Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 14 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 22 Octombrie 2018, ora 00:26

OPINIE /// Cea mai periculoasă maladie a spaţiului public românesc

Marime Font

Unul din marile fenomene toxice ale spaţiului public românesc este dihonia transformată aplicat, pe persoană fizică sau juridică, într-o campanie a urii. Societatea nostră, civilă sau nu, intelectuali, politicieni, profesori universitari, "mase mari de oameni ai muncii" sunt în continuă căutare a urii în locul iubirii.

Înjurătura şi denunţul sunt o practică la fel de obişnuită ca privitul la telejurnal.

Ceea ce profesorul Vintiă Mihăilescu numea "sindromul ţapului ispăşitor" s-a transformat într-un sindrom naţional al logicii penale, al suspectării continue, al demantelării furibunde a oricui are îndoieli şi observaţii la modul de a impune României modernizarea ei împotriva identităţii ei sau a felului său organic de a fi.


Există o nouă generaţie, care a transformat oprobiul public în inchiziţie, care neagă tot, inclusiv istoria şi elitele sale. Nu doar pentru că ele sunt false sau păcătoase, ci pentru că - într-un mod inconştient - li se atribuie eşecul României. Orice formă de conservatorism este greşită pentru simplu fapt că nu este "ca afară". Iar dogma este simplă: tot ce vine de-afară trebuie impus de urgenţă, iar tot ce vine din interior este greşit, în virtutea faptului că România este un eşec.

Falia dintre generaţii, nu numai că se adânceşte, dar s-a transformat într-un război româno-român.

Ceea ce admir enorm la Franţa este cum fac ei racordul dintre generaţii. În Franţa nu există generaţie care s-o placă pe Zaz, dar să nu-l ştie pe Aznavour sau pe Johnny Hallyday. Acolo, racordul generaţional se face printr-o cultură zilnică asiduă, astfel încât naţiunea să nu-şi piardă memoria şi să nu-şi dispreţuiască valorile. Acolo, fiecare generaţie o preţuieşte pe următoarea. La noi, fiecare generaţie o înjură zilnic pe cealaltă.

Cine sunt agenţii Urii

În primul rând, fiecare dintre noi. Mitul fondator al "caprei vecinului" s-a transformat într-unul instituţionalizat al Urii publice în cross-fire. Nemulţumirea publică faţă de un stat a cărui cultură este - de câteva sute de ani - corupţia şi nepotismul a atins cote apocaliptice. Nu eşti un bun român, dacă nu urăşti Statul sau dacă nu încerci "să i-o tragi".

Dar cel mai important "agronom" al urii publice din ultimii 15 ani a fost preşedintele Traian Băsescu, omul care a lucrat cu Securitatea şi care a transformat România în fieful Noii Securităţi, preşedintele care ieşea aproape zilnic la şase jumate că să mai denunţe un "iepuraş" din dosarele sale pe care i le livra zilnic sistemul la cafea.

Apoi au fost copiii noi Securităţi din presă:

Cei care au primit de-afară misiunea nobilă de a curăţa ţara de corupţi şi de a face parte dintr-un plan de a moderniza România. Băieţii cu agendă dublă şi cu pix albastru au început să atace zilnic, pe lângă ţintele descrise de ambasadă şi unităţile subcontractate, şi ziariştii care aveau opinii mai nuanţate sau nu înghiţeau dogmatic "the new orange in town"

Cei care azi atacă pe oricine dezvăluie corupţia şi lipsa de control public a serviciilor secrete sau bugetele lor. Cei care primesc pentru ştiri ce cazuri trebuie rulate în spaţiul public şi cu ce frecvenţă.

Cei care neagă vehement existenţa staului paralel doar pentru că Dragnea l-a acuzat că există.

Cei care, atunci când există un "whistle blower" din serviciile secrete româneşti, invalidează etic sursa, doar pentru că dezvăluirile despre manevrele oculte ale serviciilor secrete nu trebuie să existe în media românească. Şi care, îndealtfel, au evitat "principial", în media controlată de băieţi, discursul din Parlamentul European al lui Guy Verhofstadt despre "un serviciu secret românesc scăpat de sub control, stat în stat".

Cei pentru care Snowden este un trădător.

Cei care incită la violenţă publică în publicaţii susţinute financiar de firmele Securităţii, necontrolate de nimeni, nici măcar de ANAF. Sau cei pentru care, dacă nu eşti cu ei, eşti "cu ruşii". Chiar şi când semnalezi venirea la Bucureşti a vestitului Teatru Balşoi sau când îţi anunţi intenţia de a participa la săptamâna filmului rusesc.

Cei pentru care religia majorităţii este un rău absolut.

Cei care consideră cauza unirii cu Basarabia drept o cauză "naţionalistă", deci, nu-i aşa, rea. Şi lista rămâne deschisă.

Iată mai jos este o mostră de "bullying journalism", semnalată de site-ul inpolitics.ro, din cea mai recentă publicaţie occidentală aciuată pe la noi, "Newsweek", scrisă de vestitul autor al pamfletului autonomist: "M-am săturat de România!", Sabin Gherman.

”Cu vorba bună nu mai merge. Degeaba se fac analize peste analize, degeaba se dau peste cap cei de la Bruxelles şi de la Comisia Europeană - pur şi simplu, nenorociţii ăştia ajunşi în susul ţării nici nu vor şi nici nu pricep: vor o Românie doar a lor, în care să-şi trăiască bine viaţa de infractori cu acte în regulă sau de proşti deja celebri.(…) Poate e cazul să renunţăm la analize şi explicaţii docte - vor război, să simtă deci războiul. Şi nu cu furcile şi topoarele, deşi mulţi le-ar arunca după ei; dar: unde stau ăştia?

Unde locuiesc? Adresa exactă, aşa cum are orice cetăţean. Ei bine, poate că mulţimi de oameni îngrijoraţi, o mie sau zece mii, se vor duce şi vor face de gardă la uşa lor. În faţa blocului, în faţa casei. Să le strige sau nemulţumirile, să le spună sau nu ce au de spus, dar să fie acolo. Să fie văzuţi, să simtă furia şi dispreţul. Să înţeleagă de ce ţara orientală nu e acceptată în vremile astea.

Asta merită. Urmăriţi pas cu pas, învăluiţi în reproşuri, tăvăliţi în vorbe de dulce, aşa cum doar poporul ăsta la necaz ştie să scoată.(…)Trebuie raşi, tunşi şi frezaţi, luaţi pe sus şi trimişi la plimbare - dar nu oricum, ci la ore fixe, aşa cum prevede orarul oricărui penitenciar dintr-o ţară civilizată.”

Sursa: https://www.gandul.info/puterea-gandului/liviu-mihaiu-editorial-cea-mai-periculoasa-maladie-a-spatiului-public-romanesc-17562927
Autor: Liviu Mihaiu 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 10:54

BREAKING NEWS - LISTA miniştrilor Guvernului Chicu: Voicu - MAI, Nagacevschi - Justiţie / Majoritatea membrilor au lucrat la Dodon

BREAKING NEWS - LISTA miniştrilor Guvernului Chicu: Voicu - MAI, Nagacevschi - Justiţie / Majoritatea membrilor au lucrat la Dodon

Parlamentul va examina astăzi, în ședință, programul și echipa Guvernului sub conducerea lui Ion Chicu – candidat desemnat de către Președintele Republicii Moldova, informează CURENTUL. Iată componența Guvernului Chicu: Ion Chicu – Prim-ministru Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Șeful statului, Igor Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu Partidul Democrat, în caz contrar astăzi ar fi fost după gratii. Declarația a fost făcută de deputatul ACUM, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)