Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Moldova 21 Noiembrie 2013, ora 12:16

Operațiunea „Un milion, cadou electoral pentru diasporă”

Marime Font

Reprezentanții diasporei au fost anunțați, miercuri, că guvernul a decis să aloce un milion de lei diasporei în legătură cu sărbătorile de Crăciun.

Textul anunțului merită citit integral și cu multă atenție. Din păcate, în varianta de ziar îl vom reproduce cu unele prescurtări. Am păstrat stilul originalului.

Stimați prieteni în Diaspora,

Avem onoarea și marea plăcere să vă anunțăm că după multe eforturi, nenumărate proceduri și foarte multe acțiuni de argumentare am reușit să obținem resurse din bugetul de stat pentru susținerea activităților dvs. în diasporă.


Astfel, este vorba de o sumă totală de 1 milion lei – cea mai mare care a fost acordată vreodată pentru diasporă și probabil mai mare decât tot ce a fost alocat pentru diasporă până acum. Noutatea și bună, și rea în același timp este că acești bani sunt alocați pentru anul 2013. E bună pentru că vă putem ajuta imediat și rea – pentru că trebuie să ne mișcăm extrem de rapid. Bugetul este acordat pe două direcții: 1. Susținerea acțiunilor diasporei cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și 2. Susținerea acțiunilor de instruire (în special, cursuri de limbă română) pentru că aceste activități sunt cel mai des organizate în diasporă și care stau la baza eforturilor de consolidare a comunităților. La ele se mai adaugă anumite acțiuni pentru lansarea Programului D.O.R. 2014. Vrem să eficientizăm la maximum procesul de alocare a resurselor, de aceea vom vorbi mai întâi despre evenimentele de Crăciun, iar într-un mesaj separat despre susținerea acțiunilor de instruire. Considerând următoarele aspecte: avem foarte puțin timp la dispoziție până dvs. începeți deja să realizați evenimentele de Crăciun; avem puțin timp până la sfârșitul anului pentru a utiliza resursele financiare disponibile; nu există o procedură și nici o experiență clară în Guvernul Republicii Moldova de transfer a banilor către asociațiile diasporei sau în general peste hotarele țării; este important să combinăm principiile egalității și echității accesului la suport din partea statului pentru asociațiile diasporei, exact așa cum de mai multe ori ați specificat și dvs. în diverse discuții. Venim să vă propunem următoarea modalitate de finanțare: 1. Biroul va procura produse și servicii și le va expedia către asociațiile selectate. Nu vor fi transferuri de bani! 2. Biroul va putea acoperi cheltuieli pentru următoarele elemente importante la organizarea evenimentelor: costume naționale, set de accesorii specifice sărbătorilor de iarnă, simboluri de stat (steaguri mari, stegulețe, stema Republicii Moldova, harta Republicii Moldova), turneele artiștilor (onorariu și bilete), materiale promoționale (postere, calendare etc.). Menționăm că toate aceste produse vor fi procurate din Bugetul de Stat de către Cancelaria de Stat și livrate către dumneavoastră. 3. Biroul va recepționa de la dvs. o descriere a evenimentelor pe care le doriți să le organizați...

Pentru a asigura transparența și corectitudinea procedurii de distribuire a suportului, Biroul va invita crearea unei Comisii de concurs...
(Mai departe e descrisă „procedura de evaluare, n. red.). În scopul evitării conflictelor de interese, condiția de bază pentru desemnarea membrului în Comisia de concurs este ca asociația din care face parte să nu depună proiectul de evenimente.

Așteptăm cu drag proiectele dumneavoastră, completate în Formularul de pe linkul de mai jos, până la data de 25 noiembrie 2013, la adresa angela.stafii@gmail.com.

Reacții din diasporă la „operațiunea” guvernului: 

Să renunțăm la acest „cadou electoral”!

Prima reacție a venit din partea doamnei Nina Gorincioi din Italia. Apreciind gestul în sine, doamna Gorincioi consideră că e vorba de o acțiune electorală și îndeamnă reprezentanții diasporei să „renunțe la acest cadou electoral”.

Stimate domnule prim-ministru Iurie Leancă,
Făcând cunoștință cu acest mesaj, primit aseară târziu, mi s-a tăiat respiraţia. La început m-am bucurat şi preţuiesc acest gest că ne consideră nu numai maşină automată de făcut bani, dar fiinţe umane. Știu, cu câte probleme se confruntă copiii noştri, sunt necesare alocații speciale pentru a crea centre de studiere a limbii române în mai multe oraşe cu un flux major de familii de moldoveni. Acest gest e binevenit.
Cât despre organizarea festivităţilor de Anul Nou, Crăciun, concerte, lansări de carte, ateliere etc… Acești bani vor stârni mai mult probleme şi zâzanie între moldovenii din diferite orașe și ţări care… suntem siguri, nu vor beneficia de acest milion de lei.

Citind aceste rânduri, în ochii mei, plini de lacrimi se perindă imagini cu copiii de la spitalul de tuberculoză din Corneşti..., acei profesori cu înalt simț de patriotism, care muncesc pentru un salariu mai mic decât minimul existenţei, copii de la orfelinate, aziluri...

Ştiu, pentru o zi, ochii şi fețele lor se vor însenina şi vor fi recunoscători pentru acest gest uman din partea statului.

Onorate domnule prim-ministru!

Aţi fost şi rămâneţi pentru diasporă cel mai onorat diplomat şi om politic din ultimii 15 ani, cunoaşteţi realitatea cu care se confruntă diaspora, aţi fost mereu alături de noi ...

Vă rog ca acest milion să fie transferat pentru procurarea obiectelor de primă necesitate pentru orfelinate, aziluri, spitalul de tuberculoză pentru copii Corneşti. Moldova se confruntă cu mari greutăţi. Nu cred că beneficiarii din străinătate vor fi mai fericiţi dacă această enormă sumă se ia de la gura celor bolnavi şi înfometaţi. Orice emigrant îşi poate plăti biletul la un concert, să pregătească un cadou copiilor. Sunt sigură că vor apărea diverse polemici, dar fiecare are dreptul să-și expună gândurile. Dacă acest program va fi realizat, vor apărea diverse probleme. Moldoveanul nostru unde s-ar afla e învăţat să rupă o bucăţică de la cei oropsiţi şi bolnavi... Pentru mine acest milion... e o lansare deschisă a campaniei electorale.

Aş vrea, cu acest prilej, să mă adresez către preşedinţii asociațiilor culturale din diaspora. Gândiţi-vă că ţară noastră trece prin cele mai grele ispite, din ultimii ani. Acești bani, sunt sigură că sunt rupţi de la gura multor fiinţe care, în seara de Crăciun ori Revelion nu vor avea o bucată de pâine pe masă. Uniţi-vă! Şi renunţaţi la acest cadou electoral.


Nina Gorincioi Cadoppi
Reggio Emilia, Italia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)