Astăzi 3 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 2 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 22 Octombrie 2018, ora 00:26

OPINIE /// Cea mai periculoasă maladie a spaţiului public românesc

Marime Font

Unul din marile fenomene toxice ale spaţiului public românesc este dihonia transformată aplicat, pe persoană fizică sau juridică, într-o campanie a urii. Societatea nostră, civilă sau nu, intelectuali, politicieni, profesori universitari, "mase mari de oameni ai muncii" sunt în continuă căutare a urii în locul iubirii.

Înjurătura şi denunţul sunt o practică la fel de obişnuită ca privitul la telejurnal.

Ceea ce profesorul Vintiă Mihăilescu numea "sindromul ţapului ispăşitor" s-a transformat într-un sindrom naţional al logicii penale, al suspectării continue, al demantelării furibunde a oricui are îndoieli şi observaţii la modul de a impune României modernizarea ei împotriva identităţii ei sau a felului său organic de a fi.

Loading...


Există o nouă generaţie, care a transformat oprobiul public în inchiziţie, care neagă tot, inclusiv istoria şi elitele sale. Nu doar pentru că ele sunt false sau păcătoase, ci pentru că - într-un mod inconştient - li se atribuie eşecul României. Orice formă de conservatorism este greşită pentru simplu fapt că nu este "ca afară". Iar dogma este simplă: tot ce vine de-afară trebuie impus de urgenţă, iar tot ce vine din interior este greşit, în virtutea faptului că România este un eşec.

Falia dintre generaţii, nu numai că se adânceşte, dar s-a transformat într-un război româno-român.

Ceea ce admir enorm la Franţa este cum fac ei racordul dintre generaţii. În Franţa nu există generaţie care s-o placă pe Zaz, dar să nu-l ştie pe Aznavour sau pe Johnny Hallyday. Acolo, racordul generaţional se face printr-o cultură zilnică asiduă, astfel încât naţiunea să nu-şi piardă memoria şi să nu-şi dispreţuiască valorile. Acolo, fiecare generaţie o preţuieşte pe următoarea. La noi, fiecare generaţie o înjură zilnic pe cealaltă.

Cine sunt agenţii Urii

În primul rând, fiecare dintre noi. Mitul fondator al "caprei vecinului" s-a transformat într-unul instituţionalizat al Urii publice în cross-fire. Nemulţumirea publică faţă de un stat a cărui cultură este - de câteva sute de ani - corupţia şi nepotismul a atins cote apocaliptice. Nu eşti un bun român, dacă nu urăşti Statul sau dacă nu încerci "să i-o tragi".

Dar cel mai important "agronom" al urii publice din ultimii 15 ani a fost preşedintele Traian Băsescu, omul care a lucrat cu Securitatea şi care a transformat România în fieful Noii Securităţi, preşedintele care ieşea aproape zilnic la şase jumate că să mai denunţe un "iepuraş" din dosarele sale pe care i le livra zilnic sistemul la cafea.

Apoi au fost copiii noi Securităţi din presă:

Cei care au primit de-afară misiunea nobilă de a curăţa ţara de corupţi şi de a face parte dintr-un plan de a moderniza România. Băieţii cu agendă dublă şi cu pix albastru au început să atace zilnic, pe lângă ţintele descrise de ambasadă şi unităţile subcontractate, şi ziariştii care aveau opinii mai nuanţate sau nu înghiţeau dogmatic "the new orange in town"

Cei care azi atacă pe oricine dezvăluie corupţia şi lipsa de control public a serviciilor secrete sau bugetele lor. Cei care primesc pentru ştiri ce cazuri trebuie rulate în spaţiul public şi cu ce frecvenţă.

Cei care neagă vehement existenţa staului paralel doar pentru că Dragnea l-a acuzat că există.

Cei care, atunci când există un "whistle blower" din serviciile secrete româneşti, invalidează etic sursa, doar pentru că dezvăluirile despre manevrele oculte ale serviciilor secrete nu trebuie să existe în media românească. Şi care, îndealtfel, au evitat "principial", în media controlată de băieţi, discursul din Parlamentul European al lui Guy Verhofstadt despre "un serviciu secret românesc scăpat de sub control, stat în stat".

Cei pentru care Snowden este un trădător.

Cei care incită la violenţă publică în publicaţii susţinute financiar de firmele Securităţii, necontrolate de nimeni, nici măcar de ANAF. Sau cei pentru care, dacă nu eşti cu ei, eşti "cu ruşii". Chiar şi când semnalezi venirea la Bucureşti a vestitului Teatru Balşoi sau când îţi anunţi intenţia de a participa la săptamâna filmului rusesc.

Cei pentru care religia majorităţii este un rău absolut.

Cei care consideră cauza unirii cu Basarabia drept o cauză "naţionalistă", deci, nu-i aşa, rea. Şi lista rămâne deschisă.

Iată mai jos este o mostră de "bullying journalism", semnalată de site-ul inpolitics.ro, din cea mai recentă publicaţie occidentală aciuată pe la noi, "Newsweek", scrisă de vestitul autor al pamfletului autonomist: "M-am săturat de România!", Sabin Gherman.

”Cu vorba bună nu mai merge. Degeaba se fac analize peste analize, degeaba se dau peste cap cei de la Bruxelles şi de la Comisia Europeană - pur şi simplu, nenorociţii ăştia ajunşi în susul ţării nici nu vor şi nici nu pricep: vor o Românie doar a lor, în care să-şi trăiască bine viaţa de infractori cu acte în regulă sau de proşti deja celebri.(…) Poate e cazul să renunţăm la analize şi explicaţii docte - vor război, să simtă deci războiul. Şi nu cu furcile şi topoarele, deşi mulţi le-ar arunca după ei; dar: unde stau ăştia?

Unde locuiesc? Adresa exactă, aşa cum are orice cetăţean. Ei bine, poate că mulţimi de oameni îngrijoraţi, o mie sau zece mii, se vor duce şi vor face de gardă la uşa lor. În faţa blocului, în faţa casei. Să le strige sau nemulţumirile, să le spună sau nu ce au de spus, dar să fie acolo. Să fie văzuţi, să simtă furia şi dispreţul. Să înţeleagă de ce ţara orientală nu e acceptată în vremile astea.

Asta merită. Urmăriţi pas cu pas, învăluiţi în reproşuri, tăvăliţi în vorbe de dulce, aşa cum doar poporul ăsta la necaz ştie să scoată.(…)Trebuie raşi, tunşi şi frezaţi, luaţi pe sus şi trimişi la plimbare - dar nu oricum, ci la ore fixe, aşa cum prevede orarul oricărui penitenciar dintr-o ţară civilizată.”

Sursa: https://www.gandul.info/puterea-gandului/liviu-mihaiu-editorial-cea-mai-periculoasa-maladie-a-spatiului-public-romanesc-17562927
Autor: Liviu Mihaiu 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)