vor stârni mai mult probleme şi zâzanie între moldovenii din diferite orașe și ţări care… suntem siguri, nu vor beneficia de acest milion de lei.

Citind aceste rânduri, în ochii mei, plini de lacrimi se perindă imagini cu copiii de la spitalul de tuberculoză din Corneşti..., acei profesori cu înalt simț de patriotism, care muncesc pentru un salariu mai mic decât minimul existenţei, copii de la orfelinate, aziluri...

Ştiu, pentru o zi, ochii şi fețele lor se vor însenina şi vor fi recunoscători pentru acest gest uman din partea statului.

Onorate domnule prim-ministru!

Aţi fost şi rămâneţi pentru diasporă cel mai onorat diplomat şi om politic din ultimii 15 ani, cunoaşteţi realitatea cu care se confruntă diaspora, aţi fost mereu alături de noi ...

Vă rog ca acest milion să fie transferat pentru procurarea obiectelor de primă necesitate pentru orfelinate, aziluri, spitalul de tuberculoză pentru copii Corneşti. Moldova se confruntă cu mari greutăţi. Nu cred că beneficiarii din străinătate vor fi mai fericiţi dacă această enormă sumă se ia de la gura celor bolnavi şi înfometaţi. Orice emigrant îşi poate plăti biletul la un concert, să pregătească un cadou copiilor. Sunt sigură că vor apărea diverse polemici, dar fiecare are dreptul să-și expună gândurile. Dacă acest program va fi realizat, vor apărea diverse probleme. Moldoveanul nostru unde s-ar afla e învăţat să rupă o bucăţică de la cei oropsiţi şi bolnavi... Pentru mine acest milion... e o lansare deschisă a campaniei electorale.

Aş vrea, cu acest prilej, să mă adresez către preşedinţii asociațiilor culturale din diaspora. Gândiţi-vă că ţară noastră trece prin cele mai grele ispite, din ultimii ani. Acești bani, sunt sigură că sunt rupţi de la gura multor fiinţe care, în seara de Crăciun ori Revelion nu vor avea o bucată de pâine pe masă. Uniţi-vă! Şi renunţaţi la acest cadou electoral.


Nina Gorincioi Cadoppi
Reggio Emilia, Italia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md