Politică

Operaţiunea de la vama Leuşeni – o mimare a luptei cu corupţia?

Pe partea română au fost deschise dosare penale împotriva a 28 de persoane. Lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră sunt suspectaţi de corupere pasivă. Potrivit procurorilor, în schimbul unor controale vamale fictive sau de formă, inculpaţii ar fi pretins şi primit bani de la persoane care transportau colete din Italia spre Moldova sau dinspre Moldova spre Italia. Despre mersul anchetei penale iniţiată de partea moldoveneasca, relatează Alla Ceapai:

Cei 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi ieri pentru 72 de ore se află în izolatorul de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi cel de la Comisariatul general de poliţie, fiind interogaţi astăzi. Procurorul Eduard Harunjen spune că deocamdată suspecţii nu recunosc că ar fi implicaţi în actele de corupţie, iar o parte dintre ei refuză să dea mărturii:

„Procurorii lucrează cu fiecare reţinut în parte, inclusiv cu participarea avocatului, cu interogările, cu înaintarea învinuirilor şi trebui să decidem măsura preventivă. Noi acum lucrăm cu acele probe pe care le-am acumulat timp de 6 luni.”

Ancheta privind activităţile ilegale de la vama Leuşeni a început în luna mai, timp în care, cu implicarea ofiţerilor sub acoperire, au fost adunate probe privind funcţionarea schemei frauduloase de estorcare de bani, potrivit procurorilor. Ieri, ofiţerii de la CNA au efectuat 80 de percheziţii în birourile, automobilele şi domiciliile celor reţinuţi. Au fost găsiţi zeci de mii de euro şi sute de mii de lei, parte dintre care ascunși în plafoanele false ale punctului vamal şi în coşurile de gunoi. În cel mult două zile, procurorii urmează să spună de unde provin aceşti bani şi câte persoane vor fi puse sub învinuire. Procurorul Roman Statnîi, conducătorul operaţiunii, infirmă unele opinii apărute ieri în presă precum că au fost reţinuţi laolaltă vameşii şi poliţiştii de frontieră care se aflau în tură:

„Da, au fost scoşi careva persoane din cei deja documentaţi care se aflau în tură. Până la 10 persoane au fost scoase din tură, restul au rămas să muncească. Dimineaţa, la schimb de tură, a venit o persoană care nu ştia că este documentată de noi şi a fost reţinută când venea în tură.”

Atât administrația Serviciului Vamal, cât şi cea a Poliţiei de frontieră au spus ieri că știau despre aceste cazuri de corupţie şi despre ancheta iniţiată de ofiţerii CNA şi procurori. Aceasta însă ridică mai multe întrebări, dacă e să-l credem pe fostul şef de direcţie în cadrul Serviciului Vamal, care se află într-un conflict cu actuala conducere a Vămi, expertul Veaceslav Balacci, cunoscut şi pentru articolele postate pe blogul său despre alte scheme frauduloase din cadrul instituţiei vamale:

„Este, în opinia mea, puţin straniu să urmăreşti scheme de corupţie din interiorul Serviciului Vamal, atunci când persoane din interiorul instituţiei cunosc despre derularea operaţiunii. Pe blogul meu am început o investigaţie paralelă chiar în ziua de ieri. Sunt mai multe întrebări delicate despre desfăşurarea operaţiunii şi felul în care au acţionat instituţiile. Prima întrebare ar fi straniile rotaţii care au avut loc exact înaintea petrecerii operaţiunii de ieri. Pe parcursul ultimelor trei luni, mai multe persoane fixate în cadrul investigaţiilor în calitate de persoane implicate direct în scheme de corupţie şi apropiate conducerii Serviciului Vamal au fost într-un mod straniu retraşi de la postul vamal Leuşeni.”

Întrebat, ieri, şeful direcţiei securitate internă a Serviciului Vamal, Victor Pârţac, nu a putut spune cât timp au lucrat la punctul Leuşeni vameşii reţinuţi ieri, precizând că lucrătorii vamali nu activează mult timp la unul şi acelaşi punct, fiind repartizaţi prin rotaţie.

Expertul Veaceslav Balacci se arată convins că operaţiunea de ieri nu a fost decât o mimare a luptei cu corupţia, iar printre cei reţinuţi nu se regăsesc rechinii acestor scheme frauduloase:

„Chiar ieri pe blog am amintit declaraţia preşedintelui Băsescu din primul său mandat „nu mi-aduceţi peştişorii, vreau să văd rechinii.” Este perfect valabilă pentru situaţia în care ne aflăm. Faptul că în cadrul unor descinderi au fost fixate sume banale, în opinia mea, comparativ cu milioanele de euro care circulă în interiorul Serviciului Vamal, bani care provin din mită, au fost fixaţi aceşti bani şi aceşti băiețași, care doar executau nişte funcţii în cadrul colectării sumelor de bani. Iar în locul lor la vama Leuşeni au ajuns alte „şurubaşe” care strâng aceleaşi sume de bani şi care le transmit mai departe persoanelor din conducerea Serviciului Vamal.”

La întrebarea dacă deţine informaţii că schemele de corupţie ar fi dirijate de persoane suspuse, procurorul anticorupţie Roman Statnîi ne-a spus că deocamdată este prematur să dea asemenea aprecieri şi mai cu seamă să le divulge.

Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *