Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 8 Iulie 2019, ora 12:57

OPINIE /// Alianța ACUM-PSRM acuzată de o înțelegere de tip CARTEL

Marime Font

Am asistat săptămâna trecută la o ofertă cel puţin ciudată a preşedintelui pro-rus Igor Dodon faţă de partenerii săi de mezalianţă şi majoritate de la Chişinău care poate să anunţe o schimbare de tactică a Rusiei în Republica Moldova – test pentru întreg spaţiul post-sovietic.

Astfel, preşedintele socialist a oferit o formulă prin care PSRM şi ACUM să candideze în tandem, în cartel, cu scopul de a elimina orice competiţie la alegerile locale şi ca să împartă toate funcţiile. Mai exact, acolo unde câştigă PSRM, el ia primarul iar viceprimarul / viceprimarii se împart cu ACUM (PAS-PPDA). Acolo unde câştigă pro-europenii, PSRM are el viceprimar.

Spuneam că, mai întâi, asta sună a cartel. Perfect legal, dar lipsit de competiţie corectă şi, din nou, profund imoral. Dar mai e ceva moral sau imoral în politică? Sigur că nu. Împărţirea circumscripţiilor între PDM-PSRM la votul mixt s-a făcut pe un model similar. Altele sunt preocupările şi obiectivele, iar ca să le atingi, orice acţiune e bună, inclusiv mezalianţe, pertractări, lovituri de palat şi cele sub centură. Cu oricâte costuri pentru populaţie.

Dar nici măcar asta nu e important. E doar o variantă de limitare a competiţiei şi de creştere a impactului PSRM care, după ce va fi luat fără rezerve oamenii din funcţii şi cu şanse de la PDM, îşi va creşte natural şi expunerea, şi numărul de voturi, câştigând majoritatea administraţiei publice locale. Dar, în primul rând, perla coroanei, Chişinăul. Capitala Republicii Moldova, la care jinduiesc ruşii şi pro-ruşii din capitală de ani de zile. Au dominat capitala în perioada colonizării ruso-sovietice 1944-1991, cu care au dominat populaţia băştinească românească, acum îl vor înapoi. Altul e, însă semnalul pe care l-am receptat, şi el merge în alte zone.

Loading...


În timpul războiului din Irak, în 2003, armata americană a utilizat formula de jurnalist convocat, încartiruit şi acţionând împreună cu trupele. De aici şi celebrul jurnalism cu relatări făcute de pe drumurile irakiene care arăta exact înaintarea şi capacitatea de acţiune a forţelor americane, direct dintre trupe, din timpul conflictului, pas cu pas, practic live.

O găselniţă extraordinară, cea a jurnalistului imbedded, adică unul întrepătruns cu forţele armate, închistat în ordinele comandanţilor militari şi a avansului trupelor, încapsulat între militari în vehiculele blindate, care relatează direct din mijlocul acţiunii, dar cu limite majore a libertăţii sale de mişcare şi relatare.

Acest model a fost profund lăudat şi puternic criticat în presa globală şi în discuţiile de etică jurnalistică, dar şi în dezbaterile de securitate din spaţiul operaţiunilor militare. Şi cu un motiv corect: în cazul primilor, e în discuţie un conflict de valori, între nevoia de informare şi de a fi în prim plan, relatarea directă din mijlocul acţiunii militare şi limitată de unghiuri de filmare, teme abordate, locuri dezvăluite şi acţiuni concrete.

Din punct de vedere al securităţii acţiunilor militare, dilema a fost cum să limitezi fluxul de informaţii relatat de către un jurnalist pe care îl ai direct angajat în lupte, în unitatea ta mobilă, pentru a satisface nevoia de comunicare publică dar, în egală măsură, să eviţi să încasezi costuri de securitate din dezvăluirea locului unde de afli sau al operaţiunii pe care o efectuezi.

DILEMA ETICĂ ÎN MAJORITATEA DE MEZALIANŢĂ DE LA CHIŞINĂU

Acest exemplu şi dilema etică jurnalistică m-a adus la gândirea noii oferte a lui Dodon şi testul care are loc cu prilejul localelor, un prim test pentru a capacita şi a prelua întreaga putere şi a schimba majoritatea. Dar, se pare, patronii ruşi de la Moscova şi planificatorii operaţiunilor polit-tehnologice de la Chişinău par să fi gândit şi o altă variantă, un alt scenariu: blocarea, încartiruirea, întrepătrunderea şi legarea pro-europenilor, sau măcar a unei părţi a lor, la Guvernare, pentru a avea ţapul ispăşitor, vinovatul de serviciu pentru gestiunea treburilor curente, dincolo de etapa răzbunărilor, dezoligarhizării, lustraţiei şi epurărilor anti- PDM, anti-unioniste şi anti-româneşti.

Pentru ruşi contează să tragă bani europeni, evident româneşti, şi să limiteze orice opţiune de reformă ce ar jena zona care rămâne sub control rus.

ACUM s-ar putea trezi în imposibilitatea ieşirii libere de la guvernare, când o va decide – pentru că asta antrenează pierderi la toate nivelurile locale şi a structurii de partid - aşa cum se pot trezi lesne, oricând, aruncaţi de la Guvernare şi din majoritate, după ce gruparea pro-rusă îşi strânge toţi parlamentarii de pripas. Menţinerea guvernului de vitrină, pro-european, în prim planul administraţiei aduce doar creşterea costurilor pentru Guvern şi miniştrii pro-europeni, delegitimarea pro-europenismului şi limitarea majoră a acţiunii executive şi reformiste, ca-n încartiruirea şi întrepătrunderea jurnalişti-trupe militare în acţiune descrisă mai sus.

Dar totul controlat prin Consiliul Suprem de Securitate şi cu toată zona de securitate apărare şi chiar politică externă dată la ruşi, controlat prin majoritate şi mai ales prin binomul Dodon-Greceanâi care poate refuza cu impunitate orice lege sau numire chiar votată repetat în Parlament, dacă nu convine socialiştilor pro-ruşi, cu o Curte Constituţională ce va fi, din nou, dominată de Dodon şi gaşca sa, deci o altă garanţie a guvernării eliminată şi controlată de pro-ruşi. O variantă strict de imagine, de aparenţă şi de vinovat desemnat, care să rămână pentru a încasa costuri cât i se permite.

Pentru că acţiunile guvernamentale sunt limitate, opţiunile la fel, şi aparenţa de mare coaliţie e menţinută cât timp e nevoie şi nici o zi în plus. Pentru ruşi contează să tragă bani europeni, evident româneşti, şi să limiteze orice opţiune de reformă ce ar jena zona care rămâne sub control rus de două ori: odată la Chişinău, prin majoritatea cu PSRM, apoi prin veto-ul de facto al lui Dodon pe orice act guvernamental, apoi, prin viitoarea reintegrare confederativă de facto a statutului special pentru regiunea nistreană, prin veto-ul suplimentar al Rusiei de la Tiraspol. Un bun model pentru Ucraina şi Georgia, ultimele state care mai au aspiraţii pro-europene şi pro-NATO. Totul pentru a impune ne-alinierea forţată, cum îi zice Vlad Socor, în fapt dominaţia deplină a Rusiei în spaţiul post-sovietic.

https://m.adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 23:25

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)