Ultima oră

Operatia Apartamentul sau jaf de milioane de lei din Buget sub inaltul patronaj

Enigmaticul „fostul pedagog al ex-presedintelui Voronin”, care ar fi primit un apartament procurat pe banii statului, nu locuieste si n-a locuit acolo. Locuinta nici nu i-a apartinut vreodata destinatarului, cetateanul Mihail Mosumanschi. Apartamentul de peste o suta de metri patrati, amplasat intr-un bloc locativ nou din centrul Chisinaului, pentru care Guvernul a achitat, in 2008, din Fondul de rezerva jumatate din pret – adica aproape 34 de mii de euro – este inregistrat ca proprietatea unui SRL. Reprezentantii firmei au refuzat sa ne spuna cum au ajuns proprietarii locuintei, sugerandu-ne sa ne adresam „organelor competente”.

Interpreta Nelly Ciobanu, regizoarea Lidia Panfil, regretatul actor Victor Gherlac, precum si Mihai Barbalat, fostul sef al Serviciului protocol al ex-presedintelui Vladimir Voronin, dar si Victor Cuzin, fostul sofer al fostului presedinte, sunt beneficiarii altor cinci apartamente procurate, la fel, din Fondul de rezerva al Guvernului. Banii – peste 2,1 milioane de lei, in total – au fost alocati printr-o hotarare secreta (nr. 261, din 7 martie 2008) de guvernul Tarlev. Aceste lucruri au iesit la iveala dupa ce hotararea respectiva, de rand cu altele cinci, a fost desecretizata de actualul executiv, la inceputul acestei saptamani. Hotararea nr. 261 precizeaza ca anume cetatenii Mihail Mosumanschi, Victor Gherlac, Lidia Panfil, Mihai Barbalat, Nelly Ciobanu si Victor Cuzin sunt beneficiarii apartamentelor.

Ca sa dreaga busuiocul…

O nota cu mentiunea „confidential”, adresata premierului de atunci Vasile Tarlev de catre seful Aparatului guvernului, Nicolae Gumenai, varsa mai multa lumina in acest caz. Astfel, aflam ca hotararea era menita, de fapt, sa repare ilegalitatile depistate in urma unui control efectuat de catre Centrul Anticoruptie la Serviciul National de Locuinta (SNL). Verificarile au aratat ca SNL a procurat cele sase apartamente, nefinisate, inca in 2005-2006, din banii sai si le-a transmis cu mari incalcari in proprietate. Doar ca SNL nu a actionat de capul sau, ci „la indicatia conducerii tarii si adresarile conducerii Aparatului guvernului”, dupa cum scrie in nota lui Gumenai.

Mai mult, Gumenai il anunta pe Tarlev de unde exact vine ordinul de a drege busuiocul: „In conformitate cu indicatiile sefului statului, apartamentele transmise acestor categorii de familii acceptate de catre guvern este necesar sa fie achitate din Bugetul de stat, respectiv cu intoarcerea investitiilor SNL. In scopul depasirii situatiei in cauza, propunem alocarea surselor financiare nominalizate din Fondul de rezerva”. Ca ex-presedintele Voronin era bine informat despre incalcarile de la SNL o demonstreaza si nota de serviciu (nr. 15/964-s din 22 noiembrie 2007) pe care i-a adresat-o directorul CCCEC, Valentin Mejinschi.

Misterul nr. 1 – apartamentul lui Victor Gherlac

Cea mai mare suma, 871.596 lei, a fost alocata pentru un apartament cu trei odai, cu o suprafata de 121 m.p., oferit cunoscutei regizoare Lidia Panfil. Contactata telefonic, Lidia Panfil a confirmat ca este proprietara locuintei, pe care a primit-o in dar cu ocazia jubileului de 50 de ani, dar ca nici astazi nu s-a mutat acolo din vechea sa locuinta cu doua camere, pentru ca nu are bani ca sa finiseze lucrarile de interior. „A fost o surpriza pentru mine. M-am bucurat ca cineva se gandeste si la oamenii de creatie”, a spus dna Panfil, mentionand ca nu a solicitat niciodata un apartament, ci un atelier de creatie. Un apartament mai modest, cu o camera, in valoare de 111.228 lei, i-a fost oferit in 2005 si regretatului actor Victor Gherlac, dupa ce, cu ocazia celei de-a 90-a sale aniversari, conducerea tarii a aflat in ce conditii mizere locuia acesta. Doar ca actorul asa si nu s-a mai mutat in noua locuinta. CCCEC a constatat ca la doar 17 zile de la inregistrarea dreptului de proprietate apartamentul a fost vandut. La momentul emiterii hotararii de guvern nr. 261 actorul nu mai era deja in viata, iar apartamentul demult avea alt proprietar.

„Mai lasati-ma cu prostiile astea!”

Era deja instrainat si apartamentul cu o camera, in valoare de 144 mii lei, primit in 2006 de interpreta Nelly Ciobanu. Intrebata despre apartament, Nelly ne-a spus: „Mai lasati-ma cu prostiile astea!” si a inchis telefonul. Anterior ea a declarat insa pentru un post TV ca a platit pentru acel apartament, refuzand sa precizeze suma.

Nu am reusit sa vorbim cu cele trei persoane din anturajul fostului sef al statului, care au beneficiat de apartamente. Mentionam doar ca Mihai Barbalat, fostul sef de protocol al lui Voronin (ulterior ambasador in Turcia si ministru al Culturii), a primit un apartament cu doua odai, cu o suprafata de 56 m.p., pentru care statul a platit 159 mii de lei. Cu o locuinta similara, doar ca in valoare de 236 mii de lei, s-a ales si agentul de paza Victor Cuzin, fostul sofer personal al lui Voronin.

Misterul nr. 2 – apartamentul lui Mihail Mosumanschi

Cea mai curioasa tranzactie insa e cea legata de apartamentul nr. 2 din str. Puskin 49/1. Locuinta cu doua odai, de 104 m.p., amplasata intr-un bloc locativ nou, a fost procurata, conform documentelor emise de guvernul Tarlev, pentru fostul pedagog al lui Vladimir Voronin, Mihail Mosumanschi. Banii alocati – circa 585 mii de lei – au acoperit jumatate din costul de 67 mii de euro al apartamentului. Controlul CCCEC din 2007 a scos la iveala ca suma a fost achitata printr-o schema curioasa: in urma demersurilor lui Nicolae Gumenai, la ordinul directorului Agentiei Constructii si Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher, Serviciul National Locuinta a virat banii in contul „Briomedtest” SRL, care urma sa procure locuinta pentru a o transmite in proprietate lui Mihail Mosumanschi. La 16.08.2007 apartamentul a fost insa inregistrat la Oficiul Cadastral Chisinau in proprietatea „Briomedtest” SRL, nu a beneficiarului mentionat in actele guvernului.

Nu am reusit sa aflam cine e misteriosul profesor Mosumanschi si unde l-a dascalit pe liderul PCRM. Nu intelegem si ce legatura exista intre el si „Briomedtest”, o clinica medicala care se ocupa, intre altele, de… stabilirea paternitatii. Am sunat la firma respectiva si am fost informati, initial, ca director este Olga Dicusara. Dar cand le-am spus ce ne intereseaza de fapt, ne-au sugerat sa sunam la un telefon mobil… A raspuns un barbat care s-a prezentat ca „reprezentantul firmei”, dar care a refuzat categoric sa-si spuna numele. „Reprezentantul” a confirmat ca apartamentul este al „Briomedtest” SRL, mentionand ca firma are contract de procurare si acte de la banca ce „demonstreaza ca au fost rambursati banii pentru apartamentul dat”. La incercarile noastre de a afla mai multe despre aceasta tranzactie, ce pare a fi dubioasa, „reprezentantul” ne-a sfatuit sa ne adresam catre „organele competente, care au facut investigatii la capitolul dat”. Barbatul a mai spus ca Mihail Mosumanschi nu a locuit si nici nu locuieste in apartament si ca, de fapt, nimeni nu locuieste acolo, pentru ca se fac reparatii. Dupa care a inchis.

Procuratura s-a autosesizat

Miercuri, Procuratura Generala s-a autosesizat si a initiat investigatii privind legalitatea alocarii de catre fostul guvern a mijloacelor bugetare in cazul mai multor hotarari de guvern, desecretizate recent. Pe langa cele doua milioane alocate pentru procurarea celor sase apartamente, mai e vorba de 60 de milioane de lei destinati pentru reconstructia Centrului pentru Tineret si Copii, de mijloacele oferite pentru repararea sediului Curtii de Conturi, de 48 de milioane pentru amenajarea unor incaperi la Cricova. Speram ca informatia de mai sus le va prinde bine procurorilor si ca „misterele apartamentelor” vor fi dezlegate, si nu ingropate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *