Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 21:08
Abonamente

Actualitate 19 Februarie 2020, ora 07:55

OPINIE /// Cum își taie Partidul Democrat craca de sub picioare

Marime Font

A fost eclipsat, în sfârșit, evenimentul de presă numit „trădarea lui Aureliu Ciocoi” care a fost cap de afiș în mass-media de la Chișinău mai mult de o săptămână. Luni, 17 februarie, a căzut ca un trăsnet știrea despre o ședință comună cu ușile închise a PSRM și PDM la care au asistat președintele Igor Dodon și premierul Chicu.

Cu Dodon și Chicu în capul mesei

Iată doar câteva titluri: „Întâlnire secretă dintre PSRM și PDM”, „O platformă social-democrată?”, „Mariaj politic PDM-PSRM?”, „Întreaga conducere a PDM a participat la o ședință comună cu Dodon, Chicu și PSRM” ș.a.m.d.

Loading...


Mulțimea de întrebări pe care și le-a pus presa sunt explicabile. Ca și supozițiile și speculațiile care s-au făcut la cald, de altfel.

Ședința PSRM-PDM cu Dodon și Chicu în capul mesei a fost intempestivă și discretă. Jurnaliștii nu au fost anunțați despre acest eveniment. Nu e de mirare că i-a lăsat cu gura căscată.

Gaz în foc

Gaz în foc au turnat comentariile unor fruntași ai Partidului Democrat. Sergiu Sârbu, de exemplu, a spus, vădit nemulțumit, că deputații nu au fost informați despre această ședință și nu a exclus că s-ar putea discuta chiar formarea unei alianțe politice PSRM-PDM.

Și Andrian Candu s-a arătat consternat. El a mărturisit că nu a știut nimic despre întâlnirea cu socialiștii, precizând, totodată, că șefii partidului nu au mandat să negocieze constituirea unei coaliții sau majorități parlamentare.

Ulterior, și Dodon, și unii reprezentanți ai PSRM au explicat că ar fi avut loc un schimb de opinii despre activitatea guvernului Chicu. Potrivit președintelui republicii, liderul PDM, Pavel Filip, ar fi cerut ca Executivul „să urmeze direcția de dezvoltare europeană, inclusiv în ceea ce privește întărirea statului de drept și eradicarea corupției”.

Nu-i exclus că, de bună seamă, PDM, deranjat de ultimele declarații antieuropene și rusofile ale lui Dodon, Ciocoi sau Chicu, să le fi cerut acestora să se explice pentru a elimina niște îndoieli. Numai că efectul a fost exact invers și în societate, și chiar în mijlocul Partidului Democrat.

Ședința a provocat o puzderie de nedumeriri, frustrări și dubii. Faptul că s-a desfășurat cu ușile închise, departe de ochii jurnaliștilor, a trezit suspiciuni că PDM dorește să intre oficial la guvernare cu PSRM.

Aceste presupuneri sunt întărite de o recentă declarație a lui Pavel Filip potrivit căreia votarea guvernului Chicu ar „fi un capitol încheiat”, iar democrații ar fi astăzi pregătiți să revină la guvernare. Cu cine?

Nu-și face datoria de opoziție

De dragul adevărului trebuie spus că și anterior au avut loc consultări între fracțiunile parlamentare ale celor două partide. Iar Dumitru Diacov, după ședința de luni, consideră că astfel de întâlniri vor mai avea loc.

Până la un punct, acest lucru poate fi înțeles. Deși, formal vorbind, la ora actuală nu există o majoritate parlamentară, guvernul Chicu n-ar fi în stare să funcționeze fără votarea proiectelor sale de legi de către democrați. Consultările între guvern, PSRM și PDM în aceste condiții sunt indispensabile.

Numai că în politică partidul este judecat nu în funcție de bunele sale intenții, ci după reputația pe care și-o face. Or secretomania, duplicitatea și absența din jocul politic nu fac decât să-i boțească imaginea Partidului Democrat.

Poate găsi înțelegere, bunăoară, votul PDM din noiembrie 2019 pentru guvernul Chicu. Nu există scuze însă pentru faptul că partidul condus de Pavel Filip nu-și face datoria de opoziție, evitând orice critică la adresa Executivului.

Chiar și atunci când scandalul iscat de Aureliu Ciocoiu dădea în clocot, liderul PDM a refuzat să ia atitudine, mulțumindu-se să spună doar că „a fost o exprimare nereușită”. Astfel de greșeli, a adăugat cu delicatețe Pavel Filip, a făcut și fostul șef al diplomației moldovenești Nicu Popescu.

Democrații evită să comenteze derapajele antioccidentale și antidemocratice ale președintelui Dodon care promovează deschis pe plan intern și extern agenda Kremlinului. A rămas fără reacția PDM și prezența penibilă a șefului statului la Munchen.

Partidul Democrat repetă erorile comise de Partidul Popular Creștin Democrat după ce, în 2005, l-a votat pe Vladimir Voronin președinte. Necazurile PPCD au fost generate nu atât de sprijinul acordat liderului comunist, cât de refuzul ulterior de a-și onora statutul de opoziție. Iu. Roșca și compania s-au eschivat de la orice critică a regimului PCRM, solidarizându-se în totalitate cu acesta, fapt ce i-a fost fatal.

Un impact negativ

Poziția incertă și netransparentă a Partidului Democrat are deja un impact negativ. Taifasul la care au stat democrații cu socialiștii a dat în vileag disensiunile din sânul formațiunii politice. Și Andrian Candu, și Sergiu Sârbu s-au arătat afectați de zvonurile privind o posibilă coaliție cu PSRM, sugerând că nu agreează deloc un atare pas.

Bănuiesc că în vârful PDM sunt destui politicieni tentați să revină la putere în urma unui concubinaj cu PSRM. Dacă blocului de dreapta ACUM i s-a permis, s-ar fi întrebat ei, de ce să nu i se poată asta unui partid de centru stânga?

Numai că PPDA și-a pierdut electoratul, riscând să nu treacă pragul electoral în viitoarele alegeri, iar Andrei Năstase a fost înfrânt în alegerile din Chișinău în urma coaliției cu PSRM. Maia Sandu se menține pe linia de plutire datorită sprijinului european.

Or, o coaliție PDM cu socialiștii va fi privită în UE la fel de prost ca și „guvernul tehnocrat” Chicu. Ca să nu mai spun că alierea cu un partid pro-Kremlin va conduce la ruperea partidului în două.

De ce PDM e altfel?

Nu trebuie uitat că în urma coaliției cu partidele de dreapta de la 2009 încoace, s-a schimbat substanțial și electoratul PDM. Acesta este în prezent în cea mai mare parte favorabil cursului european, iar o coaliție cu PSRM ar lăsa partidul fără alegători.

Atâta timp cât lasă nelămurit gheșeftul cu socialiștii, PDM își taie craca de sub picioare. Iar incidentele de genul celui produs luni nu fac decât să înrăutățească lucrurile.

Prezența nesigură și insipidă a Partidului Democrată pe scena politică este și rezultatul izolării sale care a început încă pe vremea lui Vlad Plahotniuc. Deunăzi, Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA, a declarat că o alianță cu PDM nu este posibilă, deoarece acesta nu „s-a curățat”. Îmi vine să-l întreb dacă Platforma DA și PAS s-au „curățat” deja de „Alianța Kozak”, soldată cu instalarea regimului pro-rus al președintelui Dodon?

Oricum, Partidul Democrat nu are cum depăși izolarea băgând capul în nisip, aidoma struțului. Doar o poziție militantă proeuropeană, consecventă și lipsită de ambiguități, îi poate oferi șansa de redresare.

sursa: https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 21:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 20:06 de Mihaela Culcinschi

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe VICTIME decât COVID-19

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe VICTIME decât COVID-19

Deși nu e tratată cu atâta panică în rândul societății, gripa sezonieră are până în acest moment mai multe victime decât temutul coronavirus de tip nou. La solicitarea redacției TIMPUL cu privire la rata de îmbolnăiri și decese cauzate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:23

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în Italia se apropie de 14.000, după ce joi, țara a raportat 760 de noi decese în 24 de ore, relatează Reuters. Numărul total al cazurilor confirmate cu coronavirus a ajuns, joi, la 115.242 de la 110.574, câte au fost raportate miercuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:01

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă Foto: simbol

„Mama mea este medic în Ștefan Vodă. Mai toți lucrătorii din spitalul raional sunt infectati cu covid-19, inclusiv mama. Lucrătorii infectați au fost internați la Căușeni, după care peste 1 zi au fost întorși toți la Ștefan Vodă în secția de boli...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE /  Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)