Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

 
 

Media 21 Iunie 2014, ora 06:50

Opinia unor turiști ruși: „Moldova se descotorosește de dezastrul postsovietic”

Marime Font

Un cuplu de jurnaliști din Moscova au vizitat Republica Moldova și au remarcat unele schimbări. 

Chișinăul e un oraș european modern. Nu e bogat, dar în mod sigur e unul european. Schimbările se văd deja la aeroport. La ghișeul de verificare a pașapoartelor o angajată a poliției de frontieră a verificat cu zâmbetul pe față documentele și a pus repede ștampila, fără să ne arunce o privire rece și iscoditoare. La ieșire nu te deranjează taximetriștii șmecheri. Ei au rămas la Domodedovo. În schimb în Chișinău stau în rând taxiuri galbene Dacia. Prețurile sunt mici. Urcă și mergi unde vrei.

În Moldova drumurile sunt destul de bune. Până și drumurile din zona rurală sunt întreținute suficient de bine ca Rosavtodoru nostru să-și aprinde o țigară de rușine. Ne-am îndreptat spre Butuceni, un loc în care râul Prut trece printr-o vale pitorească. În una din stânci, acum 600 de ani, a fost săpată o mănăstire care activează și în prezent. Am venit și ne-am cazat într-o pensiune din sat. În Butuceni nu vei întâlni nici un cuvânt despre karaoke, biliard sau vip-saune cu fete. În schimb, la dispoziția turiștilor stau biciclete, cai, soare, vin și mâncare gustoasă. Oamenii vin aici să se odihnească, să facă băi de soare și să respire aer curat. În restaurant, publicul este unul liniștit (moldoveni, polonezi, germani și chiar chinezi). Nu se au cântece de petrecere, iar pe străzi nu întâlnești bandiți și prostituate. Europenii scriu în recenzii: „o senzație de liniște și siguranță”.Moldova se descotorosește de dezastrul postsovietic. În orice caz, Chișinăul de azi e mult mai vesel decât de cel de acum 5 ani, când am fost ultima dată aici. Se spune că nici muncitorii sezonieri nu pleacă în masă în Rusia, alegând să meargă în statele europene. În capitală apar tot mai multe localuri, pe străzi vezi o mulțime de tineri și părinți cu copii".

Mai multe impresii pe roadworks.es


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md